Saveti - kako da lakše prezimite sa svojim automobilom?

Saveti - kako da lakše prezimite sa svojim automobilom?

Hladno vreme je već odavno počelo, a prava zima nam tek predstoji, zato u ovom tekstu sa Vama delimo savete kako da što lakše prezimite sa Vašim automobilom. Zimski uslovi vožnje od vozača zahtevaju dodatne aktivnosti i oprez. Pored snežnih padavina, probleme mogu zadavati i kiša u kombinaciji sa niskim noćnim temperaturama...

Predstavljamo vam nekoliko važnih saveta, koji će vam učiniti zimsko korišćenje automobila lakšim : 

1. Proverite u kakvom su vam stanju pneumatici

Osnova svega je dobar kontakt sa podlogom. Jedine četiri dodirne tačke automobila sa podlogom ostvaruju pneumatici. Obratite pažnju i na činjenicu, da je minimalna dubina dezena kod zimskih pneumatika 4 milimetra. Važna je i njihova starost. Vremenom zumski pnaumtik postaje sve tvrđi i gubi na efikasnosti. Idealno vreme za kupovinu novih zimskih pneumatika je nakon 4 godine.

2. Proverite brisače 

Da li ste znali, da brisače treba menjati minimalno jednom godišnje, a neki smatraju da je to idealno učiniti pred zimu i posle zime. Brisači značajno gube na kvalitetu usled kombinacije vlage i mraza, pa ih je dobro zameniti ponovo na proleće. Kada nastupe ledeni dani redovno proveravajte da li su se brisači zalepili za staklo. Ako jesu nemojte ih uključivati, jer možete oštetiti motore ili može doći do iskakanja osigurača. Zbog jutarnjih mrazeva, sve dihtunge na vratima dobro je naprskati silikonskim sprejom i obrisati krpom. Ovim ćete izbeći neprijatno smrzavanje i oštećenje istih ukoliko na silu pokušavate da otvorite vrata. 

 

3. Proverite antifriz 

Zamena antifriza trebalo bi da se obavlja svake dve godine. Ukoliko ste to obavili prošle godine, možete da proverite svojstva antifriza u nekom servis. Antifriz vremenom gubi svojstva, što znači da mu slabe otpornost na smrzavanje i antikorozivna zaštita. Ukoliko se rashladna tečnost zaledi, posledice mogu da budu katastrofalne po motor i prateće komponente. Ako ga nema dovoljno ili je izgubio svojstva, zamrznuće tečnosti u hladnjaku i motoru što može da izazove pucanje bloka motora ili oštećenje dihtunga.

 

4. Proverite akumulator 

Da vam se ne bi desilo da u hladno zimsko jutro ne možete da upalite auto zato što je akumulator "otkazao poslušnost" - proverite ga na vreme. Dobro stanje akumulatora je od presudne važnosti za lako startovanje motora. Poslednja stvar koju želite da vam se desi u toku zime, jeste da vam auto stane na sred puta. Hladno vreme može imati negativan efekat na snagu koju akumulator može da proizvede. Dakle, ako akumulatoru posvetite odgovarajuću pažnju, ne samo da vam neće praviti problem te zime, nego će potrajati bar godinu ili dve duže. Možete i sami da punite akumulator – i preventivno i ukoliko se ispraznio. Na tržištu postoji mnogo punjača. Generalno, ukoliko malo vozite ili uglavnom vozite na kratkim relacijama, povremenim dopunjavanjem možete akumulatoru znatno da produžite životni vek.

5. Proverite kočnice i prilagodite brzinu uslovima na putu 

Kočnice su, naravno, jednako važne bez obzira na godišnje doba. Međutim, zimi zbog klizavog asfalta u slučaju da pojedini točkovi nejednako koče znatno lakše dolazi do zanošenja automobila i gubitka kontrole nad njim. Ukoliko je kočiona tečnost starija od dve godine, trebalo bi je zameniti. Ukoliko je put prekriven snegom ili zaleđen, na uzbrdicama i nizbrdicama koristite prednosti menjača. Uzbrdo koristiti jedan stepen prenosa više nego što je uobičajeno, jer ćete tako pogonski točkovi biti manje osetljivi na dodavanje gasa i točkovi neće proklizavati. Nizbrdo koristite niži stepen prenosa, jer tako koristite "motorno kočenje". 

Nadamo se da su vam naši saveti bili korisni, srecan i bezbedan put želi vam Vaš Autorent rent a car.