Idealni poslovi za one koji vole da voze ili – kako da spojite lepo sa korisnim

Idealni poslovi za one koji vole da voze ili – kako da spojite lepo sa korisnim

Vozačkih poslova je mnogo, ali skoro svi zahtevaju neku vrstu pripreme, obuke, i ispunjavanje određenih zahteva. Ipak, ako volite vožnju, to vam sasvim sigurno neće pasti teško. U ovom tekstu bavićemo se idealnim poslovima za one koji vole da voze ili – kako da spojite lepo sa korisnim, da radite ono što volite, a usput i zarađujete. Može li bolje?

Vožnja kamiona

Kada je u pitanju vožnja kamiona, postoji više podvrsta, poput vožnje opasnih materija, hladnjača sa hranom, šlepera automobila, itd. U zavisnosti od radnog iskustva i licenci koje ste usput stekli, imate nekoliko opcija u vezi sa poslovima vožnje kamiona, a neki od njih se plaćaju bolje od ostalih.

Na primer, lokalni poslovi vozača kamiona se plaćaju manje od onih na dugim relacijama, ali su profesionalni vozači uvek traženi, a opcije paketa plata i beneficija koje se nude za oba tipa, čine ovo atraktivnom perspekrivom, ako je vaša želja bezbedna vožnja. Zato, pre nego što se odlučite za vrstu kamiona koji želite da vozite, dobro izvagajte sve opcije.

Kururska služba, ili dostava paketa

Ovo je dinamičan posao, i jedan od zanimljivijih na ovoj listi. I dok ostalima zvuči dosadno, mnogi su izjavili da dostava paketa može biti prilično unosna. Nismo sigurni koliko je to tačno, ali ono što je sigurno je da ovi poslovi vožnje ne zahtevaju mnogo kvalifikacija. Za neke je potrebna komercijalna vozačka dozvola, ili sertifikati Ministarstva saobaćaja, kao i veća fizička snaga. Ako vam sve to deluje zanimljivo, možda je prava stvar za vas.

Ako ste dorasli tome i volite da vozite, pogledajte transportne kompanije tipa DHL, UPS, FedEx i tako dalje, jer tamo ima mnogo mogućnosti za posao. Tu su i razne kurirske službe čiji je rad bio od neprocenjive vrednosti za vreme pandemije virusa korone, a onda se nastavilo jer su se mnogi navikli na kupovinu preko interneta. Kad tako pogledate, biti vozač kombija nikada nije delovalo privlačnije.

Raznosač pica i ostale hrane

Naravno, isporuka paketa za veliku kompaniju je daleko unosnija od bilo kog drugog posla dostave paketa pa zato, ne očekujte da ćete baš mnogo zaraditi budete li se bavili raznošenjem pica, mesa sa roštilja, kineske hrane, i tako dalje. Ali, ako to radite kako treba, možda ćete uspeti da nadoknadite razliku.

Biti vozač dostave definitivno ima neke svoje prednosti. Ako volite da vozite, bićete na putu zauvek! To je takođe odlična ideja kao honorarni posao tokom studija, a ni napojnice nisu loše. Posao je jedan od relaksirajućih, ukoliko ne upadnete u gužvu. Krstarićete ulicama grada slušajući omiljenu muziku, u svojoj privatnoj „kancelariji na točkovima“.

Vozač autobusa

Biti vozač autobusa možda ne zvuči tako „cool“, ali ovaj posao nije lako pronaći kao što neki misle. Vidite, uslovi za obuku i sertifikaciju za vozača autobusa su prilično opsežni jer, na kraju krajeva, kada sednete za volan, odgovorni ste za veliki broj putnika.

Očigledno, ovo je prilično izazovan posao jer su osobi za volanom povereni životi putnika, a da istovremeno mora da vodi računa o putu i saobraćaju. Upravo zbog toga, ovo je jedan od najzahtevnijih od svih vozačkih poslova navedenih u ovom tekstu.

Lični vozač

Ovo može da bude zaista zanimljiv posao, ako uopšte uspete da ga nađete u prilično uskoj niši vozačkih poslova. Da biste dobili ovaj posao, treba da prođete osnovnu obuku. Odbrambeni trening vožnje je verovatno najkomplikovaniji deo ali, državne agencije bi trebalo da mogu da ga obezbede. A prethodno iskustvo na profesionalnim vozačkim pozicijama svakako pomaže.

Dok vožnja finih limuzina u belim rukavicama može izgledati sjajno, imali biste malo više različitih poslova u okviru jednog. Trebalo bi da brinete o vozilu koje vozite, da ga redovno vozite na servisiranje i pranje, kao i da vodite računa o dokumentaciji vezanoj za njega. A sve je to poprilično mnogo posla.

Taksi vozač

Koliko prosečni takstista može da zaradi godišnje, teško je izračunati. Da, oni u većim gradovima zarađuju malo više jer su cene više, a imaju i mnogo više posla, ali to svakako nije previše. U nekim od manjih gradova, taksi službe upošljavaju vozače koji rade za platu, u automobilima firme, što i nije tako loše. Jer, kada bi se oslanjali samo na broj klijenata i dužinu vožnji, verovatno ne bi uspeli da zarade za prosečnu platu.

Postati taksista nije tako lako, i proces je veoma dugotrajan. Na stranu to što je lista čekanja za ovaj posao je poprilično dugačka, potrebno je odraditi mnogo toga i osim vozačkog, položiti i ostale dodatne ispite poput poznavanja grada, a dobro bi bilo i da znate bar jedan strani jezik. U svakom slučaju, ovo je jedan od poslova koji mnogi priželjkuju.

Fabrički test-vozač

Proizvođači automobila imaju svoje vozače za testiranje, ali oni su obično profesionalci koji se vožnjom bave ceo život. Ako imate fakultetsku diplomu iz automobilske industrije ili inženjerstva, ili ste godinama u auto industriji, možete dobiti posao kao fabrički test vozač.

Ukratko, mogli biste da vozite prototipove vozila koja tek dolaze, utičete na opcije koje ovi modeli imaju, dok jednostavno uživate u vožnji u različitim uslovima. A ovakvi vozači su veoma traženi.

Vozač trkačkih automobila

Kralj svih vozačkih poslova – vozač trkačkih automobila. To je najuzbudljiviji od svih vozačkih poslova jer zamislite, plaćeni ste da vozite što je brže moguće! Problem je što se ovakva mesta vozača obično ne oglašavaju, ali ako ga ikada vidite, slobodno se prijavite.

Međutim, da biste postali profesionalni vozač trkačkih automobila, potrebno je mnogo novca, doživotna posvećenost, mnogo talenta i hrabrosti. A potrebno je „samo“ da vozite brže i pametnije od bilo koga drugog. Lakše reći nego učiniti. Sasvim sigurno.

I na kraju...

U nekim od rent a car agencija, kao što je Autorent, možete iznajmiti i automobil sa vozačem. Ako volite vožnju, razmislite, možda je to idealan posao za vas. Na takvom poslu, nikad se ne zna koga možete da upoznate i šta sve možete da vidite. Ako ste avanturističkog duha i lepih manira, eto prilike da spojite lepo s korisnim, i radite posao iz svojih snova.

Srećan put!

 

Fotografije: Unsplash.com

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi