Iznajmljivanje vozila - prednosti i mane

Iznajmljivanje vozila - prednosti i mane

iznajmljivanje vozila u rent a car agenciji može da bude odlična ideja koja ima mnogo prednosti ali i po neki nedostatak.  

Sa ovim tekstom želimo da vas informišemo koje su to prednosti i mane kod iznajmljivanja vozila.

 

Prednosti iznajmljivanja vozila

 

Sloboda putovanja

Iznajmiti vozilo znači dobiti slobodu izbora i mogućnost pravljenja rasporeda putovanja po svojoj želji i potrebi. Možete da vozite kada hoćete i gde hoćete što je nemoguće ukoliko se oslonite na javni prevoz. Sa iznajmljenim vozilom imate tu slobodu da ne vodite računa o veličini vašeg prtljaga (što je slučaj ako putujete avionom ili autobusom).

Ako ste na odmoru, iznajmljivanje automobila vam pruža više slobode da se udaljite od hotela i da vidite više mesta i interesantnih lokacija.

Da pomenemo još jedan primer: ukoliko nemate svoj automobil a imate potrebu od većih nabavki u IKEA-i, Tempu ili nekom udaljenom tržnom centru, iznajmiti veće vozilo je svakao bolje nego  angažovanje taksija.  

Korišćenje javnog prevoza je posebno komplikovano u stranoj zemlji. Jezičke barijere, nerazumevanje voznog reda, neredovni autobuski polasci itd mogu u mnogome da ograniče uživanje u odmoru.

Daleko je lakše kada iznajmite odgovarajući automobil (ili moped) sa kojim možete da krenete u avanturu istraživanja i pronalaska novih mesta za uživanje. Samo ne zaboravite u rent a car agenciji da zatražite da vozilo bude opremljeno GPS navigacijom koja je ipak bolja od aplikacija na mobilnom telefonu.

 

Fleksibilnost planiranja

Svima se dogodila situacija kada planovi moraju da se menjaju, da se pravi nova satnica i traži novo mesto poslovnog sastanka, desila se bolest deteta koja zahteva odlaganje putovanja, promena mesta odmora u poslednji čas, i slično.

Planovi se često menjaju, a vama je potrebno prevozno sredstvo koje može brzo da se prilagodi novonastaloj situacija. Avion, voz ili autobus mroaju da poštuju svoj vozni red, ali sa iznajmljenim vozilom možete odgovoriti na neočekivene promene planova. 

 

Raznolikost izbora modela i klasa vozila

Kompanije za iznajmljivanje automobila imaju širok izbor modela, tako da možete da birate vozilo koje vam najviše odgovara - od manjih gradskih modela, preko limuzina, terenskih vozila, sportskih modela pa do kombija. To su nova vozila koji su opremljena svom mogućom dodatnom orpemom koja pruža sigurnost i udobnost vožnje - vazdušni jastuci, sedišta koja se greju, ABS sistem kočenja, servo upravljanje, GPS navigacija, multimedijalni uređaji, itd.

 

Luksuz u vožnji

Iznajmljivanje vozila ima tu predost da možete da uživate u vožnji automobila koji vam je nedostupan u normalnim okolnostima.

Posedovanje, održavanje i vožnja luksuznog vozila može biti dosta skupo. Ali možete da ostvarite svoj san tako što ćete ga iznajmiti.

Možete svaki put da vozite drugu limuzinu. Ako vam vozilo treba da napravite utisak na svadbi ili nekom drugom porodičnom veselju, nema ništa lakše nego iznajmiti limo servis.

 

Cena

Iznajmljivanje automobila zna da bude jeftinije od kupovine sopstvenog automobila.

Računica je posebno izražena ako vam automobil treba povremeno, na primer da odete na vikend negde van grada, na godišnji odmor, da posetite udaljenu rodbinu, i tako dalje.

Rent a car agencije nude velike popuste za dugoročni najam (takozvani abonman programi). Ukoliko iznajmite njihova vozila na mesec, dva ili više onda dobijate odlično i novo vozilo po veoma pristupačnim cenama.

Ovi programi su odlična mogućnost za firme koje nemaju svoj vozni park.

 

Nedostaci iznajmljivanja vozila

 

Strogi uslovi i odredbe

Pojedine rent a car agencije imaju veoma stroge uslove i pravila iznajmljivanja koja mogu da deluju destimulativno i odvračaju potencijalne klijente. To su stroge satnice podizanja i vraćanja vozila, nefleksivilna politika u vezi potrošnje goriva, kažnjavanje za najmanju  ogrebotinu i slično.

Treba znati da nemaju sve agencije ista pravila i treba dobro istražiti njihovu ponudu i uslove iznajmljivanja.  

 

Strah od kvarova i saobraćajnih nesreća

Mogućnost kvara ili sudara sa iznajmljenim vozilom za neke vozače su dovoljan znak da malo zaziru od iznajmljivanja.

Ako klijent vrati vozilo u dobrom stanju, onda je sve u redu. Ali ako ga vrati sa nekim kvarom, oštećenjem ili jako uprljanog, kazna se ne može izbeći. Sva šteta za koju je odgovoran vozač ide na njegov teret.

Naplaćuje se i najmanji kvar a pošto se radi o novim vozilima gde su rezervni delovi izuzetno skupi, te sume znaju da budu poprilične. Neke agencije naplaćuju čak i kazne za prljavštinu.

 

Navikavanje na novo vozilo

Navikavanje na novo vozilo, na njegov način vožnje i nepoznate kontrole, zahteva vreme i veštinu. Svako vozilo različito reaguje na pritisak gasa, kočnice, menjaje brzina i sl.

Neiskusnim vozačima je potrebno više vremena, oni se lakše zbune tokom vožnje, što može dovesti i do nesreća.

Ukoliko nikada niste vozili auto sa automatskim menjačem, a iznajmili ste baš takvo; ili ceo život vozite manja vozila a sada ste iza volana velikog karavana ili kamioneta, možda nije loša ideja da malo provozate novo vozilo na parkingu kako biste se navikli.

 

Brige oko parkinga

U velikim gradovima ili popularnim turističkim destinacijama u jeku sezone pronalazak parkinga zna da bude veliki problem i poveliki izdatak za budžet.

Kao i kada vozite svoje vozilo i sa iznajmljenim ostaje problem oko pronalaženja i plaćanja parkinga. Sa svojim možda možete rizikovati da parkirate nepropisno, ali ako vam pauk odnese rentirano vozilo, onda vam sledi velika gnjavaža i poveći troškovi.

 

Dodatna oprema

Potrebno je da vodite računa koju dodanu opremu uzmate. Kada iznajmljuete vozilo onda je primamljivo štiklirati sve opcije koje se nude. Ali dodatna oprema se naplaćuje, ukoliko vam nije stvarno potrebna onda će vam predstavljati nepotrebni trošak.

 

Zaključak

Kao što smo videli, kod iznajmljivanja automobila postoje i prednosti i nedostaci.

Treba da znate da iznajmljivanje nije samo pitanje prevoza, to je takođe pitanje udobnosti i cene. Zato nemojte da dozvolite da vas navedeni nedostaci obeshrabre da iznajmite vozilo kada vam zatreba. Ali treba dobro da vodite računa koje vozilo najbolje zadovoljava vaše potrebe i želje.