Kako ukloniti buđ iz vozila

Kako ukloniti buđ iz vozila

 

Buđ ili plesan je vrsta gljive koja može da se nađe tokom cele godine u gotovo svim sredinama, i na otvorenom i u zatvorenim prostorijama.  

Vrući i vlažni uslovi pogoduju rastu buđi. Na otvorenom se javljaju na mestima na kojima dolazi do raspadanja organiskih materija. U zatvorenim prostorijama mogu se naći tamo gde ima visok nivo vlage, na primer u toaletima, oko sudopera, mašina za sudove, na vlažnim zidovima, a javlja se i u unutrašnjosti vozila.

Veoma često se javlja u vozilima koji se ne voze duže vreme.

Ali prisutna je i u vozilima koja se svakodnevno koriste ukoliko se u njih uvuče vlaga. Po pravilu može da se nađe na podu u blizini vrata  i ispod tepiha i tapacira.

Buđ u vozilima ne samo da je neprijatna za gledanje i ima neprijatan miris, već može da bude i veoma štetna po zdravlje.

Zato čim se primeti i oseti njen karakterističan miris, mora da se hitno krene u proces njenog suzbijanja.

A na koji način je najefikasnije da se to učini, pročitajte u nastavku teksta.

 

Kako ukloniti buđ iz unutrašnjosti automobila

 

Zaštita

Buđ je gljiva, a gljive se sastoje od hifa i spora. Spore mogu da budu veoma agresivne i da deluju kao alergent i da napadnu pluća i sistem za disanje kod čoveka. Nisu sve buđi opasne po zdravlje, ali i najmanji rizik je nepotreban.

Zato, pre  nego što krenete u borbu protiv napasti koja je napala vaše vozilo, dobro se zaštitite. U zaštitu spadaju zaštitne naočare, maske, rukavice, čizme i kombinezon za zaštitu tela.

Nema preterivanja kada je u pitanju zaštita od buđi.

 

Provetravanje

Dobro provetrite svoj automobil. Parkirajte ga na suncu, otvorite sva vrata i ostavite ga tako barem 30 minuta. Provetravanjem će deo spora da odleti napolje a biće i manje neprijatnog mirisa.

 

Uklonite vlažne stvari

Buđ se stvara zbog vlage, pa je važno da uklonite sve mokre predmete iz unutrašnjosti automobila. Tu spadaju odeća, obuća, vla\žne tkanine, smeće, ostaci hrane i pića, vlažne prostirke, itd.

 

Mehaničko uklanjanje buđi

Krenite od većih mrlja koristeći manju četku. Nemojte previše jako da trljate i da četkom pravite nagle i široke poteze da ne biste raspršili spore unaokolo.

Kada razbijete veće mrlje, usisivačem pokupite ostatke. Na kraju ne zaboravite da očistite filter.  A možda je najbolje da ga bacite

 

Koristite so

Kuhinjska so je neverovatno efikasna u borbi protiv buđi. U kantu sa vodom rastvorite nejodiranu so i četkom ili još bolje prskalicom je nanesite na površine koje su zahvaćene buđom.

Ostavite da se osuši na suncu 15 minuta i zatim usisivačem usisajte pokoricu od soli, sa njom ćete pokupiti i spore plesni.

 

Koristite sirće

Sirće je odličan lek za buđ jer njegov kiseli sastav pomaže da se plesni "spale".

Recept je veoma jednostavan i zna ga skoro svaka domaćica – pomešajte sirće sa vodom u odnosu 4:1 i nanesite rastvor na zahvaćene površine. Kada se rastvor osuši, pređite usisivačem i pokupite mrtve spore.

Ako ima mnogo buđi, može se upotrebiti čisto nerastvoreno sirće, a može se u rastvor dodati i kašičica sode bikarbone.

Loša strana ovog tretmana je što će auto mirisati neko vreme na sirće, a to baš i nije najprijatniji miris na svetu. Kako biste ga neutralizovali, pospite prašak za pecivo, još jednom usisajte i ostavite auto par sati na suncu sa otvorenin vratima.

prskanje rastvora protiv buđi u vozilu

Kako ukloniti miris buđi

Miris buđi u autu je veoma teško ukloniti, on može da bude prisutan nedeljama i mesecima posle čišćenja gore opisanim tretmanima.

Za njegovo eliminiranje postoji još jedna uradi sam metoda - soda bikarbona. Jednostavno je pospite na površine koje su bile okupirane od buđe. Ostavite da odstoji jedan dan, a zatim usisajte prah i upijene mirise.

Ukoliko ne verujete ovom svemogućem leku, onda možete kupiti osveživač vazduha, dobro ga naprskajte i vozilo će nekoliko dana da miriše na livadu punu svežeg cveća.

 

Sprečite da se buđ vrati

Otklanjanje buđi u vozilima zahteva dosta rada. Poslednje što želite je da sav taj rad bude uzaludan i da se gljive vrate.

A ako vam se one stalno vraćaju, onda morate da nađete izvor vlage, zato što njima je neophodna vlažna sredina.

  • Proverite da li vlaga ulazi u unutrašnjost vozila, da li prozori dobro dihtuju ili propuštaju kišu, itd.
  • Ako koristite usluge praonice i dubinsko čišćenje, onda zahtevajte da vam dobro osuše unutrašnjost vozila.
  • Izbegavajte da ulazite sa mokrim cipelama i čizmama po kišnom ili snežnom danu.
  • Podne prostirke upijaju vlagu, tako da ne bi škodilo da ih povremeno izvučete i temeljito osušite.

 

I na kraju...

Buđ u vozilu je nešto što odslikava brigu vlasnika za svoje vozilo. Njeno uklanjanje nije teško, potrebno je malo rada i poznavanje metoda.

Ipak, ako je problem ozbiljnije prirode, ako se buđ uporno vraća, onda odvezite svoje vozilo na profesionalno čišćenje.

U našoj rent a car agenciji veoma brižno vodimo računa o čistoći naših vozila, tako da možete biti sigurni da u u njima nećete osetiti onaj neprijatan i opor miris buđi.