Retro moda u autoindustriji

Retro moda u autoindustriji

Treći milenijum i nezaustavljiv razvoj tehnike u svim segmentima života uticao je neosporno i na automobilsku industriju i dizajn automobila. Ogromne promene su vidljive iz godine u godinu, proizvođači se takmiče u inovacijama, SUS motori postaju prošlost. Međunarodna izložba automobila (IAA) prošle godine upravo je bila posvećena automobilima na električni pogon. Ova smotra automobila je imala krilaticu da je to "sajam u čast smrti klasičnih automobila".


Istorija automobila kao takvih započela je pre više od sto godina i tokom svih ovih godina   automobilska industrija je iznedrila 5 hiljada različitih brendova automobila. Naravno većina tih  brendova je predstavila nekoliko desetina  modela automobila, ali ono što je osnovna karakteristika je da je životni vek auta kratak. Uz retke izuzetke, većina modela se za 10-15 godina šalje na reciklažu. Tako se čak i najlepši retro automobili u našem vremenu mogu  videti samo na fotografskim snimcima i usamljeni retki primerci na izložbama i to je sudbina automobila...

Klasična faza automobilskog dizajna

Odavno smo shvatili da moderne automobile prodaje dizajn. Prvi automobili definitivno nisu bili lepi, setite se na primer Steam modela sa ogromnim točkovima i malim sedištem za suvozača. Niko tada nije razmišljao o estetici već samo o mehanici. Može se reći da se tek 20-ih i 30-ih godina 20. veka počelo razmišljati o dizajnu automobila.

Ta prva faza se označava kao "classical" i  može se reći, analizirajući modele nastale od 1910. do1950. godine da je postojala jedna vrsta dizajna. Posle klasične faze, usledila je "progresivna faza" ona je počela početkom pedesetih i završila se negde krajem osamdesetih, početkom devedesetih godina prošlog veka. Samo neki od kultnih automobila tog doba su retki Mercedes Benz 190SL. On je proizveden samo u 1800 primeraka i smatra se danas simbolom oldtimer pokreta u Evropi.

Oldtajmeri su reklo bi se uvek u modi, s tim što  vlasnici ovih automobila se zaista na jedan poseban način brinu o njima.To je jedna posebna dimenzija ljubavi i oni  izgledaju kao da su upravo izašli sa proizvodne trake. Poslednjih nekoliko godina mnogi vlasnici retro automobila otišli su korak dalje tako što su svoje oldtajmere  pretvorili u vozila na električni pogon.

Retro nikad ne izlazi iz mode

Moderni dizajn, vremenom je doveo do toga da ogroman broj modela različitih proizvođača liče. Ta mala razlika uslovila je da se postavljaju gigantske oznake, značke, natpisi celom širinom vozila i slično. Marketing stručnjaci smatraju da su se kupci zasitili  od ovakvog dizajna. Zato se svaka inovacija dočeka sa velikim oduševljenjem.

Elektrifikacija je uvela nova pravila, zato i ne čudi stalan rast prodaje ovih modela. Japanski električni mališan Honde jedan je od verovatno najdopadljivijih automobila današnjice. Retro stil mu daje poseban izgled i može se reći da mu je to jedna od najvećih vrlina. Fiat je zadržao izgled svog dugogodišnjeg aduta 500 u EV izdanju. Renault grupa, je predstavila  svoj plan za preporod ovog automobilskog giganta. Fokus će biti naravno na elektrifikaciji.

Nova Renault “petica” vratiće se izgledu koji je bio  popularan kod izvornog modela, a  za pogon će koristiti samo električnu energiju. Savremene tehnologije i materijali za restauraciju svakako olakšavaju restauraciju automobila. Posebno su cenjeni automobili koji su sačuvani u izvornom obliku. Prednost električnih automobila je što za njih ne važe dizajnerska pravila koja su definisana za modele sa SUS motorima. Tako da dizajneri imaju daleko više prostora. Porsche je u tom praćenju retro stila rešio da koristi retro boje i to Paint to Sample i Paint to Sample Plus opcijom. Mint zelena, Maritime plava, Rubystar crvena su samo neke od kultnih boja koje nam dolaze iz Porchea. Paint to Sample se može poručiti u svim Porche centrima.

Nadamo se da Vam je tekst bio zanimljiv, pratićemo nove trendove u autoindustriji i redovno Vas obaveštavati o njima na blogu naše rent a car agencije.