3 najpopularnija gedžeta u automobilima

3 najpopularnija gedžeta u automobilima

Tehnološka revolucija je u toku i mnogi uređaji su definitivno promenili svakodnevnicu i u velikoj meri olakšavaju život i organizaciju vremena. Tako su i gedžeti sve napredniji, a upravo mobilni telefoni su postali gedžeti bez kojih ne možemo da zamislimo svakodnevni život, jer ih koristimo za buđenje, fotografisanje, da se informišemo o vremenskoj prognozi, da li ima gužvi na putu, pokazuju nam najbrži put i nude nam još bezbroj informacija. Bukvalno se mobilni telefoni najmanje koriste za razgovore.

Nova informacija iz autoindustrije je da će svi   automobili biti opremljeni posebnim gedžetima koji sprečavaju prekoračenje brzine od jula ove godine. Zapravo ovo je stupilo na snagu nakon odluke Evropske unije od 6. jula 2022. godine i  odnosi se na sve nove automobile proizvedene nakon tog datuma. Vozila će dakle biti opremljena Smart limitatorom brzine, i policija može da pristupi podacima iz njih u slučaju sudara. Uređaj beleži brzinu, položaje kočenja i upravljanja i koristi kameru okrenutu prema napred postavljenu na automobilu i satelitski navigacioni sistem vozila da identifikuje ograničenje brzine. Ako se prekorači brzina  ograniči se protok goriva do motora dok vozilo ne postigne graničnu brzinu. Dakle, gedžet je definitivno reč savremenog doba, može se reći da se odnosi na svaki dodatak, a u automobilizmu gedžeta je zaista mnogo.

U nastavku ćemo predstaviti 3 trenutno najpopularnijih gedžeta : 

1. Multimedije za auto

Multimedija za auto se gotovo podrazumeva, kako zbog slušanja muzike, reprodukcije video sadržaja, tako i zbog navigacije i sl. Odavno je prošlo vreme kada je u autu postojao samo radio uz eventualni dodatak za ubacivanje audio kasete. Multimedije se razlikuju po određenim opcijama, što je više mogućnosti i cena je veća.
Ono što se kod multimedije podrazumeva jeste ekran koji je osetljiv na dodir.

To će vam pružiti mogućnost  lakog biranja opcija u toku same vožnje. Kao što smo već napomenuli, osim za puštanje audio i video sadržaja, multimedija za auto najveći značaj ima kada je u pitanju bezbedna vožnja, jer putem nje možete posmatrati navigaciju. Svaka multimedija podržava i mp3 i mp4 materijale, a pored toga, možete je povezati sa USB uređajem ili sa svojim mobilnim telefonom.

2. Prečišćivači vazduha za automobile

Auto je mali prostor, a što je prostor manji to je koncentracija zagađenja veća i vozilo predstavlja izbor štetnih mikroorganizama. Filteri vazduha koji su ugrađeni u klima uređaje nisu dovoljni da vazduh bude zdrav. Prečišćavači vazduha će brzo neutralisati neprijatne mirise, a primetićete da je manje prljavštine i prašine po enterijeru. Prečišćivači u sebi sadrže ventilatore i filtere. Najnovije tehnologije prečišćavanja vazduha i jonizatora vazduha daju odlične rezultate. Pomoću ovih gedžeta vazduh u kabini je potpuno čist i obogaćen negativno naelektrisani jonima. Opšte poznato je da negativno naelektrisani joni pozitivno utiču na ljudsko zdravlje. Nedovoljno negativno naelektrisanih može dovesti do anksioznosti, nervoze, pada koncentracije, zato je važno da u automobilu bude zdrav vazduh jer je za vožnju potrebna koncentracija i oprez.

3. Frižideri za automobile

Uz mini frižider ćete svoju omiljenu hranu i napitke moći da držite na potrebnoj temperaturi i uživati u njima u svakom trenutku. Frižider mora da odgovara automobilu u smislu dovoljno prostora oko njega za ventilaciju. Obavezno proverite koliko se lako može instalirati jer odabir frižidera za auto nije nimalo lak zadatak. Auto treba voziti što ravnomernije, bez naginjanja. Efikasnost hlađenja frižidera je adekvatna kada rade na 230V, ali na 12V to ponekad nije dovoljno. Zato, opremu treba ohladiti pre nego što pođete na putovanje koristeći program minimalne temperature, a zatim pomoću napajanja od 12 V održavati sistem hladnim tokom vožnje.

Nadamo se da Vam je tekst bio zanimljiv, nastavićemo da pišemo o zanimljivim temama iz autoindustrije. Srećan put želi Vam Autorent rent a car