Kako da sanirate duboke ogrebotine na karoseriji vozila

Kako da sanirate duboke ogrebotine na karoseriji vozila

Ništa toliko ne frustrira vlasnike automobila kao ogrebotine na karoseriji. Manje ili velike, dublje ili pliće, mogu da nastanu takoreći “ni iz čega”. Da li će neko (namerno ili ne) da vas ogrebe ili nećete biti pažljivi pri parkiranju, jednostavno će ogrebotine da se pojave na besprekornoj i sjajnoj boji vašeg vozila.

One plitke koje se jedva vide možete i da zanemarite, ali one dublje ne samo da su veoma ružne, nego mogu da vode ka većim problemima kao što je korozija karoserije.

Ako iznajmite vozilo i vratite ga sa velikkim ogrebotinama, moraćete da platite njihovo saniranje. A auto-limari uopšte nisu jeftini.

Zato je možda najbolje da zasučete rukave i ih sami sredite.

 

U nastavku pročitajte naše malo uputstvo kako da sami sanirate veće i dublje ogrebotine

duboke ogrebotine na karoseriji

Koristite kvalitetna sredstva za ogrebotine

Pre nego što krenete u saniranje štete, jedna važna napomena: koristitite kvalitetna sredstva.

U prodaji u specijalizovanim auto radnjama i na internetu (gde možete da kupite znatno jeftinijie ali i nekvalitetnije proizvode) postoji velika ponuda kompleta za saniranje ogrebotina na karoserijama.

Nemojte se zaletati i kupiti jeftino a nekvalitetno. Dobro se raspitajte, pogledajte specijalizovane forume, komentare i revije, pitajte za savet poznanika majstora.

U ovom tekstu pričamo o ozbiljnijim dubljim ogrebotinama, tako da prema tome treba birati i komplete. Na njima ne piše u milimetrima za koje su ogrebotine namenjenje, ali navedeni su obaveštenja tipa „za površinske ogrebotine“, „za veća oštećenja farbe“ i slično.

Neki proizvodi se mogu nanositi ručno, a za neke je potrebna bruslilica. Izbegavajte sredstva za mašinsku obradu, pošto su ona ipak rezervisana za iskusnije (i opremljenije) auto limare.

 

Koraci za uklanjanje dubokih ogrebotina na vašem automobilu

 

1. Dobro očistite oštećeno područje

Prvi korak u saniranju dubokih ogrebotina je čišćenje područja oko njih. Čišćenje treba izvesti veoma pedatno tako da ne ostane ni malo prljavštine. Ovo je veoma važno pošto ako prefarbate čestice prašine, one će strčati i videti se, a boja iznad njih će brzo da ispuca i da se oljušti.

Koristite vodu sa rastvorenom sapunicom i mekani sunđer ili krpu i dobro očistite područje oko ogrebotine.

Ne koristite nekvalitetne sapune, kao na primer tečni sapun za domaćinstva. Neki od njih sadrže jake hemikalije koje mogu da skinu boju sa karoserije.

Koristite sapune sa regeneratorima koji naglašavaju boju i sjaj farbe.

Posle pranja sapunicom, pređite preko očišćenog mesta peškirom od mikrovlakana sa malo alkohola, kako ne bi ostao sapun ili vosak.

 

2. Nanesite pastu za poliranje

Pasta za poliranje se koristi u slučajevima velikog oštećenja i većih ogrebotina. Masa za poliranje može da se nanese ručno ili mašinski brusilicom. Naš savet je da izbegavate mašinsko poliranje.

Kada se radi o poliranju, treba biti oprezan da se ne pretera da se ne bi napravila veća šteta od koristi. Ako pri nanočenju paste primenite preveliki pritisak, možete ukloniti čak i boju sa karoserijskog lima.

Isto tako, pastu ne treba nanositi direktno na ogrebotine, nego preko krpe ili posebne podloge za nanošenje. Ovo će vam omogućiti da bolje kontrolišete količinu koju stavljate. Povremeno proveravajte krpu sa kojom polirate da li ima znakova uklanjanja boje.

Nanosite pastu kružnim pokretima, trudeći se da prei tome osetite oštećeno područje.

Ne žurite i ponovljajte poliranje sve dok površina ne bude glatka. Možda ćete morati da nanesete nekoliko slojeva smese za poliranje kako biste potpuno uklonili oštećeno područje.

ogrebotine na vozilu saniranje

3. Apliciranje korektora boje za auto (ako kupujete na internetu engleski naziv je Touch-Up Paint)

Ukoliko ogrebotine nisu velike i duboke, mogu se sanirati samo poliranjem. Ali ukoliko se radi o većim, morate da pređete na sledeći korak, a to je upotreba korektora boje za auto.

Treba odmah reći da je veoma važno da korektor bude u istoj boji kao boja karoserije (svaka farba ima šifru i po njoj možete naručiti korektor koji će u potpunosti da odgovara).  

Korektor boja se može nanositi na različite načine. Neki su obliku spreja, drugi u obliku olovke, treći su kao male četkice. Najbolje su olovke i male četkice zato što sa njima imate preciznu kontrolu dok popunjavate mesto ogrebotine.

Pre upotrebe korektora ponovo operite mesto oštećenja i obrišite ga alkoholom kako biste skinuli višak paste za poliranje.

Ako je ogrebotina toliko duboka da stiže do metala, moraćete prvo da nanesete sloj osnovne boje (prajmer). Sačekajte da se ovaj sloj dobro osuši pa tek onda možete korektorom naneti odgovarajuću boju.

Proces saniranja ogrebotina završite nanošenjem sloja prozirnog voska za zaštitu karoserije.

 

Zaključak

U većini slučajeva ogrebotine na karoseriji možete sami popraviti. Sve što vam treba je strpljenje, kvalitetna sredstva i malo znanja. Ogrebotine se tako često javljaju što je naporno stalno ići kod majstora.

Međutim, neka oštećenja su toliko ozbiljna da jednostavno ne možete  sami završiti posao kako treba.

Ako i pored vašeg truda, gore navedene metode ne uspevaju da reše problem, možda je ipak vreme da se sa vašom karoserijom i ogrebotinama na njoj pozabave profesionalni auto limari.