Kako pripremiti auto za zimovanje?

Kako pripremiti auto za zimovanje?

Praznična atmosfera je već zavladala uveliko. Ljubitelji zimskih sportova, skijanja i sankanja verovatno već planiraju ili su isplanirali da predstojeće naredne dane provedu na planinama. Poslednjih nekoliko godina je veliki broj planina obogaćen ski sistemima. Uređene zimske staze poseduju sledeće planine: Kopaonik, Zlatibor, Stara planina, Divčibare, Zlatar, Crni vrh u Boru, Goč, Tara, Golija, Suva planina, Besna kobila, Rudnik, Šar planina. Srbija je definitivno zemlja koja ima velikih neiskorišćenih turističkih potencijala posebno u oblasti zimskog turizma. U nastavku teksta baziraćemo se na to kako da pripremite auto za zimovanje i na šta treba obratiti pažnju u toku vožnje do vaše omiljene ski destinacije. Ako ste se odlučili da na zimovanje putujete sopstvenim ili rentiranim autom, onda je važno da tokom puta, kao i u toku zimovanja vodite računa o njenu i čuvate ga od spoljnih uticaja.


Vozači u Srbiji su u periodu od 1. novembra do 1. aprila prema zakonu obavezni da koriste zimsku opremu što podrazumeva upotrebu zimskih pneumatika na sva četiri točka kada na putu ima snega, leda ili poledice, kao i posedovanje lanaca ukoliko je reč o vangradskoj vožnji. Bilo da ste krenuli ka Zlatiboru, Tari, Kopaoniku, Staroj planini ili nekom drugom zimskom centru, vožnja planinskim putevima je veoma drugačija u odnosu na vožnje gradskim ulicama koje su i u snežnim uslovima relativno očišćene. Lance uvek držite na dohvat ruke, nikako ih nemojte zatrpavati stvarima, torbama i koferima.

Šta obavezno staviti u auto kad krenete na zimovanje?

Dakle već smo prethodno napomenuli važnost lanaca i kako je bitno da vam u svakom trenutku budu na dohvat ruke. Osim lanaca u gepeku bi takođe trebalo da imate vreću sa peskom i neki manji ašov. Iako zvuči neobično i mislite da će vam to bespotrebno zauzimati mesto u autu budite sigurni da će vam biti od ogromne pomoći u slučaju da se desi da auto neće da krene ili da proklizava. Ako nemate u autu sprej za odmrzavanje, obavezno pre puta nabavite na pumpi. Biće vam sigurno neophodan posebno ako vam tokom boravka na zimovanju auto bude na otvorenom. Zaleđivanje možete sprečiti i ako nađete gumene i plastične površine sredstvom koje u sastavu ima glicerin.
Zamenite etisonske patosnice gumenim. Gumene se mnogo brže suše, obuća je često puna snega i etisonske patosnice bi upile velike količine vode. Ako se dugo zadrži vlaga u etisonu dolazi do stvaranja neprijatnih mirisa. Gumene patosnice su praktične jer mogu da pomognu da se izvučete iz snega ako ih postavite ispred točkova. Nabavite lopatice, metlice i druge „rekvizite kojima ćete čistiti sneg i led sa automobila. Takođe vodite računa da se njima, ukoliko imaju oštre i tvrde ivice, može oštetiti lak.

Šta sve proveriti na autu pre odlaska na zimovanje?

Obavezno proverite kočnice. Sipajte antifriz, tako ćete moći bezbedno i sigurno putovati i po najnižim temperaturama i kad je napolju "debeli minus". Pošto je opšte činjenica da svaki auto gubi deo svoje snage kad su niske temperature logično je da je potrošnja veća u zimski uslovima. Proverite nivo tečnosti u akumulatoru, a ako je auto star, bolje je zameniti ga novim.

Važno je takođe da proverite i pritisak u pneumaticima. Ako krećete na zimovanje sa velikim prtljagom i maksimalnim brojem saputnika u automobilu, pritisak bi trebalo da bude veći za 0,3bara u odnosu na vrednosti koje su preporučene. Minimalna dubina šare na zimskim pneumaticima je 4mm na svim točkovima.Budite spremni na kišu ili sneg koji će vas  zadesiti na putu. To zahteva duži rad brisača pa je naravno potrebno da metlice budu ispravne. Pre polaska na put obavezno proverite ispravnost brisača tako što ćete prosuti veliku količinu vode (naravno, ukoliko spoljna temperatura nije u minusu) preko prednjeg i zadnjeg stakla. Ako se  prilikom brisanja pojavljuju  mrlje koje vam smetaju to je znak da bi trebalo da promenite brisače. Takođe, nemojte koristite brisače ukoliko su vam stakla zaleđena jer će led oštetiti metlice.

Autorent Vam želi  ugodnu vožnju i lep provod na zimovanju!