Kako ukloniti ogrebotine sa vetrobranskog stakla?

Kako ukloniti ogrebotine sa vetrobranskog stakla?

Ogrebotine na vetrobranskom staklu, koliko god bile male i plitke, mogu u velikoj meri da ometaju vozače u toku vožnje.

Ako se ne saniraju na vreme, male ogrebotine se razvijaju u sve veće i dublje pukotine, i na kraju se šoferšajbna mora kompletno zameniti, što uopšte nije jeftino.  

Ali na sreću mnogih vozača, ogrebana  “šoferka” ne mora nužno da znači da moraju u servis po novu. Postoje načini za njenu revitalizaciju.

 

Određivanje dubine ogrebotina

Na početku treba reći da ogrebotine na šoferšajbni mogu da se saniraju samo ako su pliće od 50 mikrona. Na žalost, veće i dublje ipak zahtevaju promenu šoferšajbne.

Zato je prvi korak u saniranju ogrebotina merenje njihove dubine.

Najednostavniji način je da se noktom pređe preko stakla kako bi se osetila njihova dubina.

 

Priprema potrebnih materijala

Ukoliko se radi o plitkim oštećenjima, onda trk u prodavnicu auto galanterije po neophodne materijale.

U prodaji se nalaze nekoliko sredstava i preparata koja mogu da se koriste. Većina ovih preparata dolazi u tubi i u obliku su paste, što olakšava njihovo nanošenje.

Najefikasniji su praparati koja sadrži cerijum oksid. Ovo jedinjenje se vezuje za staklo i formira zaštitni sloj preko ogrebotine, i tako sprečavaju da se ogrebotine prošire i prodube.

Cerijum oksid je toksično jedinjenje koje može izazvati iritaciju očiju, zato obavezno nosite naočare, masku za prašinu i rukavice. Radite u prostorijama koje imaju dobru ventilaciju.

Osim preparata na bazi cerijum oksida mogu da se koriste i akrilna sredstva za uklanjanje ogrebotina – koje su namenjenje  za ogrebotine koje nisu previše duboke.

Paste moraju da se nanose čistom krpom ili peškirom od mikrovlakana, ako nemate adekvatnu kući, morate da je kupite.

Plitke i veoma male ogrebotine mogu da se saniraju i pastom za zube da bi se pojačalo njeno dejstvo potrebno je da se pomeša sa sodom bikarbonom.

 

Saniranje ogrebotina na vetrobranskom staklu

Uklanjanje ogrebotina sa stakla ide u nekoliko koraka:

  1. Sa stakla obrisati krupniju prljavštinu i prašinu pomoću čiste krpe
  2. Oprati staklo sredstvom za čišćenje koje je rastvoreno u vodi. Mogu se koristiti i sredstva za obične prozore. Ne preporučuje se običan sapun ili deterdžent, veći efekat ima mešavina destilovanog sirćeta i vode
  3. Posle pranja, šoferšajbna treba dobro da se osuši
  4. Prekrijte njene ivice lepljivom trakom kako biste sprečili da preparat za saniranje ogrebotina dospe na farbu i ošteti je
  5. Aplicirajte preparat na deo sa ogrebotinama
  6. Polirajte površinu mašinom za poliranje koja ima gumeni jastučić koji je specijalno dizajniran za staklene površine
  7. Krpom od mikrovlakana obišite osetatak koji je ostao na staklu
  8. Ostavite da odstoji nekoliko minuta (pasti je potrebno 20 do 30 nimuta da se dobro osuši), a zatim pregledajte ogrebotinu, ako je i dalje prisutna, potrebno je ponoviti proces još nekoliko puta
  9. Kada se pasta osuši, skinite lepljive trake, operite vetrobransko staklo vodom, a zatim ga osušite čistom krpom

Preparat koji je nanesen na ogrebotine će se vremenom istrošiti, posebno nakon nekoliko pljuskova ili padavina snega. Zbog toga je potrebno da nakon nekog vremena ponovo popunite ogrebotine novim materijalom.

 

Saniranje vetrobranskog stakla pomoću paste za zube

Ako koristite mešavinu paste za zube i sode bikarbone, uronite krpu ili peškir od mikrovlakana u toplu vodu i iscedite vodu tako da peškir ne bude natopljen vodom nego samo vlažan.

Ovim peškirom nanesite pastu na ogrebotinu, i kružnim pokretima je utrljajte po celoj ogrebotini.

Ponovite ovo nekoliko puta.

Ovde ipak mora da kažemo da pasta za zube nema neki veliki efekt i može se koristiti samo za izuzetno male ogrebotine.

 

Razlozi za pojavljivanje ogrebotina na vetrobranskim staklima

Krivci za ogrebotine na šoferšajbnama mogu da budu sudari, loše vremenske prilike, razne leteće krhotine, pesak ili kamenje na putu, itd. Ponekad ne možemo, ali često i možemo da utičemo na ove uzroke.

Možemo na primer da održavamo rastojanje, posebno od velikih kamiona koji prevoze pesak, šoder ili neki drugi građevinski materijal, kako kamenčići koji lete naokolo ne bi završili u naše prozore.

Jedan od čestih razloga za ogrebotine na staklu su brisači. Ukoliko se ne održava njihova čistoća, na metlicama može da se skupi pesak i sitno kamenje, koji grebu staklo.

Isto tako, staklo grebu i stari brisači kod kojih su gumene metlice propale i vire metalni nosači. Zato kada primetite oštećenja na metlicama odmah ih zamenite. Dosta su jeftinije od vetrobranskog stakla.

Ukoliko se brisači uključuju na suvo, da se skine sa stakla pali list, komad nečistoće i sl, mogu da ogrebu šoferšajbnu. Ako želite brisačima da obrišete šoferšajbnu, onda obavezno na nju prvo isprskajte tečnost za brisače.

Da ne biste doživeli neprijatno iznenađenje, proveravajte nivo tečnosti u rezervoaru.

Ponekad možete nenamerno ogrebati svoje prozore i farbu na vozilu i zbog nepravilnog čišćenja.

Za čišćenje bez ogrebotina potrebno je koristiti krpe od mikrovlakana i pravac pranja od vrha ka dnu. To znači da se prvo opere gornji delovi auta a zatim se prelazi niže ka gumama i podvozju.

 

Završna reč

Proces saniranja ogrebotina na vetrobranskom staklu zahteva puno strpljenja, mnogo vremena i upornost.

Ali nagrada je čisto vetrobransko staklo bez ogrebotina koje pruža jasan pogled na put kojim se vozite.

Lako je popraviti izgrebano vetrobransko staklo ako se radi o malim, plitkim i površinskim ogrebotinama. Ali ako su ogrebotine prevelike i preduboke, možda ćete ipak morati da promenite celo vetrobransko staklo.