Koliko su hibridna vozila popularna kod srpskih vozača?

Koliko su hibridna vozila popularna kod srpskih vozača?

Jedna velika istina je da to koliko će ekološka svest biti jaka, zavisi u najvećoj meri od razvijenosti države, ekonomije i razvijenosti društva u celini. Naša država se ne može pohvaliti aktivnostima koje su vezane za zaštitu i unapređenje kvaliteta životne sredine. Politički problemi, ratovi, nestabilnost ostavile se traga, pa je logično zašto toliko kasnimo za razvijenim zemljama kada je ekološki pristup životu u pitanju. U Srbiji ima 2,1 milion registrovanih automobila prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova. Od ovog broja gotovo 1,2 miliona ima motore EURO 3 i nižih standarda, koji su zagađivači jer izbacuju u atmosferu nepropisnu količinu gasova.

Prosečna starost automobila u Evropskoj uniji je 10,8 godina, s tim što prosek naravno kvare zemlje Istočne Evrope (Bugarska, Rumunija, Estonija, Litvanije gde je prosek oko 16 godina. Prosečna starost automobila na srpskim putevima je preko 17 godina. Koliko je prosečnom Srbinu dostižan ili nedostižan hibridni auto je već druga tema. Država je opredelila podsticaje za kupovinu novog hibridnog ili električnog automobila i pravo da konkurišu imaju i preduzetnici, pravna i fizička lica i zahtev se podnosi Ministarstvu zaštite životne sredine. Za plug-in hibride, (to su hibridi koji imaju spoljni priključak za struju i čija emisija ugljen-dioksida ne prelazi 5o g/km), država dodeljuje subvencije u iznosu od 3.500 evra. Za obične hibride, koji ne poseduju priključak za struju i kod kojih je emisija ugljen-dioksida manja od 140 g/km, subvencije iznose 2.500 evra. 

Omiljena hibridna vozila u Srbiji

Dobra vest je da je iz godine u godinu zabeležen rast prodaje hibridnih vozila, ali i ponuda je sve bolja i bolja. Na sajtovima na kojima se oglašavaju polovni automobili mogu se naći polovni hibridni automobili za nekih 5000 evra pa na više ...Našim vozačina uglavnom kad su u pitanju hibridni automobili najveću nepoznanicu predstavlja trajanje baterije, koja je vrsta baterije itd...Hyundai daje garanciju od 8 godina ili 160.000 pređenih kilometara, dokToyota daje garanciju od 5 godina bez ograničenja kilometraže na sve hibridne sklopove, uključujući bateriju.

Jedan od najjeftinijih modela hibridnih automobila u Srbiji je četvrta generacija Toyote Yaris. Renault sa modelom Clio E-Tech ima ambiciju da se izdvoji kao mali gradski auto jer nudi kompleksni pogonsku sistem koji kombinuje 1,6-litarski benzinac sa dva mala elektromotora i malom baterijom od 1,2 kWh. Vozači u Srbiji se definitivno više opredeljuju za hibridne automobile, što zbog niže cene od  električnih, ali i zbog praktičnosti jer imaju i SUS motor pa nema straha da bi auto na putu mogao da ostane bez struje. To znači da ne moraju da razmišljaju gde će da pune bateriju i računaju o pređenim kilometrima.

Budućnost hibridnih vozila na tržištu 

Budućnost hibridnih vozila je može se reći pomalo i neizvesna jer sve više država ide u smeru zabrane prodaje automobila sa konvencionalnim pogonom. Velika Britanija je dala rok da se od 2030 god zabrani prodaja benzinaca i dizelaša, a u prelaznom periodu do 2035. godine moći će da se obavlja prodaja hibrida. Fabrike automobila još uvek nemaju totalno jasnu strategiju jer bi prvo trebalo da se definiše šta će se sve ubrajati u hibridna vozila. Smatra se dakle da konvencionalni hibridi nisu dovoljno "zeleni".

Na ove modele vozila se gleda kao ne prelazno rešenje dok se potpuno ne pređe na električna vozila. Mada moramo priznati da sad taj prelazak deluje dalji nego pre par godina jer se svet upravo suočava sa velikom energetskom krizom. Što se tiče samih hibridnih vozila, nedostatak je što se oni najčešće ne koriste kako bi trebalo. Zato i dolazi do neuobičajenih razlika na planu ekonomičnosti i emisije izduvnih gasova između laboratorijskih testiranja i vožnje u realnim saobraćajnim uslovima. Istraživanja u Nemačkoj su pokazala da, "plug-in" hibridi troše više fosilnih goriva i emituju čak do četiri puta više ugljen-dioksida u  saobraćaju, to je definitivno zbog neadekvatne eksploatacije elektromotora od strane vozača.

Nadamo se da Vam je tekst bio zanimljiv, ostaje da vidimo u kojoj će meri hibridna vozila zaživeti u Srbiji, a o novim dogadjanjima iz oblasti autoindustrije nastavićemo da vas obaveštavamo redovno. Srećan put želi Vam Autorent rent a car!