Iznajmiti vozilo ili putovati vozom?

Iznajmiti vozilo ili putovati vozom?

 

Prilikom planiranja bilo kraćeg ili dužeg putovanja treba doneti odluku čime putovati - da li koristiti voz, autobus ili iznajmiti vozilo u nekoj od rent a car agencija.

 

Od čega zavisi čime se putuje?

Prilikom donošenja odluke koje transportno sredstvo koristiti potrebno je uzeti u obzir sledeće:

  • Geografske distance - vozovi su bolji ako se putuje daleko i duže. Putovanja sa jednog kraja kontinenta na drugi su daleko lakša ako se koriste usluge železnica.
  • Gustina železničke mreže – nemoguće je putovati vozom ako ne postoji pruga. Neke države imaju bolju povezanost od drugih. Na primer, Švajcarska je ispresecana gustom železničkom mrežom, dok su vozovi u Irskoj retki.
  • Kvalitet puteva – ako je kvalitet puteva loš, onda je na putovanje bolje otići vozom.
  • Urbanizovanost područja gde se putuje - u velikim gradovima su velike gužve, automobili se teško probijaju i teže je naći parking, dok su u planinama i selima najbolja vrsta prevoza
  • Broj putnika - vozila su najisplatljivija kada je grupa putnika od 2 do 5 članova. Ako se putuje sam, troškovi su veći, preko 5 nema dovoljno mesta. Zbog svoje fleksibilnosti, automobili su bolji ako putujete sa decom.
  • Veličina prtljaga - veličina gepeka u automobilima je ograničena, u vozu možete da unesete koliko hoćete kofera i torbi.
  • Cene – Pre nego što se krene na put potrebno je izvršiti istraživanje i uporediti cene iznajmljivanja vozila sa voznim kartama. Neki vozovi su veoma skupi, neki su i više nego povoljni. Treba pratiti akcije i popuste, železnice nude ogromne popuste za mlade i studente, za veće grupe putnika i za određene destinacije. U Nemačkoj je na primer prošle godine usled energetske krize izazvane ratom u Ukrajini, država subvencionirala železnički prevoz, tako da je putovanje vozom bilo maltene besplatno.

 

Putovanja vozom

Zemlje Zapadne i Istočne Evrope su odlično pokrivene železničkom mrežom, vozovi su pristupačni, brzi, česti i što je najvažnije, veoma tačni. Sistem odlično funkcioniše kako za lokalno stanovništvo tako i za turiste, sa dobro obeleženim stanicama, lako dostupnim rasporedima vožnje i efikasnim vezama između popularnih destinacija. I putnici koji prvi put putuju vozom se veoma lako snađu.

Postoje super brzi vozovi koji razvijaju brzine i preko 400 km/h (TGV u Francuskoj, Inter City Express u Nemačkoj, AVE u Španiji) koji povezuju veće gradove, ali postoje i oni koji staju i u najmanjim selima. U Evropi sve veću popularnost imaju noćni vozovi, koji su sporiji, ali i dosta jeftini, u kojima može da se prespava, ruča ili večera. Preko dana možete da šetate Parizom, a ujutru ste već u večnom Rimu ili Veneciji.

Za mnoge ljude putovanja vozom su sami po sebi zadovoljstvo, jednako dobro kao i sama destinacija. Putovati vozom je manje stresno od vožnje, ne morate da se brinete o saobraćaju, možete da zaboravite na probleme sa parkiranjem, stalnog i napornog praćenja putokaza i saobraćajnih znakova, ograničenja brzine, traženja benzinskih pumpi ili mesta za pauze, itd. Umesto da vam pogled bude stalno fiksiran na put, možete da uživate u pejsažu, ispijajući čašu lokalnog vina ili da dremate slušajući ravnomerno kloparanje točkova.

U poređenju sa letenjem, putovanje vozom omogućava više spontanosti. Ako vam neko mesto izgleda zanimljivo možete da ostanete duže i da uhvatite sledeći voz.

Vozovi su dobri za decu, zato što mogu da šetaju i da se igraju između sedišta, WC im je stalno dosptupan, a iz kofera u svako vreme može da se izvuče igračka, džemper ili ćebe.

unutrašnjost voza

Iznajmljivanje vozila

I iznajmljivanje vozila ima svojih prednosti:

  • Veća mobilnost i fleksibilnost. Iako neke zemlje imaju veoma gustu železničku mrežu, pruge ipak ne mogu svuda da stignu. Kada ste za volanom. vi ste potpuno slobodni, ne morate da pratite red vožnje, možete da idete gde želite i kada želite.
  • U zavisnosti od želja i potreba možete iznajmiti adekvatno vozilo - za gradsku vožnju manje i efikasnije vozilo, za off road putovanja džip, za veću grupu putnika kombi vozilo, za svečane prilike limuzinu itd.
  • Vozila su jedina opcija kada se putuje na selo i u slabo naseljenim predelima.
  • Iznajmljivanje vozila je postalo pristupačno svom slojevima društva, čak i u najsklupljim državama (Skandinavija).
  • Iznajmljivanje vozila je bolje u špicevima sezone kada su hoteli puni, ako nema mesta možete da se odvezete do sledećeg grada.

 

Završna reč

U nekim državama je bolje iznajmiti vozilo, dok je u drugim preporučljivije putovati železnicom. Na primer, u Norveškoj je bolje putovati vozilom zbog predivne prirode koja se može bolje “upiti” tokom vožnje vijugavim putevima oko fjordova. Iznajmljivanje vozila se preporučuje i u Španiji i Portugalu ukoliko želite da posetite udaljenija sela gde nema pruge, u Italiji gde je stanje železnice veoma loše, kao i u skoro svim balkanskim državama u kojima železnička mreža nije dovoljno razvijena, gde su vozovi sori, skoro uvek kasne i u kojima je higijena veoma upitna.

Putovanja železnicom se preporučuju u Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji (gde su čak i najmanja planinska sela povezane prugama), Holandiji zbog prevlikog broja biciklista na putevima, itd.

voz u švajcarskoj

Možda je najbolje napraviti kombinaciju obe vrste prevoza, veliku distancu prvo savladati vozom, a kada se dođe na odredište, iznajmiti vozilo koje će najbolje zadovoljiti potrebe i želje putnika.

 

Slike pexels.com

 

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi