Podrška ekološkim vozilima u Srbiji

Podrška ekološkim vozilima u Srbiji

U Srbiji je registrovano 4.000 električnih i hibridnih vozila. Ugrađeno je  oko 100 elektropunjača, a struja za njih je uglavnom besplatna. Podrazumeva se  da povećanje broja tih ekoloških vozila mora pratiti i izgradnja novih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.
Naši vozači  kažu da su i pored podrške ti automobili za njih i dalje neisplativi. Treba imati na umu da je Evropska unija odlučna da dizelaše potpuno zameni električnim i hibridnim automobilima do 2035. godine.
Državne subvencije za električne ili hibridne automobile su  definitivno dobar potez kažu stručnjaci, ali ih dok ne pojeftine treba, dopuniti i dodatnim olakšicma, kao što to rade u zemljama evropske unije.


Na tržištu Evrope prošle godine svaki deseti prodati novi automobil bio je ili plug in hibrid ili potpuno električni.
Dugoročne procene ukazuju da će do 2030. godine udeo električnih u prodaji automobila dostići 30 odsto. Broj registrovanih električnih automobila u EU je u 2020. povećan za 262 odsto, na pola miliona vozila.Ministarstvo zaštite životne sredine je za ovu godinu prvobitno opredelilo 120 miliona dinara za subvencionisanje električnih vozila i hibrida.
Podrška države iznosi, u zavisnosti od vrste vozila, od 250 do 5.000 evra po vozilu. Do sada je najveće interesovanje bilo za hibridna putnička vozila, za koja je predviđena podrška od 2.500 evra. Automobilski svet očigledno ide ka elektrifikaciji, to je definitivno budućnost automobilske industrije. I rent a car agencije će sve više uvoditi električna vozila u svoj vozni park. 

Da li će država u dovoljnoj meri  pomoći vlasnicima vozila da pređu na ekološke tehnologije?


Prvi i glavni među proizvođačima hibridnih vozila je japanski proizvođač, u našoj zemlji se nudi pet modela a to su Yaris hibrid, Auris hibrid, Auris Touring Sports (karavan) hibrid, RAV4 hibrid i Prius. 
Tojota je kao kompanija zamislila dobar plan kojim bi približila hibridna vozila odnosno učinila ih dostupnim i kupcima u Srbiji. Plan je dobio i naziv Toyota eko subvencija. Njena visina varira, u odnosu na cenu modela koju kupac izabere a iznosi maksimalno 3.000 evra.


Uredba Vlade republike Srbije o subvencionisanju kupovine ovakvih vozila, podrazumevala je  sledeće olakšice: 

  • Pravo na subvencionisanu kupovinu vozila imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica.
  • Za vozila vrste L1 i L2 (moped i laki tricikl) – 250 evra;
  • Za vozila vrste L3 – L7 (motocikli) – 500 evra;
  • Za vozila vrste M1 (putničko vozilo sa najviše devet sedišta) i N1 (lako teretno vozilo, odnosno vozilo vrste N čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3,5 tona) isključivo na električni pogon, 5.000 evra;
  • Za vozila vrste M1 i N1 koja pokreće hibridni pogon (koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima električni pogon tako da vozilo može bez aktiviranja motora sa unutrašnjim sagorevanjem određeno vreme samostalno da se kreće isključivo na električni pogon), uz obavezu da poseduje spoljni priključak za struju odnosno da se punjenje baterija može ostvariti i iz spoljnog izvora električne energije (PHEV Plug In Hybrid Electric Vehicle), kao i za električna vozila sa ugrađenim sastavom za produženje autonomije kretanja (range extender) sa emisijama CO2/km do najviše 50 g/km, 3.500 evra;
  • Za vozila vrste M1 i N1 (koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima barem jedan električni motor i može da se bez aktiviranja motora sa unutrašnjim sagorevanjem određeno vreme samostalno kreće isključivo na električni pogon), pri čemu se proizvodnja električne energije za dopunu baterija obavlja unutar samog vozila, sa emisijama CO2 do najviše 100 g/km, 2.500 evra;

Zahtevi za ovu godinu više se ne mogu podnositi jer su potrošena opredeljena sredstva.  Ali nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći ako razmišljate o kupovini ovakve vrste vozila, da sledeće godine podnesete na vreme zahtev za subvenciju.