6 najgorih partnera za putovanje automobilom

6 najgorih partnera za putovanje automobilom

Putovanje automobilom bi trebalo da predstavlja zadovoljstvo i priliku za avanturu ma kada, i ma gde se uputili. Prvenstveno zbog toga što je udobnije, i možete da putujete svojim tempom. Ipak, na putovanja najčešće ne idemo sami. Radije idemo u društvu ali, u isto vreme, to je mač sa dve oštrice jer nam upravo neodgovarajući partneri mogu pokvariti ceo doživljaj.

Ali kad pomislite na sve te sate koje bi trebalo da provedete sami u autu, shvatate da je ipak bolje da na put ne krećete semi. U društvu je lakše i praktičnije, jer ako se umorite, neko može i da vas odmeni u vožnji. Da naglasimo da, ako na put ne krećete sopstvenim, već vozilom neke od rent a car agencija kao što je Autorent, to morate naglasiti i svog prijatelja navesti kao dodatnog vozača. Sve o tome možete pročitati na našem sajtu, u uslovima najma vozila.

A ima nečega u tome kada ste satima zarobljeni u malom zatvorenom prostoru, što utiče na to da se i sasvim mala neslaganja sa nekim, pretvore u ogromne smetnje. Ali hajde da vidimo koji su to najgori partneri za putovanje i kako ih preživeti.

#1 - Karaoke kralj/kraljica

Verovatno ste čuli za izreku: “Ćutanje je zlato”. Ali, to za ovakvog saputnika ne važi. Svaka pesma im je “omiljena” ili ih “pogađa pravo u srce”. S tim u vezi, dolazi i pojačavanje muzike “do daske” i pevanje iz sveg glasa, što je posebno neugodno ukoliko:

#a – nemaju sluha

#b – ne znaju tekstove pesama.

U većini slučajeva, u igri su i jedno i drugo. A nažalost, u takvim slučajevima, nema mnogo pomoći. Pokušajte da promenite muziku ili da je bar utišate, pod izgovorom da vam remeti koncentraciju za vožnju, što uopšte nije daleko od istine. Naravno, ukoliko ste vi vozač. Ako to nije slučaj, probajte da čitate nešto, igrate igrice na telefonu, ili da bar u mislima odlutate dok gledate kroz prozor.

#2 - Tvrdoglavi vozač

Ne, on nikada ne mora da se zaustavlja i pita za pravac, on je sve unapred proverio, pa mu ne treba ni GPRS. Kakva navigacija kad on sve zna?! Tvrdoglavi vozači su teški saputnici jer im je više stalo do svog ponosa, nego do dolaska na destinaciju.

Znamo da su putovanja zamišljena kao slikovita, ali nema apsolutno ničega zabavnog u tome da se izgubite. A možda smo gledali i previše horor filmova, ali…

Znate kako naš narod kaže: “Kartu čitaj, al’ seljaka pitaj”. Ako vidite da vas je vaš tvrdoglavi prijatelj odveo na stranputicu, zamolite ga da stane na prvu benzinsku pumpu ili kod bilo kakve prodavnice usput, pa izađite da “obavite nešto”, a usput se raspitajte o putu. To je ipak najbezbolnije.

#3 - Vozač na zadnjem sedištu

Automobili nisu dizajnirani da se voze sa zadnjeg sedišta. Za to služe limuzine sa vozačem, dok vi, udobno zavaljeni, uživate na zadnjem sedištu. Znači, sa zadnjeg sedišta se ne vozi, jer tamo nema ni volana, ni pedala. Ali, vozač na zadnjem sedištu jednostavno “oseća” da vi ne znate da vozite, i da vam je potrebno da se na svakom raskršću nagne napred, da bi vam objasnio kojim putem da vozite dalje.

Osim toga, on je tu da vas upozori na opasnosti koje ste vi već videli, kao i da kritikuje vaše vozačke veštine. Pa nije on kriv što je bolji vozač od vas i što sve vidi unapred!

Ne dajte se iznervirati. Pokušajte da ga na nekoj od sledećih raskrsnica zbunite tako što ćete mu, čim osetite da se naginje prema vama, sa osmehom reći ono što on namerava vama da kaže. Dakle, kuda dalje?

#4 – Ozbiljan planer

Odlazak na odmor doživljavamo kao zabavu. Svi volimo da vidimo lepe prizore, da posećujemo znamenitosti, da jedemo po restoranima koji su na glasu. Ali, ozbiljan planer ima talenat da pokvari svaku moguću zabavu time što je unapred napravio gust plan puta, tako da između dve stavke jedva imate vremena da udahnete.

Putovanje autmobilom treba da bude opuštajuće. Zbog toga, gledajte da vas to ne uzbuđuje previše. Ako je vaš saputnik rešio da mu odor prođe u jurnjavi, pustite ga da jurca sam. Kad shvati da to nije “to”, jer videti sva ta mesta a biti sam baš i nije zabavno, shvatiće da je preterao. Bar se nadamo da hoće.

#5 – Saputnici koji pate od “bolesti vožnje”

Tužna je istina da putovanja ne podnose svi podjednako dobro, tako da ovo može biti teško, naročito za malu decu. Ako je u pitanju odrasli saputnik, zamolite ga da uzme svoje tablete protiv bolesti vožnje i da, ako ipak oseti mučninu, kaže na vreme, da možete negde da stanete.

Kada su deca u pitanju, pokušajte da izbegnete tabletice ako je moguće. Osim toga, ne dajte detetu da pije mleko pre puta, dajte mu da gricka slane krekere, dosta vode, ali gutljaj po gutljaj, otškrinite prozor s vremena na vreme (naravno ne, ako ste u gužvi, pa ima mnogo izduvnih gasova), pustite muziku, i naravno, pravite češće pauze. A ako ništa od svega toga ne pomogne, homeopatski lekovi su najzdravija opcija. Vredi probati.

#6 – Strastveni razgledač

Sigurno vas je neki prijatelj nekada iznenadio naglim uzvikom: “Stani”, kad niste imali vremena da razmišljate, nego ste ga jednostavno poslušali, misleći da će se desiti nešto strašno ako to odmah ne učinite. Naravno, nije u pitanu ništa ozbiljno.

Vaš prijatelj je, recimo, upravo video drvo koje bi voleo izbliza da pogleda ili fotografiše. Da, strastveni razgledač će vas naterati da zastanete bilo kad i bilo gde, da biste pogledali hmmm… pa, bilo šta! Žele da snime beskrajno mnogo fotografija iz svakog mogućeg ugala, kako bi bili sigurni da im ništa nije promaklo.

Uh! Ignorišite ga, ili bar pitajte zbog čega vas zaustavlja, pa odlučite šta dalje. Jer njegovim interesovanjima nema kraja, tako da će vaš put trajati mnogo duže nego što ste predvideli. Objasnite mu da biste želeli da stignete na odredište pre nego što vam istekne odmor.

I to bi bilo to…

Verovatno ste se nekada našli u nekoj od ovakvih situacija i uopšte vam nije bilo lako. Ali, ponekad se radije odlučujemo i za neodgovarajuće društvo, samo da ne bismo putovali sami. U svakom slučaju, posle nekog vremena, pamtimo samo ono dobro, a neki ovakvi doživljaji postaju nam smešni. A uvek postoji verovatnoća da se na putovanju zbližite i izgladite odnose.

Za putovanje na odmor, mnogi danas iznajmljuju vozilo kod rent a car agencija poput Autorent-a. Ima mnogo razloga za to, a najčešći su sigurnost i udobnost jer, možda je vaš auto suviše mali ili suviše star, pa se ne usuđujete da njim krenete na duži put. Ali ne brinite, u našem voznom parku sigurno postoji pravo vozilo za vas, a za sve eventualne nedoumice vezane za iznajmljivanje, ljubazno osoblje agencije Autorent, uvek je tu za vas.