7 trikova za čišćenje automobila (za lenje)

7 trikova za čišćenje automobila (za lenje)

Da li vam deca pretvaraju unutrašnjost automobila u pokretnu kantu za smeće? Ako želite da vaš automobil izgleda dobro, a da pritom ne trošite mnogo vremena i truda na čišćenje, ovaj tekst je za vas. Pripremili smo 7 trikova za čišćenje automobila (za lenje), koji će taj dosadni posao učiniti brzim. A takođe, uz ove savete ćete i uštedeti, jer nećete tako često voziti svoj automobil u perionicu. Ali da krenemo redom...

Jednostavni načini da unutrašnjost vašeg automobila bude čista

#1. Pretvorite to dosadno vreme u nalete produktivnosti

Ako ste zauzeta mama (ili tata), vaša deca sigurno često jedu u pokretu. To znači da mrvica ima svuda po sedištima, podu i u držačima za čaše. Vaš mali pomoćnik u ovom slučaju može biti prenosni usisivač, koji se uključuje direktno u izvor napajanja od 12V, tako da se može koristiti i dok čekate svoju decu pred školom. Za svega nekoliko minuta možete da usisate sva sedišta, pod i držače za čaše. Sa njim je održavanje automobila mnogo lakše.

I još jedna korisna stvar, kada je održavanje unutrašnjosti automobila čistim u pitanju su vlažne maramice, bilo da su u pitanju one koje su predviđene upravo za takve poslove, ili sasvim obične, bebi. Naravno, dobro je da imate i krpu od mikrovlakana, kojom ćete obrisati vlažne površine posle brisanja maramicama. Auto će izgledati sveže i zaista lepo mirisati.

#2. Recite zbogom prašnjavoj kontrolnoj tabli i ventilacionim otvorima

Čišćenje ventilacionih otvora i pukotina na konzoli može biti naporan posao. To su uglavnom teško dostupna mesta ali, Bogu hvala, postoji jednostavno rešenje. Odlična alatka za ulazak u pukotine u unutrašnjosti vašeg automobila je tzv. magična guma za čišćenje površina kao što je tastatura vašeg računara. Možda ga bolje poznajete kao dečjeg “ljigavca”. Lepo se prilagođava svakoj površini i usput pokupi svu prašinu. Uz to, imaćete utisak da se sve vreme igrate.

#3. Od sada, smeće u kolima ima samo jedan dom

Otpad se previše brzo i lako gomila u automobilu. Omoti od čokoladica, slamke iz čaše sa omiljenim pićem, flašice od vode, papirići i kese od obroka brze hrane slažu se na pod i na kraju nekako završe između sedišta. Da se ovo ne bi dešavalo, počnite da držite u automobilu malu kantu za smeće, u koju možete staviti kesu, i tako se prvom prilikom kada prođete pored kontejnera možete rešiti smeća iza auta.

#4. U redu, očistili ste auto, a sada bite mogli da osvežite vazduh

Upravo tako, očistili ste auto, a sada osvežite i vazduh u svom autu. Od sada, budite sigurni da vaš automobil miriše onako dobro kao što izgleda. Na raspolaganju vam je čitava lepeza mirišljavih jelkica i ostalih osveživača vazduha u raznim oblicima. Ako kupite one što se pričvršćuju za otvore za ventilaciju, svaki put kada uključite ventilator, mirisaće ceo automobil. Ipak, ovo je za neke možda malo prejako, tako da je i stara dobra jelkica sasvim dobar izbor.

#5. Postavite kuke za kačenje, da biste bili bolje organizovani

Smeće nije jedina stvar koja može da se zaboravi u automobilu. Znate onaj džemper, koji ste poneli za svaki slučaj, pa zaboravili na zadnjem sedištu? Ili igračke koje ste dali svojoj deci da im zaokupe pažnju u toku vožnje, a koje sada stoje svuda po podu? Preuzmite kontrolu nad unutrašnjošću svog automobila.

Uvedite pravilo da se sve što se odnese u auto, vraća u kuću kada se putovanje završi. Da, svakog dana. Ovo postaje lakše ako imate kuke za kačenje stvari za sedište, ispod naslona za glavu. Tako će vam sve biti pri ruci, tako da će sve delovati organizovano, a kad krenete kući, te torbe ili kese ćete samo skinuti sa kukica. Praktično, zar ne?

#6. Budite bolje organizovani

Neka to bude završni deo pametne organizacije prostora. Razmislite o tome kako da bolje uredite stvari koje svakodnevno koristite. Kada sve u vašem automobilu ima svoje mesto, otkrićete da je mnogo lakše održavati red, neko sređivati nered. To ujedno znači da ćete na čišćenje potrošiti mnogo manje vremena. Ako vam nedostaje prostora, nabavite one džepove ili mreže koje možete da okačite i u njih smestite mobilni telefon (ukoliko za njega nemate određeno mesto), dodatnu tehničku opremu, piće, itd.

#7. Dodatak za kućnog ljubimca

Naši psi su kao naša deca, i mogu da nam naprave bar onoliko nereda koliko to mogu deca. Plus, oni se linjaju, tako da njihove dlake ostaju svuda po unutrašnjosti automobila. Ako ne želite da za njima ostaje nered, nabavite vodootpornu presvlaku za sedište koje koristi pas. Danas možete da kupite presvlaku koja se kači između prednjih i zadnjih sedišta, koja se lako skida, pa se može istresti ili oprati u mašini. I pas srećan, i vi mirni, jer je sve čisto.

I to bi, otprilike, bilo to…

Kao što vidite, održavanje automobila čistim nije neki problem, ako to radite onako usput, svakodnevno. Problem je ako ga zapustite, pa vam se nakupi svega i svačega. U tom slučaju, lakše je da iz njega iznesete sve što je lično, a onda ga odvezete u perionicu, gde će ga valjano oprati i spolja i iznutra.

To je i ono što bi bilo preporučljivo kada iznajmljujete automobil kod rent a car agencije kao što je Autorent. Auto prilikom iznajmljivanja preuzimate čist i uredan, pa se očekuje da ga takvog i vratite. Sve o iznajmljivanju, možete pročitati u našim uslovima najma.

U svakom slučaju, uz ove male trikove, vaš automobil biće uvek uredan, tako da ćete imati mnogo manje posla oko dosadnog čišćenja.