Poreklo i značenje logotipa najpoznatijih brendova automobila

Poreklo i značenje logotipa najpoznatijih brendova automobila

Logotip je osnova identiteta svakog brenda. A termin brend potiče od brendiranja stoke, nečega što nam je poznato iz filmova o Divljem zapadu u Americi, mada potiče još iz Starog Egipta. I baš kao i stočarski brend, moderna značka automobila sa logotipom je oznaka vlasništva određenog brenda, tj. kompanije koja ga je proizvela.

Svaki brend je priča za sebe, pa tako i njihov logo, za koji važi pravilo da mora da bude privlačan i nezaboravan. Povrh toga, mnogi logotipi sežu stotinama godina unazad, što im daje i veći značaj. Neki od njih imaju najjednostavnije značke, koje su namerno ostale takve i danas. Ali, svaki logotip ima svoju priču, a mi ćemo se u ovom tekstu baviti poreklom i značenjem nekih od najinteresantnijih.

Mnoge od njih, danas redovno možemo videti u voznim parkovima rent a car agencija kao što je Autorent. One luksuznije takođe, kao deo našeg Limo servisa. Ali hajde da vidimo kakve se priče kriju iza znački koje možemo videti svuda, jer su u pitanju svetski brendovi automobila.

Volvo

Volvo je počeo kao kompanija koja proizvodi ležajeve, pa je tako njegovo ime nastalo konjugacijom latinske reče „volvere“, što znači valjati se ili kotrljati se. Ime je zaštićeno žigom 1911. godine, ali značka ima još starije poreklo. Krug sa strelicom usmerenom ka spolja upućuje na drevni ideogramski simbol za gvožđe, a ne, kako neki pretpostavljaju, astronomski simbol za Mars ili simbol za muški rod. Osnivači Volvoa, Asar Gabrielson i Gustaf Larson, želeli su snažan simbol za brend i bili inspirisani vremenom kada su radili za švedsku čeličanu.

BMW

BMW-ov logo je specifičan dizajnerski komad. Oštar je i jednostavan, a dobro poznat po tome što predstavlja propeler koji se okreće ispred plavog neba, što je u direktnoj vezi sa njegovim poreklom, kao proizvođača aviona. Eee, to je ono u šta se veruje ali, po rečima BMW-a, to nije tačno. Četvrtine unutrašnjeg kruga na BMW znački prikazuju zvanične boje Bavarske. Međutim, u heraldičkom smislu, boje su obrnute u odnosu na nju. Ono što je na znački belo, ovde je plavo, a što je plavo – belo, jer lokalni zakon o žigovima u to vreme nije dozvoljavao simbole suvereniteta na komercijalnim logotipima.

Mit o propeleru potiče od jednog štampanog oglasa iz 1929. godine, koji je predstavljao avion sa BMW logotipom, postavljenim preko rotirajućeg propelera. BMW nije obeshrabrio stvaranje ovog mita, već se čak u više različitih reklama poigrao sa ovim mitom, zasnovanim na propeleru za avio motore.

Porše (Porsche)

Amblem koji Porše koristi zasniva se na grbu Slobodne narodne države Virtemberg. Međutim, njegovo poreklo nije potpuno potvrđeno. O njegovom nastanku postoje dve priče.

Po jednoj, dizajnirao ga je inženjer po imenu Franc Xavar Reimpis, dok druga kaže da dolazi direktno iz ruke sina Ferdinanda Poršea, Ferija. Prema legendi, Feri Porše je nacrtao logo na salveti dok je sedeo na sastanku sa legendarnim američkim uvoznikom Maksom Hofmanom.

Ono što je najverovatnije je da je Feri Porše to izneo kao ideju za kvalitetan pečat. Ipak, najverovatnije je da je logo zasnovan na grbu Virtemberga. A što se konja tiče, on je dodat naknadno, pošto je sedište firme Porše bilo izgrađeno na farmi za uzgoj konja u Štutgartu, na čijem grbu je upravo crni konj.

Rols-Rojs (Rolls-Royce)

Amblem Rols-Rojsa je sam po sebi razumljiv, ali ukras za kapuljaču figurine Duh Ekstaze (Spirit Of Ecstasy) – nije. Rols-Rojs automobili nisu imali ukras u obliku figurine sve dok političar Baron Džon Montagu nije angažovao Čarlsa Robinsona Sajksa da napravi ličnu maskotu za svoj Rols-Rojs Silver Goust (Srebrni Duh) iz 1909. godine.

Naime, Montagu je imao tajnu ljubavnu vezu sa britanskom glumicom Elenor Velasko Tornton, pa je Sajks stvorio njenu sliku sa haljinom koja je lepršala iza nje, dok je ona držala prst na usnama. Figurina je nazvana Šapat, i napravljeno je svega nekoliko komada.

A onda su figurine na haubi automobila postale moderne, a Rols-Rojs primetio da neki od njegovih kupaca “popravljaju” ono što je kompanija smatrala neprikladnim ukrasom na svojim automobilima. Zato su kontaktirali Sajksa i zatražili od njega da napravi nešto graciozno, što će preneti pravi duh Rols-Rojs limuzina. Naravno, Sajks je ponovo iskoristio Trontonovu kao svoju muzu, pa napravio modifikovanu verziju Šapata koju je nazvao Duh Brzine (The Spirit of Speed), a koju danas poznajemo kao Duh Ekstaze.

Sam Sajks, figurinu je opisao kao: „Graciozna mala boginja, Duh Ekstaze, koja je odabrala putovanje drumom kao svoj vrhunski užitak, i spustila se na pramac automobila Rols-Rojs, da bi uživala u svežini vazduha i muzičkom zvuku njenih lepršavih draperija“.

Kadilak (Cadillac)

Kadilak značka je imala blizu 30 različitih varijacija u poslednjih 100 godina. Međutim, logotip se oduvek zasnivao na porodičnom grbu francuskog avanturiste Le Sier Antoan de la Mot Cadilak. Priča se i da je La Mot osnovao grad Detroit, ali istorija ne podržava tu ideju, i kaže da nije uradio ništa više od eventualnog istraživanja ovog područja.

Ferari (Ferarri)

Ferari kaže da logo konja koji se propinje direktno upućuje na italijanskog borca i nacionalnog heroja Frančeska Baraku. Enco Ferari je kasnije, nakon Barakine smrti 1918. godine upoznao njegovu majku, koja mu je rekla da bi trebalo da na automobilu naslika pilotov čuveni amblem sa konjem, za sreću. Ferari je to i uradio i dodao žutu boju, koja predstavlja njegov rodni grad, Modenu. Oblik značke se, tokom decenija postojanja menjao, ali logo konja koji se propinje uvek je ostajao isti.

Subaru

Subaru je japanski naziv za zvezdano jato Plejade, poznato kao Sedam sestara (iako se golim okom sa zemlje može videti 14 zvezda). To objašnjava zvezdice u logotipu ali, kako ime kaže, u jatu se nalazi sedam zvezda. Međutim, originalno japansko ime je Mutsuraboshi, što znači šest zvezda, jer je po japanskom mitu, jedna od zvezda nevidljiva.

Ševrolet (Chevrolet)

Nemoguće je tačno odrediti kako je nastala legendarna Ševroletova leptir mašna. Priča koja se najčešće može čuti je da se suosnivaču Luja Ševroleta – Biliju Durantu, toliko dopala šara na nekim hotelskim tapetama da je otkinuo parče i poneo ga sa sobom, da bi na osnovu njega napravio logo.

Druga priča, koja je potekla od Durantove supruge, tvrdi da potiče iz novinskog oglasa za ugalj. Dok treća legenda sugeriše da je Luis Ševrolet dizajnirao logo u čast svojih roditelja i njihove domovine Švajcarske. Šta je istina, pouzdano se ne zna ni danas.

Tojota (Toyota)

Možda ćete se iznenaditi, ali jedan od najprepoznatljivijih logotipa automobila nastao je tek 1989. godine. Bilo je potrebno pet godina da se razvije, i dizajniran je tako da pomogne Tojoti da uspostavi snažan identitet na tržištima van Japana. Postoji više marketinških priča koje govore o dizajnu koji predstavlja stvari kao što su unutrašnje elipse koje simbolizuju stapanje srca kupaca i kompanije, ili elipsa koja predstavlja tri principa Tojotine kulture a to su sloboda, timski duh i napredak. Naravno, oblici formiraju slovo T, ali još jedan pametan aspekt je da se svako slovo imena Toyota može naći u logotipu.

Audi

Godine 1899, nemački inženjer i pionir automobilizma August Hoih osnovao je Hoih & Či u Kelnu, u Nemačkoj, da bi 1909. godine napustio kompaniju nakon spora i osnovao novu, koristeću latinsku verziju Hoih-a, Audi Automobilwerke GmbH. Godine 1928. Jorgen Rasmusen, vlasnik Damf-Kraft-Wagen (DKW) proizvođača automobila, kupio je većinu akcija Audi-ja. Sve tri kompanije, Hoih, Audi i DKW spojene su sa još jednim proizvođačem vozila pod nazivom Vanderar 1937. godine i formirale Auto Union AG.

Do Drugog Svetskog rata sve kompanije su koristile svoja postojeća imena i logotipe. Auto Union je koristio amblem sa čeriti međusobno povezana prstena na svojim trkačkim automobilima, kako bi pokazao vezu četiri kompanije. 1969. godine ime te kompanije je postalo Audi NSU Auto Union AG, ili kraće – Audi.

I, to bi bilo to…

Za ovaj put, da. Jer s obzirom na broj brendova automobila, ovako bismo mogli da ređamo još dugo. Kao što vidite, svako logotip ima neku priču koju uglavnom ne možemo ni da naslutimo.

Rent a car Autorent u svojoj ponudi ima mnoge od ovih brendova. Pa, ako poželite da neki od njih i provozate, pozovite nas i rezervišite automobil po svojoj želji. Naše ljubazno osoblje uvek je tu za vas.