Prosečan životni vek akumulatora i saveti za njegovo produženje

Prosečan životni vek akumulatora i saveti za njegovo produženje

Akumulator je jedan od osnovnih delova automobila. Od pokretanja automobila, do punjenja telefona u pokretu ili slušanja radija, akumulator obezbeđuje energiju za sve što je vašem vozilu potrebno, da bi radilo. Zbog toga je veoma važno da znate kada je vreme da počnete da razmišljate o promeni akumulatora, kao i šta možete da uradite da biste produžili njegov životni vek.

Prosečan vek trajanja akumulatora

U proseku, automobilski akumulatori traju između 2 i 5 godina. Jedan od najvažnijih faktora koji utiče na trajanje njegovog životnog veka su klimatski uslovi, tj. vreme. Ako ste mislili da se ovo odnosi samo na hladno, zimsko vreme, jer kod nas akumulatori otkazuju poslušnost upravo tada – prevarili ste se. Ne prija im ni vrućina.

Motor koji radi ispod haube, i sam već proizvodi visok nivo toplote. Po vrelom letnjem danu, akumulator vašeg automobila će se brzo isprazniti, naročito ako koristite klima uređaj. Sve to može dovesti do povećane šanse da se akumulator (ili baterija) istroši ako ne preduzmete odgovarajuće mere predostrožnosti za letnju vožnju.

Toplo vreme može izazvati isparavanje tečnosti u akumulatoru automobila, oštetivši njegovu unutrašnju strukturu. Zbog toga je prosečno trajanje akumulatora kraće u predelima sa toplom klimom. Dakle, kada procenjujete koliko dugo će trajati akumulator u vašem automobilu, uzmite u obzir klimu po kojoj ćete voziti većinu svog vremena vožnje.

Ali, bez obzira na temperaturu po kojoj vozite, pravilna briga o akumulatoru vašeg automobila može pomoći da on radi duže. U nastavku teksta pogledajte savete kako da produžite životni vek akumulatora svog automobila:

#1. Ograničite sebi kratke vožnje

Ima dana kad nam se baš mnogo ne pešači, čak i ako je u pitanju svega nekoliko minuta hoda. A kratke vožnje automobilom sprečavaju da se akumulator vašeg automobila potpuno napuni. Jednostavno, nema dovoljno vremena za to.

Održavajte akumulator svog automobila čestim i dugim vožnjama, da bi mogao da se dopuni. Jer ako svoj automobil ne koristite često, razmislite o ulaganju u prenosivi punjač akumulatora. On će vam pomoći ukoliko treba da pokrenete svoj auto bez pomoći drugog vozila.

A možete razmisliti i o drugoj opciji. Sve je više onih koji ne voze svoj automobil dovoljno često, da bi se isplatilo održavati ga. Zato se odlučuju da ga prodaju, pa po potrebi iznajme kod neke od rent a car agencija kao što je Autorent. Nemate više briga oko održavanja, muka i strepnje da li će proći tehnički pregled, koliki će biti troškovi registracije, a o svakodnevnim mukama sa parkiranjem, ukoliko nemate garažu,i da ne govorimo. Pritom, kad god poželite, možete da vozite baš onakav automobil kakav vam je u tom trenutku potreban. Razmislite, nije to uopšte loša ideja. Kažu daje ovo naročito popularno među mlađom populacijom. Ovde možete proveriti zašto?!

#2. Proverite da li je akumulator čvrsto pričvršćen za postolje

Akumulator koji nije dobro pričvršćen za postolje može da vibrira, što može dovesti do unutrašnjeg oštećenja i kratkih spojeva. Ovo redovno proveravajte, posebnoo ako često vozite po neravnim terenima, kako biste bili sigurni da vaš akumulator čvrsto i pravilno stoji na svom postolju.

#3. Isključite sva svetla kada izađete iz automobila

Slučajno ostavljanje upaljenog svetla na automobilu može dovesti do teškog oštećenja akumulatora. Ako vam se dešava da to zaboravite, ostavite sebi poruku negde na kontrolnoj tabli, kao podsetnik da svaki put kad krenete da izađete iz auta, ugasite svetla. Ako imate daljinsko zaključavanje vrata – stavite to kao nalepnicu na daljinski upravljač. Sve je bolje nego da često zaboravljate svetla.

#4. Kontrolišite koroziju

Kleme na akumulatoru korodiraju tokom vremena, a njihovo održavanje čistim je odličan način da produžite vek akumulatora vašeg automobila. Očistite kleme četkicom za zube umočenom u mešavinu sode bikarbone i vode. Zatim, koristeći bocu sa raspršivačem isperite smesu hladnom vodom, a zatim temeljno osušite čistom krpom.

#5. Često testirajte akumulator svog automobila

Poznavanje stanja akumulatora vašeg automobila je važno kada želite da maksimalno produžite njegov životni vek. Testirajte nivo izlaznog napona svog akumulatora pomoću testera, da biste pratili koliko dobro ga održavate i treba li vam novi.

#6. Ne koristite elektroniku u praznom hodu

Isključite radio, klima uređaj ili punjač svog telefona kada motor ne radi, da biste smanjili potrošnju akumulatora. Produženi periodi praznog hoda takođe veoma troše akumulator.

#7. Brinite o svom automobilu

Vaš automobil sastoji se od mnogo delova koji rade zajedno. Zato vozite svoj automobil na redovne servise, i trudite se da ga pravilno odložite, tj. parkirate kada nije u upotrebi, jer su to takođe jednostavni načini da obezbedite da vek vašeg akumulatora dostigne svoj puni kapacitet. Akumulator je samo jedna komponenta svakog automobila, pa se pobrinite da pravilno održavate sve, da biste produžili kako životni vek akumulatora, tako i automobila.

Ali, nikada ne možete biti apsolutno sigurni…

Nažalost, tako je. Bez obzira koliko dobro održavate akumulator svog automobila, ne možete uvek predvideti kada bi on mogao da prestane da radi. Sve što možete je da se trudite da ga održavate najbolje što možete, kako bi on trajao što duže jer, mrtav akumulator znači i mrtav auto.

A ako se odlučite da se odreknete sopstvenog automobila i iznajmite po potrebi baš onakav, kakav vam je tog trenutka potreban, ljubazno osoblje rent a car agencije Autorent, stoji vam na usluzi.