7 automobila koji su prešli najveću kilometražu na svetu

7 automobila koji su prešli najveću kilometražu na svetu

Za većinu nas, 350.000 km na brojaču je nešto čime se možemo pohvaliti. Međutim, izdržljivost vozila koja ćemo pomenuti u ovom tekstu, prkosi svakoj logici i razumu. Ako vas zanima kojih je to 7 automobila prešlo najveću kilometražu i koje su cifre u pitanju, ostanite sa nama i saznaćete.

Zamislite automobil sa najvećom kilometražom u kome ste ikada sedeli. Koja je to brojka bila? 200.000? 300.000? Ili možda više od toga? A sada razmislite u kakvom je stanju bio taj auto. Verovatno ne baš reprezentativnom, ali ni blizu lošeg, i sasvim sigurno je radio bez opasnosti po vozača i putnike.

Sada zamislite da udvostručite ili čak utrostručite broj pređenih kilometara, a da taj auto i dalje vozi sasvim bezbedno i ispravno. Za tako nešto, bila bi potrebna ozbiljna odlučnost, posvećenost i pristojan budžet za održavanje, u najmanju ruku.

Većina ljudi odustaje od automobila kada dostigne određenu kilometražu, bilo zato što se plaše nadolazećih troškova glavnih usluga, ili zato što je automobobil jednostavno otišao predaleko da bi ga vredelo čuvati.

U stvari, mnogi automobili danas nikada ne pređu više od 100.000 km. Da, to je ono što se dešava po Evropi, pa onda svi oni završe kod nas kao polovnjaci, jel' tako?

Ali postoje vlasnici poput ovih na listi. Oni svoje automobile čuvaju daleko duže od predviđenog životnog veka od strane proizvođača, bilo iz nužde ili iz čiste ljubavi prema svom automobilu. Pa hajde onda da vidimo koji su to automobili. Krenućemo od poslednjeg…

#Br. 7 – Honda Civic – 1.6 miliona kilometara

Ova Honda je iz sredine 2000-ih, i možda deluje kao iznenađenje na ovoj listi ali, Honde su generalno veoma izdržljive. Ova je sa originalnim motorom, kome je za sve to vreme samo jednom zamenjena glava, na oko 800.000 km. Sve ostalo je originalno. Neverovatno!

#Br. 6 – Ford F250 – 1.9 miliona kilometara

Ovaj Ford je 2006. godište, sa motorom od 7.3l, koji je jedan od najizdržljivijih i najdugotrajnijih motora ikada napravljenih. Isti motor korišćen je u službenim vozilima, autobusima i dostavnim kamionima, dakle vozilima za koje se i očekuje da će izdržati stotine hiljada kilometara. Konkretno ovaj je prešao skoro dva miliona kilometara, bez ikakvih većih popravki, osim onog osnovnog, redovnog održavanja.

#Br.5 – VW Buba – 2.5 miliona kilometara

Ova lepa Buba je iz 1963. godine. Mehanički, Bube su poznate po jednostavnom održavanju, ali ne uvek i po pouzdanosti. Ipak, ova je uspela da pređe neverovatnih 2.5 miliona kilometara! Da, zaista neverovatno! A nije bilo lako. Vlasnik je ovaj auto vozio do 1993. godine, a onda ga poklonio muzeju. Neverovatno je šta je sve uspeo da postigne autom koji su mnogi odbacivali već posle samo nekoliko stotina hiljada kilometara.

#Br.4 – Plymouth Fury – 2.6 miliona kilometara

Ovaj Plymouth Fury iz 1963. godine, vožen je kao taksi u Montrealu do sredine 1960-ih i kako kaže vlasnik, prevezao je njim oko 800.000 putnika, kada ga je udario i totalno pregazio kamion. Vlasnik je ostao nepovređen, ali je šteta bila totalna. Kako kažu, kasnije ga je glumac iz Kvebeka Michel Barnette, koji je u to vreme vozio Plymouth Prowler, kupio i uložio oko 20.000 dolara, da ga vrati u vozno stanje.

#Br. 3 – Volvo 245 GL – 2.63 miliona kilometara

Ako dođe do apokalipse, jedini tragovi koji će ostati što se tehnike tiče biće otprilike telefon Nokia 3310 i Volvo 245. Ovaj auto, proizvodio se i prodavao od 1979. do 1993. godine i uglavnom ostao nepromenjen, osim nekih nadogradnji sistema goriva i novih bezbednosnih karakteristika. Automobili Volvo 245, uz dovoljno pažnje i održavanja mogu da pređu stotine hiljada kilometara bez ikakvih problema. Konkretno ovaj, koristila je finska logistička firma kao službeni auto.

#2. Mercedes 240d – 4.5 miliona kilometara

Mercedes 240d je prvi automobil na ovoj listi koji je prešao preko 4.5 miliona kilometara. Bio je u vlasništvu grčkog takstiste, koji je negde do 2004. godine njim prešao nešto malo više od ove kilometraže. Mercedes-Benz je prepoznao automobil kao vozilo sa najvećom kilometražom u istoriji kompanije, pa je poklonio njegovom vlasniku potpuno novi C-klase da sa njim nastavi da taksira, a da u zamenu svoj 240d pokloni Mercedesovom muzeju, što je naravno i učinio. Kakav divan gest ove sjajne kompanije.

#Br.1 – Volvo P1800 – 4.8 miliona kilometara

Svetski Ginisov rekord za najveću kilometražu drži ipak Volvo. Mada, P1800 nije bilo kakav auto. Bio je to lep i udoban sportski auto, a njegov vlasnik, koristio ga je za njegovu pravu namenu – vožnje na velike udaljenosti širom Sjedinjenih Američkih Država.

Postigao je zapanjujuću kilometražu od 4.8 miliona kilometara, i tvrdio je da je njegova tajna dugovečnosti redovna zamena ulja. Pažljivo je pratio smernice za održavanje date od strane proizvođača. Nažalost, preminuo je u 77-oj godini, a svoj ljubljeni Volvo vozio je do kraja života. Navodno, kilometraža je tada pokazivala 4.8 miliona kilometara, što je otprilike oko 130 krugova oko zemljine kugle.

I za kraj...

Nekadašnji automobili pravljeni su da traju. Danas se ništa ne pravi tako. Srećni smo ako nam aparati koje kupimo potraju onoliko kolika im je garancija. Zato kilometraže ovih automobila zvuče potpuno neverovatno!

Ipak, ono čime rent a car Autorent može da se pohvali kada su standardi naših vozila u pitanju su mala kilometraža, čista i bezbedna vozila, tako da ne morate da brinete. Ukoliko se odlučite da iznajmite neki od naših automobila, bićete sigurni, jer su svi u odličnom stanju. Sve o uslovima iznajmljivanja vozila možete pročitati na našem sajtu, a za sve eventualne nedoumice, naše ljubazno osoblje stoji vam na usluzi.

Srećan put, želi vam rent a car agencija Autorent!