Kako da vaš parkirani automobil ostane prijatno hladan tokom leta – 7 jednostavnih saveta

Kako da vaš parkirani automobil ostane prijatno hladan tokom leta – 7 jednostavnih saveta

Kad je napolju vrelo, ulazak u vozilo koje je satima bilo parkirano na direktnom suncu nikada nije prijatno iskustvo. Ko želi da ga, pri ulasku u vozilo, „pozdravi“ vrela unutrašnjost automobila iz koje vreba mnogo mini opasnosti, kao što su vrele kopče sigurnosnih pojaseva, kožna sedišta koja „cvrče“, vrela kontrolna tabla, menjač i volan?! U želji da pomognemo, u ovom tekstu bavićemo se upravo tom tematikom, dakle kako da vaš parkirani automobil ostane prijatno hladan tokom leta – 7 jednostavnih saveta. Pa, da ne gubimo vreme, jer napolju je veoma vruće, evo naših saveta…

#1. Parkirajte „pametno“ kada niste kod kuće

U danu kada je nepodnošljivo vruće i nema nijednog oblaka na nebu, pronalaženje olakšanja od vrućine uz malo hlada, učiniće vaš automobil mnogo udobnijim za kasniju vožnju. U idealnom slučaju, gledajte da pronađete parking-garažu. Ali, ako takva opcija ne postoji, parkiranje ispod nekog drveta, ili u senci zgrade, može zadržati vaš automobil hladnijim, i isto tako, može biti vredno dodatnog hodanja, ako je potrebno.

Ipak, imajte na umu da parkiranje u usamljenijem delu parkinga možda nije preporučljivo ako ste u ne baš bezbednom kraju, a posebno ako se u svoj auto vraćate po mraku. Takođe, uzmite u obzir mesto na kome parkirate, doba dana, i kada ćete se vratiti u auto, jer ako parkirate u 11h, ne znači da ćete u hladu biti i u 15h. Mislite o tome na vreme.

#2. Parkirajte automobil u kućnoj garaži

Sad smo vam otkrili „rupu na saksiji“, jel' da? Ali, da li uvek možete da parkirate u svojoj garaži? I da li ste primetili koliko je onih koji, bez obzira na to što imaju garažu, parkiraju svoj auto ispred nje?

Glavna namena vaše garaže je parkiranje, ali mnogi vlasnici kuća ne koriste ih za tu funkciju. Garaža je obično najzatrpaniji prostor u kućama, tako da je mnogo onih koji, i kad bi hteli da se parkiraju unutra, ne bi bili u mogućnosti da to i urade. A ništa nije bolje od parkiranja u garaži, jer se auto na taj način sasvim prirodno ohladi. Zbog toga se potrudite da, ako već imate garažu, čak i kad dođete kući i znate da ćete uskoro ponovo izaći, parkirate u garaži, jer će vam ponovni ulazak u auto biti daleko prijatniji.

Garaža vam, inače, štiti auto i od moguće krađe, kao i spoljašnjih elemenata koji mu skraćuju životni vek. Dakle, garaža je očigledno rešenje za održavanje vašeg automobila hladnim, ali, nažalost i nešto što mnogi vlasnici istih, ne mogu da urade. Ako je i vaša garaža zatrpana, raskrčite je i napravite mesta za svoj automobil.

#3. Koristite štitnik od sunca za vetrobransko staklo

Uprkos činjenici da pomažu u održavanju temperature automobila, tako što blokiraju primarnu ulaznu tačku za sunce, neki vozači jednostavno ne vole izgled tih štitnika na vetrobranskom staklu. U redu, možda oni i ne izgledaju privlačno, sa svojom reflektujućom oblogom nalik na foliju, ali svakako obavljaju svoju funkciju.

Postoje i skuplji i mnogo lepši štitnici, koji vam mogu pomoći da vaš parkirani automobil bude hladniji. Neke kompanije čak nude i prilagođene modele, koji omogućavaju savršeno uklapanje sa bojom vozila, kao i materijale koji apsorbuju toplotu. Zato, razmislite još jednom o ovim štitnicima.

#4. Pokrijte unutrašnjost vozila

Postoji mnogo modela poklopaca kontrolne table automobila, koje možete odabrati. Poput štitnika za vetrobransko staklo, potražite proizvod višeg kvaliteta, koji se dobro uklapa i efikasno dopunjuje enterijer vašeg automobila.

Vaš volan i kožna sedišta (naročito ako su tamnije boje) su drugi delovi unutrašnjosti koje ćete želeti da pokrijete, da biste sprečili zagrevanje na suncu. A ako nosite kratke pantalone ili haljinu, vaše gole noge biće vam zahvalne.

Ako su vam preslvake za sedišta tamne boje i sa delovima od kože ili skaja, razmislite o prijatnijim presvlakama tokom letnjih meseci. A jeftinija varijanta koja takođe može da pomogne je pokrivanje enterijera ćebetom svetlije boje. Vredi razmisliti o tome.

#5. Zatamnite stakla na svom automobilu

U većini slučajeva, zatamnjivanje prozora efikasno pomaže da se parkirani automobil ohladi. Boje boljeg kvaliteta su dizajnirane da omoguće blokiranje poprilične količine svetlosti da prođe kroz zatamnjeni prozor, i smanje štetne UV zrake sunca.

Zakon je izričit po pitanju vetrobranskog stakla, na kome je folija zabranjena, ali što se tiče ostalih – nema nikakvih posebnih prepreka. A folija vam život može učiniti daleko prijatnijim, naročito na dužim putovanjima.

#6. Odškrinuti prozore... ili ne?

Mnogi vozači se i dalje zaklinju u staru praksu ostavljanja bočnih prozora automobila, ili krovnog otvora, otvorenim, kako bi se temperatura u unutrašnjosti vozila smanjila. Ovo omogućava da nagomilana toplota izađe, i pomaže da se olakša protok vazduha kroz kabinu vozila, ali samo u prilično skromnoj količini.

Međutim, morate se zapitati – da li je oskudna nagrada unutrašnjosti automobila koja je samo nekoliko stepeni hladnija, vredna rizika da vaš automobil bude podložniji krađi ili vandalizmu? Ako ostavite samo malo odškrinut prozor, vešt kradljivac bi mogao lako da uđe u vozilo.

Ali, ako ste voljni da rizikujete, još jednom budite svesni svog okruženja. Parkirajte na vidljivim mestima i u blizini drugih vozila, a ne bi škodilo ni da mesto bude pokriveno nadzornim kamerama. I, da ne zaboravimo još jednu potencijalnu opasnost od odškrinutih prozora, a to je iznenadna kiša, koja može da napravi haos u unutrašnjosti vašeg auta.

#7. Isprobajte ventilator na solarni pogon

Poslednji od naših saveta za hlađenje automobila je ventilator na solarni pogon, sa kojim se možda još uvek niste susreli. On se pričvršćuje na spoljašnji vrh jednog od vaših pokrivenih prozora, i ima solarni panel okrenut ka spolja, koji ga napaja. Ventilator izduvava topli vazduh iz unutrašnjosti automobila, dok uvlači relativno hladniji vazduh izvan automobila.

Korišćenje dva ovakva vetilatora postavljena na dva bočna prednja ili zadnja stakla bi trebalo da poveća protok vazduha unakrsne ventilacije, i još više smanji temperaturu. Postoje i efikasniji i snažniji modeli koji imaju veći solarni panel, koji se nalazi na vašoj kontrolnoj tabli, i napaja ventilatore.

I za kraj – kada sve drugo propadne...

Korišćenje ovih metoda, trebalo bi da pomogne da vaš parkirani automobil bude malo hladniji. A ako ništa od ovoga ne pomogne, još jedan način je otvaranje svih vrata automobila na neko vreme, da biste izbacili toplotu napolje, pre nego što uđete u auto. Ili spustite prozor sa suvozačeve strane i malo mašite vratima vozača (6-8 puta). Možda zvuči primitivno, ali to je jednostavna fizika, koja uvek funkcioniše.

U današnje vreme skoro da nema automobila bez klima uređaja, tako da i ako se desi da morate da uđete u vreli auto, on to zasigurno neće dugo ostati. Takvi su i automobili koje možete iznajmiti kod rent a car Autorent, opremljeni svim pogodnostima i uvek u savršenom stanju. Ako ovih dana krećete na odmor, a vaš automobil nije dovoljno veliki za ugodno putovanje, uvek možete i da ga iznajmite, samo se potrudite da ga rezervišete na vreme.

Srećan put i ugodnu vožnju želi vam Autorent!

 

Fotografije: Unsplash.com

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi