Predlog za vikend putovanje :  Iznajmite auto i posetite Vršac i manifestaciju Grožđebal

Predlog za vikend putovanje :  Iznajmite auto i posetite Vršac i manifestaciju Grožđebal

Manifestacija "Grožđebal" koja se tradicionalno obeležava u Vršcu svake godine održava se u čast berbe grožđa i na njoj se osim promocije vinara i vinogradara održava i bogat kulturno umetnički program. Ove godine se održava od 16.9.- 19.9. Svake godine grad Vršac se potrudi da  proširi ponudu, da inovativnošću obogati sadržaj i doprinese razvoju manifestacionog turizma. Svi Vrščani znaju za legendu po kojoj je loza u Vršcu izrasla iz štapa Svetog Save, a koju u ove krajeve doneo njegov učenik Arsenije Bogdanović, graditelj manastira Mesića. Podaci o gajenju vinove loze na ovim prostorima datiraju još iz vremena Rimljana.

Dani berbe grožđa poslednjih godina tradicionalno započinju programom u Susret Grožđebalu, na vidikovcu kod Crkvice, na Vršačkom bregu, uz Vinka Lozića.Vinko Lozić jedan od simbola grada Vršca, imaginarni lik, koga je izmislio Jovan Sterija Popović. Njegov spomenik nalazi se u centru grada, u pešačkoj zoni. Tokom vremena dobio je ulogu „gradonačelnika” Vršca tokom Dana berbe grožđa, čuvenog Grožđebala.

Kako doći autom do Vršca?

Vršac se nalazi na svega 14 km od granice sa Rumunijom. Ovaj grad je odličnom povezan sa svim većim gradovima u Srbiji, kao i sa Rumunijom. Od Beograda je udaljen 84 km, od Novog Sada 147 km, od Kragujevca 173 km. Ako se iz Beograda zaputite ka Vršcu, najbolje je ići preko Pančevačkog mosta, zatim putem E70 preko Pančeva. Trebaće vam otprilike 90-ak minuta. Ako dolazite iz Novog Sada najlogičnije je ići preko Zrenjanina, prolazile kroz Sečanj i Plandište i stižete u Vršac. Sa centralnom Srbijom, Vršac je odlično povezan Kovinskim mostom preko Dunava. Ove godine je u Temišvaru potpisan sporazum između Vlade republike Srbije i Vlade Rumunije o izgradnji auto-puta od Beograda do Temišvara. Auto-put će biti dužine 143 km i izgradnja će početi sledeće godine. Izgradnjom novog auto puta verujemo da će i manifestacija "Grožđebal" dobiti još više novih gostiju i redovnih posetilaca. Vršac je grad kome se svi rado vraćaju.

Šta obavezno posetiti u Vršcu?

Svi koji posete ovog vikenda Vršac i manifestaciju "Grožđebal" uživaće u   karnevalskoj povorci koja se održava u petak,  dečijem maskenbalu, nagradnoj igri "Grožđe iz aviona" i biciklističkom karavanu nazvanom "U pohode vinogradima". Neće izostati ni tradicionalni plinski roštilji na kome se peku kobasice. Vršac je definitivno jedan od najlepših gradova Banata, ali i Srbije. Pored festivalskih događaja postoje i  znamenitosti koje ne smete propustiti kada se nađete u Vršcu. Izdvojićemo samo neke:

1. Vršačka kula
 Vršačka kula  je simbol grada, ali i cele okoline, bez nje se ne može zamisliti razglednica Vršca.  Najočuvaniji deo tvrđave je donžon kula, ali su pronađeni, a zatim i obnovljeni ostaci bedema, palate, polukružne kule i peći. 

2. Katedrala
Vršačka katedrala je  pored kule još jedan simbol grada. Iako zbog impozantog izgleda i dimenzijama zaslužuje da bude katedrala, vršačka rimokatolička crkva nikada nije bila sedište biskupije. Dugačka je 61 metar, široka 22, a visina tornjeva je 63 metra. Sagradili su je vršački Nemci 1863. i pripada neogotskom stilu. Zbog neosporne sličnosti, nazivaju i srpskim Notr Damom. Karakteristična je i po tome što ima najveće orgulje u Banatu, na kojima i dalje može da se svira, iako zahtevaju obnovu.

3. Saborna crkva Svetog Nikole
Saborna crkva u Vršcu je glavni i najveći pravoslavni hram u Vršcu. Građena je perioduu od 1728. do 1785. godine u vreme vladike Nikole Dimitrijevića. Jedan od najcenjenijih slikara sa ovih prostora, Paja Jovanović, poklonio je hramu dve izuzetno vredne slike – “Sveti Nikola spasava osuđenike” i sliku “Sveta Angelina”. 

4. Manastir Mesić 
Vršac je poznat i po manastiru Mesić, koji se nalazi u neposrednoj blizini grada, udaljen oko 10 kilometara. Prema legendi, nastao je u 16. veku. Arhitektura crkve nosi obeležja spoja raške i moravske tradicije. Manastir Mesić je danas ženski manastir, koji se nalazi u podnožju takozvanog Magarećeg brda, u vinogradskom rejonu, istočno od grada Vršca.

5. Vladičanski dvor
Vladičanski dvor u Vršcu jedna je od najvelelepnijih građevina u gradu. Zdanje je izgrađeno između 1750. i 1757. godine. U dvoru se nalaze vredne zbirke ikona, portreti najznačajnijih vladika vršačke eparhije i velika biblioteka. Zbirka ikona sakupljenih u Banatu obuhvata razdoblje od tri veka, pri čemu su najvrednije ikone slikara Zogofa iz prve polovine 18. veka. Vladičanski dvor u Vršcu je Spomenik kulture od izuzetnog značaja.

O detaljima programa ovogodišnjeg Grožđebala informišite se na sajtu grada i turističke organizacije. Srećan put želi Vam Autoret rent a car!