Sa Autorentom iznajmljenim autom do Niša

Sa Autorentom iznajmljenim autom do Niša

Evo jednog predloga za izlet - jednodnevni ili višednevni, kako vam više odgovara sa vozilom iz naše bogate flote.  Ovoga puta naš preglog je rodni grad čuvenog rimskog imperatora Konstantina Velikog koji je 313. godine Milanskim ediktom priznao hrišćanstvo za zvaničnu religiju Rimskog carstva. Kulturno, privredno, administrativno, poslovno i univerzitetsko središte jugoistočne Srbije. To je naravno Niš, poznat naširoko i po gostoprimstvu Nišlija čiji nadimak Meraklije obećava da je provod zagarantovan. Ukoliko auto rentirate u našoj poslovnici u Beogradu čeka vas put od oko 240km, a od poslovnice u Vrnjačkoj Banji do Niša treba preći oko 115km.


Pored donjeg toka Nišave, sa obe strane ove reke, na mestu gde se njena dolina spaja sa dolinom Južne Morave još su Rimljani shvatili blagodeti prirode i osnovali naselja. Naisus, rimsko naselje je procvat doživeo za vreme vladavine Konstantina Velikog. Konstantin I rimski imperator je upravo rodjen u Naisu. Čovek koji je osvajao velika prostranstva i podigao moćni grad Konstanipolj (Carigrad, Istanbul ) često se vraćao u rodni Naisus i u njemu podizao raskošne građevine.Na putu iz Niša ka Niškoj Banji turisti posećuju Medijanu, arheološko nalazište  koje je predstavlja letnjikovac rimskih vladara. Turisti mogu videti danas deo mozaika, kao i više eksponata u izložbenom prostoru. Trenutno da napomenemo da je Medijana zatvorena do daljnjeg zbog realizacije projekta natkrivanja arheološkog nalazišta.U knjigama i putopisima o Nišu se piše kao o  kapiji Istoka i Zapada. Doživeo je i preživeo mnoge narode i osvajače.

nis

Turističke vrednosti Niša


Danas je Niš, savremeni grad sa šmekom starih, prohujalih vremena.Simbol grada definitivno je Niška Tvrđava. Dok centralni trg Kralja Milana, sa spomenikom Oslobodiocima Niša i zgradom Narodne Banke, pešačka zona puna tržnih centara i prodavnica, Kazandžijsko sokače, najstarija gradska ulica, Narodni muzej i Pozorište, Katolička crkva Presvetlog Srca Isusovog, Saborna crkva i Islam-agina Džamija, čine ovaj grad stecištem turista iz celog sveta.

 Niška tvrđava smeštena je na desnoj obali reke Nišave, a od 1979. godine se smatra za kulturno dobro od velikog značaja. Niška tvrđava u sebi krije veoma dugu istoriju. Prvobitno utvrđenje izgrađeno je još u antičko vreme. Tokom desetog veka tvrđava je izgubila svoj antički izgled, a grad je u nekoliko navrata rušen i obnavljan. Turci nikada nisu obnavljali srednjevekovno utvrđenje, već su na njemu 1719. godine počeli ga grade novo. Poslednji put niška tvrđava je imala vojnu ulogu 1950. godine. Od tada ovo utvrđenje predstavlja samo kulturno – istorijsko nasleđe grada Niša.Zauzima površinu od preko 22 hektara. Dužina bedema iznosi 2.100 metara, visina 8 metara. Kamen za gradnju dovlačen je iz okolnih majdana i obrađivan u blokovima približno jednakih dimenzija, dok je unutrašnjost ojačana drvenim konstruktivnim elementi. Osim dobro očuvanih masivnih kamenih zidina, sačuvane su južna Stambol i zapadna Beogradska kapija. Postoje i vodene kapije, vidljivi su ostaci severne, Vidin kapije  kao i jugoistočne Jagodinske kapije. Kompletnom rekonstrukcijom svih kapija Niška tvrđava bi u arhitektonsko-prostornom i funkcionalnom smislu dobila svoju autonomiju kao zatvorena fortifikaciona struktura.

niska tvrdjava

Ćele-kula je spomenik iz Prvog srpskog ustanka koji je nastao kao znak odmazde tadašnje turske vlasti,koja je u Srbiji izgradila kulu od lobanja poginulih srpskih ratnika na čelu sa Stevanom Sinđelićem u bici na Čegru. Nalazi se na 4 km od centra Niša, na putu ka Niškoj Banji.


Niška banja 

Niška Banja, po prvi put se pominje 362. godine, mada se zna da su već u 2. veku, Rimljani koristili njene izvore i to u najvećem broju oni koji su joj bili najbliži, dakle stanovnici Naisusa i Medijane.Blago mineralizovane termomineralne vode i prirodno mineralno blato, najveće su blago ovog mesta. Najpoznatiji izvori u Niškoj Banji su: Glavno vrelo, Suva Banja, Školska česma, Banjica i Pasjača.
Pored zdravstvenog, u banji je vrlo razvijen i rekreativni turizam. Posetiocima su dostupni tereni za tenis, košarku, rukomet, mali fudbal, a za one malo hrabrije, tu je i paraglajding. U Niškoj Banji se svake godine održava takmičenje u paraglajdingu.


niska banja

Niški aerodrom Konstantin Veliki je doprineo razvoju Niša. Od svog osnivanja ovaj aerodrom prešao je dug put od vojnog aerodroma do komercijalnog.Poslednjih nekoliko godina, niški aerodrom beleži veliki rast putnika, a u tome veliku ulogu igra i činjenica da predstavlja alternativno mesto sletanja za aerodrome u Beogradu, Ohridu, Prištini, Skoplju i Sofiji.Svi putnici koji sleću na niški aerodrom mogu da  koriste usluge naše kompanije. Rent a car kao brzo, lako rešenje kada je reč o prevozu uštedeće vaše vreme, ali i novac.  Naša agencija posluje dugo, tačnije već 18 godina profesionalno i odgovorno. Rezervišite vozilo preko našeg sajta na vreme.