Krovni nosač za automobil – na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine i ugradnje

Krovni nosač za automobil – na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine i ugradnje

Leto nam konačno stiže! Ako nameravate da na odmor putujete autom, krovni nosač za automobil bi vam mogao dobro doći. Možda ste i razmišljali o kupovini jednog takvog, ali ste imali neke nedoumice. Zato smo se potrudili da vas informišemo na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine i ugradnje jednog takvog nosača.

Ako želite da izbegnete glavobolje i da na najbolji način iskoristite svoj krovni nosač, izaberite onaj koji odgovara vašim potrebama i uverite se da ste ga pravilno instalirali. Jer ako nije postavljen po propisima, može biti opasan kako za vas, tako i za druge učesnike u saobraćaju.

Razlozi ZA korišćenje teretnog nosača na krovu vašeg automobila

Izlazak na otvoreni put daje vam neodoljiv osećaj slobode. Ali, u zavisnosti od toga koliko dugo ćete biti odsutni, aktivnosti koje planirate, i broja ljudi u kolima, možda ćete morati da ponesete dosta stvari. Postoje mnoge prednosti ugradnje krovnog kofera na vaše vozilo:

#Lakši transport stvari

#Oslobodite prostor za skladištenje

#Smanjite nered u svom vozilu, istovremeno stvarajući prostor za sigurniju i udobniju vožnju

#Ponesite sa sobom kabastu opremu za sportove na vodi (ili na snegu zimi) kao što su kajaci, skije, štapovi za pecanje i još mnogo toga.

Jer, pored raznih igračaka i sitnica kojima će se u toku vožnje zabavljati vaša deca, potrebno je da ponesete i sve što će vam biti potrebno kada stignete na odredište. Zato je važno da odvojite dovoljno vremena da izaberete pravi nosač tereta i da ga pravilno instalirate.

Kako odabrati pravi nosač tereta za svoj automobil

Postoji odgovarajući nosač tereta za svaku potrebu, budžet i vozilo. Prvo što treba da uradite je da razmislite kako ćete ga koristiti. Jer, u zavisnosti od onoga što nosite, nosači tereta se uglavnom pričvršćuju na dve prečke koje služe kao tačke za pričvršćivanje sistema. Vaše vozilo je možda već opremljeno potrebnim nosačima, ali ako nije, moraćete da nabavite određeni tip nosača tereta sa dodatnim delovima koji se pričvršćuju na dovratnike.

Morate uzeti u obzir i vrstu tereta koji želite da ponesete. Ne ograničavajte svoje razmišljanje samo na konkretno putovanje za koje ga kupujete, razmislite i o svim budućim, na koja biste možda želeli da odete. Nosači tereta za bicikle, daske za surfovanje i drugu sportsku opremu, dizajnirani su za specifične potrebe. Univerzalni nosači tereta, s druge strane, pogodni su za izletnike i entuzijaste koji vole da provode vreme na otvorenom. Zato pokušajte da izaberete nosač koji će moći da podmiri sve te potrebe.

Takođe, morate da izaberete između čvrstog i mekog nosača. Meki su jeftiniji, lakše se skladište kada se ne koriste i pružaju bolju zaštitu od raznih elemenata. Čvrsti nosači nude mnogo više prostora za skladištenje. A stvari koje planirate da ponesete će odrediti vrstu i veličinu nosača koji će vam trebati.

Pravilna instalacija

Da biste bezbedno transportovali svoje stvari, vaš nosač tereta mora da bude pravilno instaliran. Evo nekoliko saveta koji će vas voditi kroz sam proces.

Izaberite prvo gde da ga instalirate. Da li želite da ga montirate na sredini krova, ili bliže jednoj strani, radi lakšeg pristupa? Uzmite meru, a za to vam je potreban metar, da biste izmerili prečke, odredili šta može da stane u nosač i osigurali da prečke stoje ravno i paralelno.

Pravilno pozicionirajte sadržaj i pričvrstite ga odgovarajućim sistemom za pričvršćivanje. Pratite uputstva proizvođača, jer je svaki nosač tereta drugačiji, i može se razlikovati u zavisnosti od vašeg vozila, pa se uverite da sledite uputstvo za upotrebu do poslednjeg slovca. A ako u bilo kom trenutku ne budete sigurni, ne ustručavajte se da tražite profesionalni savet.

Krovni nosač i registracija vozila

Sada kada imate sve informacije koji su vam potrebne da odaberete krovni nosač tereta koji vam odgovara i da ga bezbedno instalirate, trebalo bi da znate da li će to uticati na registraciju vašeg vozila. Od zemlje do zemlje, zakoni se razlikuju, a što se naše tiče, krovni nosač je, pre tehničkog pregleda, potrebno skinuti.

Naravno, to važi za ove dodatne krovne nosače o kojima govorimo u tekstu, ako auto ima ugrađen fabrički krovni nosač, onda treba da ostane na automobilu. Sve ostale, poput nosača za bicikl, krovnog kofera i slično, pre tehničkog pregleda treba skinuti.

I to bi bilo to...

Krovni nosači su veoma praktični i izuzetno korisni za duga putovanja. Oslobađaju veliki prostor u unutrašnjosti automobila, tako da je vožnja mnogo udobnija. Posebno su dobri za porodice sa malom decom jer recimo u krovni kofer, možete spakovati i kolica, sklopivi krevetac, dušeke, suncobran i još mnogo toga što vašoj porodici može zatrebati na letovanju.

A ako vam je sve to malo suviše komplikovano, a automobil koji vozite premali za jedno duže putovanje van zemlje, rent a car Autorent je uvek tu za vas. Postoji više razloga zašto je iznajmljivanje automobila za putovanje na odmor – najbolja opcija. A nama posle svega preostaje još samo da vam poželimo srećan put!