Saveti za izbegavanje gužvi u saobraćaju

Saveti za izbegavanje gužvi u saobraćaju

Svi mi koji vozimo, bar jednom smo se našli u nekoj takvoj situaciji. Zaglavljeni za volanom, frustrirani nedostatkom napretka ispred nas, dok puzimo napred puževim tempom. Nažalost, saobraćaj je neizbežan deo života na putu, i većinu vremena, čini se da je malo toga što možemo da uradimo, da bismo izbegli gužvu u saobraćaju, u kojoj smo se našli.

Ovo još teže pada onima koji ne poznaju oblast u kojoj su se zatekli, pa kad upadnu u gužvu, nemaju alternativu, već mogu samo da stoje u koloni i čekaju. Recimo, turisti koji dolaze u našu zemlju, pa još na aerodromu iznajme automobil kod neke od rent a car agencija koje se nalaze odmah pored dolaznih terminala, kao što je Autorent.

Naravno, neke oblasti su gore od drugih. A deo bitke kada je u pitanju izbegavanje saobraćajnih gužvi je saznanje šta ih uzrokuje. U ovom tekstu, bavićemo se savetima za izbegavanje gužve kad god je to moguće, kao i iskušenjima i nevoljama koje sa njima dolaze.

Šta izaziva zagušenja?

Nažalost, postoje mnoge okolnosti koje mogu dovesti do dugih redova na našim putevima, što delimično objašnjava zašto ih tako često viđamo širom zemlje. Evo nekih od najčešćih razloga zbog kojih vam se može dogoditi da kasnite tamo gde ste krenuli.

#Saobraćajne nesreće – Gotovo da je nemoguće izbeći gužve koje nastaju kao posledica saobraćajne nesreće, ali ono što često pogoršava stvar je ona dobro poznata radoznalost, zbog koje mnogi stanu pored ili uspore da bi videli šta se to dogodilo. I to se najčešće dešava u oba smera, pa tako uzrokuje i još veće zastoje. Zato, da ponovimo, “radoznalost je ubila mačku”, ali i napravila još veću gužvu.

#Vremenski uslovi – Kada je u pitanju vožnja zimi, neophodno je obratiti posebnu pažnju na vožnj i naravno, smanjiti brzinu. A neizbežan ishod ovog usporavanja je i stvaranje kolona, posebno ako se neka vozila muče na površinama koje su pokrivene snegom ili ledom.

Čak i u sred leta, može se dogoditi da vreme u nekom periodu bude promenljivo. A iznenadna grmljavina i pljusak mogu da izazovu opasne uslove vožnje, što samim tim povećava i rizik od nesreća. Sve što možete kad se nađete u ovakvoj situaciji je da usporite i ponašate se u skladu sa situacijom, jer je bolje i da zakasnite tamo gde ste krenuli, nego da ne stignete uopšte.

#Veliki broj vozila – Kada pogledamo statističke podatke, verovatno ćemo se zapanjiti da je 2020. godine u Srbiji samo putničkih vozila bilo registrovano 2.164.818, što uopšte nije malo za zemlju koja ima oko 7 miliona stanovnika. A pored automobila, tu su i kombiji, autobusi, kamioni, motocikli, trolejbusi, tramvaji, itd. Pored svih njih, određeni stepen zagušenja je jednostavni neizbežan.

Naravno, situacija se naročito pogoršava u tzv. špicevima, na primer, kada putnici idu na posao, ili sa posla kućama, odvode decu u škole, vrtiće i na razne vannastavne aktivnosti. Kada se toliko ljudi kreće u istom pravcu i u isto vreme, izuzetno je teško izbeći saobraćajne gužve.

#Loša vožnja – Većina vozača bezbedno vozi na autoputu, ali oni koji nemaju potencijal za vožnju i imaju neke loše vozačke navike, najčešće i izazivaju ozbiljne nesreće i velika zagušenja. U gradskim uslovima, još je teže. Ovde mislimo na one koji se previše “lepe” za automobil ispred njih, pa u slučaju da moraju naglo da koče, nemaju prostora da se bezbedno zaustave, već se “zakucavaju” u vozilo ispred, što onda izaziva lančanu reakciju jer svaki automobil iza njih takođe mora da uspori, i tako nastaju lančani sudari.

Ovom problemu mogu doprineti i prestrojavanja iz trake u traku bez prethodnog upozorenja, pokazivačima pravca. Kada bi se navike vožnje u potpunosti poboljšale, svi bismo lakše izbegavali saobraćajne gužve, i naši putevi bi bili ispunjeni mnogo srećnijim vozačima.

Saveti za izbegavanje saobraćajnih gužvi

Dakle, to su neki od uobičajenih uzroka, a ako ih ozbiljno shvatite, mogu vam pomoći da bar delimično izbegnete gužve u saobraćaju. Evo još nekoliko korisnih saveta koji bi vam mogli omogućiti da više uživate u vožnji, umesto da frustrirani sedite za vlanom u autu koji se ne miče.

# Budite fleksibilini u pogledu vremena

Da li ste ograničeni strogim rasporedom? Ako nemate drugog izbora osim da krenete u špicu, možda će vam biti teško da izbegnete saobraćajne gužve, ali ako sebi možete da priuštite fleksibilno radno vreme, moguće je da ćete uživati u mnogo lakšem putovanju.

O tome, na primer, možete porazgovarati sa svojim šefom, pa pomeriti radno vreme za malo ranije ili malo kasnije, da bi se izbeglo zagušenje u saobraćaju. To bi moglo da napravi razliku i osigura da u kancelariju stignete na vreme i u mnogo boljem raspoloženju.

Ili recimo, krećete u posetu familiji za vikend? Subota ujutru je možda najbolje vreme za polazak, da biste izbegli gužvu koja je tako karakteristična za petak popodne.

# Potražite alternativne pravce

Nemojte se plašiti da zaobiđete i isprobate rutu koja je manje poznata. Ako je vaše uobičajeno putovanje mučno “pođi-stani” kroz gradsku gužvu, razmislite o nekoj drugog, slikovitijoj ruti. Možda ćete voziti malo duže u smislu pređene kilometraže, ali ćete izbegavanjem najveće gužve, možda otkriti da nekih dana na odredište stižete i ranije. A osim toga, ko zna koje bi nove avanture to moglo da izazove?!

# Pazite na saobraćajne izveštaje

Pre svog putovanja, uverite se da ste dobro pripremljeni slušanjem radija ili proverom onlajn izveštaja o lokalnom saobraćaju. Oni će moći da vas upozore na bilo kakve incidente, što bi vam moglo pomoći da donesete odluku o odlaganju polaska ili traženju alternativnih pravaca za izbegavanje saobraćajnih gužvi. U suprotnom, rizikujete da se pridružite dugim redovima, što je sudbina koja se možda mogla sprečiti i to veoma lako.

#Iskoristite moć tehnologije

Ovih dana, moderni automobil je opremljen sa dosta inovativne tehnologije. Pored bezbednosnih funkcija, luksuznih detalja u unitrašnjosti i programa za pomoć vozaču, vaš info-zabavni sistem može vam pomoći da izbegnete saobraćajne gužve uz planer rute. Kada koristite svoju ugrađenu navigaciju, bićete obavešteni kada dođe do zagušenja i možete da izaberete alternativni kurs, koji će vas udaljiti od problema.

Slično tome, možete koristiti jednu od brojnih aplikacija da biste izbegli saobraćajne gužve. Google i iPhone mape vam pokazuju gde možete da očekujete da ćete naići na zastoje, ali se potrudite da ih proverite pre nego što krenete ili kada se zaustavite na bezbednom mestu.

Za kraj…

Nadamo se da smo vam bar malo pomogli, ili vam barem dali ideju kako da razmišljate kada su saobraćajne gužve u pitanju. Jer kako god okrenete, gužve nam svima stvaraju nervozu, a ona je mnogo veća ako ste u tom trenutku u vozilu iznajmljenom kod rent a car agencije jer ipak, taj auto nije vaš, pa ne biste želeli da ga neko ogrebe ili udari.

Da, u takvim situacijama, donekle ste pokriveni osiguranjem, ukoliko niste sami krivi. Sve o tome, možete pročitati na sajtu Autorent-a, u okviru rubrike uslovi najma. A za sve eventuane nedoumice, naše ljubazno osoblje uvek je tu za vas. Srećan put!