Kako pravilno dezinfikovati automobil?

Kako pravilno dezinfikovati automobil?

Dezinfekcija automobila je od izuzetne važnosti i svakako je poželjno da se s vremena na vreme odradi detaljnije. Naročito sada, kad evo skoro dve godine pandemija ne jenjava. Stalno slušamo o važnosti higijene, dezinfekciji ruku i prostorija u kojima boravimo, a manje se govori o dezinfekciji vozila.

Prvi korak -  temeljno čišćenje

Naravno nisu svi ni upoznati  kako da to pravilno urade, a da u isto vreme budu sigurni da su dobro dezinfikovali unutrašnjost svog vozila.
Mora se imati vidu da se u automobilima i uopšte vozilima nalazi veliki broj materijala sa kojima smo u kontaku pri svakom ulasku u vozilo. Virusi opstaju na velikom broju njih i po nekoliko dana. Ako dugo niste čistili automobil, trebalo bi da počnete sa usisavanjem i generalnim čišćenjem naravno i izbacite svo đubre ukoliko ga ima u vozilu. Preporuka je da prilikom čišćenja nosite rukavice.
Ukoliko imate  proizvode koji su namenjeni održavanju unutrašnjosti automobila koristite njih. Tako ćete ukloniti  velike količine prašine i prljavštine. Naravno to nije dezinfekcija ali je preduslov da je temeljno kasnije obavite. 
Kada završite sa prvim korakom čišćenja, treba da pređete na dezinfekciju. Prema savetima stručnjaka, najefektivniji u borbi protiv koronavirusa su sapun i voda, a kako većina sapuna sadrži blage deterdžente, oni neće biti toliko štetni za unutrašnjost vašeg automobila.
Za korona virus nije važno da li je voda hladna ili topla, dakle važno je da se voda  kombinuje sa sapunom. Za čišćenje upotrebljavajte krpe ili mikrofiber peškire.

 

Koja sredstva koristiti?

Najsigurnije je koristiti alkohol – i to u koncentraciji od 60% do 70%. Naravno reč je o tzv. medicinskom alkoholu. Nemojte koristit rakiju ili žestoka pića. Ona definitivno ne mogu da budu zamena, koliko god da su „jaka“. Alkohol može da bude etanol ili izopropil alkohol.  Alkohol je generalno bezbedan po sve materijale u automobilu, mada može da izazove promenu boje na nekim vrstama plastike. Zato  prvo obaviti testiranje na maloj površini, na nekom skrivenom mestu ili mestu koje ne upada odmah u oči. Povidon kod delotvoran je protiv COVID-19 virusa, može da se koristi u različitim koncentracijama, ali nije baš jeftin i iz drugih razloga nije pogodan za dezinfekciju površina u automobilu.
Testiranja se i dalje obavljaju, ali računajte da virus covid 19 može da preživi više od nekoliko dana. Stoga je najbolje da se ne oslanjate na pretpostavku da će virus umreti sam od sebe.
Navodno kraće preživljava na poroznim površinama, kao što je tkanina. Ipak, mišljenja stručnjaka na ovu temu su i dalje podeljena, konstantno stižu rezultati novih testiranja i istraživanja, pa je nezahvalno bilo šta tvrditi na ovu temu – jednostavno nema dovoljno dokaza.

Kako čistiti tač skrin ekran?

Proizvođači automobila generalno savetuju da se tač-skin ekrani čiste samo mekom vlažnom krpom. Ne preporučuju da se koriste alkohol, bilo kakvi deterdženti, rastvarači ili bilo kakve druge hemikalije.
Potražite u uputstvu za automobil ili na sajtu proizvođača savet u vezi ove problematike.
U svakom slučaju, dobro je i makar  da vlažnom mikrofiber krpom uklonite što više nečistoća i virusa sa tač-skrin ekrana, čak i bez upotrebe bilo kakvih drugih sredstava, bez obzira da li služe za dezinfekciju ili generalno kao pomoć u čišćenju.

Za kraj...


U enterijeru automobila imamo različite vrste veštačkih materijala koji mogu da se oštete suviše agresivnim hemikalijama. Tu su razne vrste plastike, penaste gume, veštačke kože, itd. Zato se informišite dobro koja sredstva smeju da se upotrebljavaju na određenim površinama. Uglavnom Izbegavajte sredstava iz domaće radinosti. Naša Rent a car agencija vam želi dobro zdravlje i ugodnu vožnju!