Održivo putovanje

Održivo putovanje

Putovanja nikada nisu bila lakša, turizam je danas procvetao, svako ima šansu da poseti i vidi neke nove krajeve i udaljene destinacije, da vidi svet. Međutim, masovni i neodgovorni turizam stvara veoma velike probleme kako prirodi, tako i lokalnim žiteljima.

 

Negativni uticaji masovnog turizma

Velika potrošnja resursa - masovni turizam dovodi do prekomerne potrošnje vode, hrane, energije i ostalih resursa što može izazvati inflaciju i povećanje cena, nestašica i opterećenje lokalne infrastrukture. Cene nekretnina, hrane i komunalija mogu da porastu do tog nivoa da ugrožavaju životni standard meštana, stvaraju nejednakost i teškoće u pristupu osnovnim potrebama. Dešava se da zbog turista lokalni žitelji napuštaju svoja rodna mesta.

Uticaj na prirodu i ravnotežu lokalnih ekosistema - neodgovorno ponašanje turista, kao što je bacanje smeća ili narušavanje ranjivih ekosistema, može imati dugoročne negativne posledice na lokalnu floru i faunu.

Uticaj na lokalnu kulturu i običaje – po pravilu masovni turizam dovodi do komercijalizacije lokalne kulture i tradicije. Kako bi privukla turiste i maksimalno povaćala svoju zaradu, turistička industrija promoviše neke stereotipne predstave o odredištu, što može da dovede do gubitka autentičnosti i integriteta lokalne zajednice. Prilagođavanje turističkim zahtevima često dovodi do gubitka tradicionalnih zanimanja i lokalnog načina života.

Preopterećenje infrastrukture - veliki broj posetilaca može da preoptereti lokalne ulice i puteve, aerodrome, plaže, smeštajne kapacitete, vodovod i kanalizaciju, električnu mrežu. Stvarju se (pre)velike gužve i zagađenja smećem, izduvnim gasovima, itd.

 

Kada se uzmu u obzir nabrojani negativni uticaji, postavlje se pitanje: kako da se putuje, a da se ne ugrozi naša planeta? U produžetku vam donosimo nekoliko korisnih saveta u vezi održivog putovanja.

Održivo putovanje je putovanje na odgovoran način, sa što je moguće manje uticaja na životnu sredinu i lokalnu zajednicu.

 

Izbegavajte popularne destinacije

Da uzmemo primer Dubrovnika. On je stalno bio popularna destinacija, ali njegova popularnost je naglo skočila kada se saznalo da je tamo snimljena serija “Igre Prestola”. To je izazvalo velike probleme, zato što grad naprosto nije bio spreman za tako masovni turizam. Ulice su se “zagušile” turistima, cene su porasle drastično, kao i količina komunalnog otpada, istorijski lokaliteti ne mogu da izdrže toliku navalu.

Slično se dešava i u Veneciji, Barseloni, Atini i drugim popularnim destinacijama. Ako ne želilte da pridonosite negativnim posledicama masovnog turizma, za svoje putovanje i odmor birajte manje popularne, ali isto tako lepe destinacije. Na primer jadranska ostrva ili neki od nacionalnih parkova kod nas.

 

Poštujte životnu sredinu i brinite se o njoj

Od ekološki osvešćeg turiste se traži da ne baca smeće gde stigne, ne silazi sa obeleženih staza, ne gazi travu i ne bere retko cveće, ne pali vatru u šumi, ne kampuje na mestima koja nisu predviđena za to, vodi računa o čistoći plaže. Možda su to za nekog sitnice, ali svako pa i najmanje nepoštovanje prirode, je u stvari ugrožava. Ako želite da pomognete u njenom očuvanju, priključite se akcijama skupljanja smeća, čišćenja plaža, pošumljavanja, i slično.

 

Izbegavajte plastične proizvode

Ukolilko želite da vaše putovanje bude održivo, koristite što je moguće manje plastičnih proizvoda. Što više stvari od plastike imamo, to je veći otpad koji ćemo ostaviti iza sebe. Zato, koliko god možete izbegavajte korišćenje plastičnih flaša, čaša, posuda za hranu, a posebno i veliko NE za plastične kese.

održiv turizam

Briga o životinjama

Safari turizam, lovni i ribolovni turizam, posete nacionalnim parkovima i zoološkim vrtovima i slično, su veoma popularni. Ali manje je poznato da kontakati sa divljim životinjama imaju negativni uticaj na njih.

Pravi ljubitelji životinaja neće ih uznemiravati, ili hraniti čipsom, sendvičima i ostalim produktima na koje one nisu navikli, neće nikad ići u lov, gledati rodeo ili predstave u akvaparkovoma gde kitovi ubice i delfini izvode akrobacije. Ako stvarno volite životinje, onda volontirajte u centrima za brigu o životinjama. Tako ćete im najviše pomoći.

 

Kupujte lokalno

Kada se kaže održivo putovanje, misli se i na pozitivan uticaj na lokalnu zajednicu i njenu ekonomiju. Jedan od načina da se joj se pomogne je kupovina u malim prodavnicama koja su u lokalnom vlasništvu. Kupujte l hranu koja je sezonska i lokalnog porekla na pijacama umesto u super marketima i velikim multinaciolnim lancima. U restoranima naručujte lokalna vina i piva, ako ste na moru ribu i morske plodove koji potiču iz tom kraju. Izbegavajte kupovinu prevelike količine hrane i pića kako ne bi morali da ih bacate.

 

Štedite energiju

Ušteda energije je važan deo održivog putovanja. Zato:

  • kada izađete iz apartmana isključujte sijalice, klima uređaj i ostale električne aparate. Zimi kada niste u sobi, smanjite grejanje.
  • Navucite zavese, roletne i kapke na prozorima kako biste manje koristili klimatizaciju
  • Ne razbacujte se sa vodnim resursima, skratite tuširanje (2 minuta mlakom vodom su sasvim dovoljna), ne perite svoje vozilo česmovačom, itd.

 

Promenite način putovanja

Leteti avionom je veoma udobno i brzo. Ali ne treba da se zaboravi da avioni troše mnogo goriva i imaju izuzetno visoke emisije ugljen dioksida. Najviše zagađuju manji privatni avioni.

Ako se stvarno brinete za našu planetu, putujte autobusom ili vozom. Umesto avionom, na kraćim putovanjima možete da idete iznajmljenim vozilom ili da podelite prevoz (primer Bla Bla Car). Pokušajte da iznajmite električno vozilo. Na mestu odmora vozite bicikl ili pešačite, tako ćete zaista da se upoznate sa lokalnim životom i običajima.

 

Završna reč

Ljudi vole da putuju i ne treba da se lišavaju toga. Potrebno je promovisati održivi turizam, koji je usmeren ka zaštiti prirodne okoline i koji daje podršku lokalnoj ekonomiji i očuvanju kulturnog nasleđa. Ekološki svesni putnici mogu da podstaknu pozitivno razmišljanje i postupke. Svaka mala pozitivna promena je veliki korak ka “zelenom” i održivom putovanju.

Zato kupujte lokalno povrće, skratite vreme tuširanja i idite vozom umesto avionom.

 

Slike Pexel

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi