Saveti za vožnju nepoznatog iznajmljenog automobila

Saveti za vožnju nepoznatog iznajmljenog automobila

Sigurno vam se nekada dogodilo da se uskočili u automobil svog prijatelja, bolji od vašeg, seli za volan i pomislili: „Vau, kakav osećaj“, jer se umnogome razlikuje od vašeg. A da li ste nekada iznajmili automobil kod neke od rent a car agencija kao što je Autorent? Ako niste, to je taj osećaj. Jer, kada iznajmljujemo automobil, to je najčešće neki koji je bolji od našeg, ili bar u istoj klasi. Ipak, nije naš, pa ni osećaj nije isti, što ponekad, dok se ne naviknete, može da dodvede do manjih oštećenja ili neželjenih problema. Zato smo za vas pripremili nekoliko saveta za vožnju nepoznatog iznajmljenog automobila, za koje se nadamo da će vam biti od pomoći.

Svaki tip automobila vozi se drukčije. Neki su duži, neki kraći, neki sa manuelnim, neki sa automatskim menjačem, neki su viši, neki čak i dodatno spušteni, a sve su to razlike na koje niste navikli. Zato, kad rešite da iznajmite automobil rent a car agencije, obratite pažnju na ono što je drukčije u odnosu na vaš, i setite se ovih saveta.

#1. Ako ste se odlučili za limuzinu

Ako iznajmljujete limuzinu, treba da imate na umu da je ovaj automobil duži. Postoji dodatna dužina vozila koja se proteže od zadnjeg prozora do kraja. Ono na šta treba obratiti pažnju, naročito kada se parkirate unazad, je upravo ta dužina, da se ne bi dogodilo da udarite u zid, ili u neki drugi auto.

I mada limuzine danas uglavnom imaju ugrađene parking senzore, treba obratiti pažnju. Ili još bolje, ako već iznajmljujete limuzinu, bolje je iznajmiti je sa vozačem, pa „kad je bal, nek' je bal“.

#2. Hečbek

Za one koji ne znaju, hečbek je automobil koji ima petora vrata. Poklopac od prtljažnika računa se kao još jedna vrata jer se podiže zajedno sa zadnjim staklom. Nije odvojen od ostatka automobila, ali ima vizuelnu barijeru i s obzirom da se vrata otvaraju tako da imate pristup celom prtljažniku, tretiraju se kao peta.

Ako se parkirate na nekom mestu gde će iza vas biti zid ili neko drugo vozilo, razmišljajte na vreme o tome koliko vam prostora treba ukoliko bude potrebno da otvorite zadnja vrata. Da se ne bi desilo da stanete duviše blizu, tako da ne možete da ih otvorite.

#3. Automobil sa troja vrata

Mnogi automobili iz klase malih gradskih vozila prave se u dve verzije, sa četvoro ili sa troja vrata. Ako do sada niste vozili automobil sa troja vrata, verovatno ćete primetiti da su prednja vrata nešto šira od uobičajenog. Razlog tome je lakše ulaženje na zadnja sedišta jer se, kao što znate, ulazi tako što se prednja sedišta podignu i obore ka napred, da bi oni koji ulaze pozadi, mogli lakše da uđu.

Dakle, ako ste iznajmili neki takav automobil, trebalo bi da prilikom parkiranja pored nekih drugih imate to na umu. Jer, biće će vam potrebno malo više mesta da ih otvorite i izađete, a da svojim vratima ne okrznete auto pored koga ste parkirani. Tako možete da ogrebete i tuđ i svoj, tj. automobil iznajmljen kod rent a car agencije kao što je Autorent.

#4. Automobil sa pogonom na sva 4 točka ili skraćeno 4x4

Mnogi ljudi vole vožnju automobilima sa pogonom na sva 4 točka jer im pruža potpuno drukčije iskustvo vožnje. Ovi automobili su spremni za mnoge izazove, vožnju van zvaničnih puteva i po neravnim terenima. Zato, ako rešite da iznajmite 4x4 automobil, razmislite o tome da je vidljivost iz njega potpuno drukčija, naročito kada vozite unazad.

Posebno obratite pažnju na pešake, a naročito na decu koja možda hodaju iza vašeg automobila. Osim toga, razmišljajte i o veličini samog auta prilikom parkiranja, jer su ovi automobili uglavnom malo veći, što može predstavljati problem ako na to niste navikli.

#5. Automobil sa manuelnim menjačem brzina

Srbi mahom voze automobile sa manuelnim menjačem, dok stranci više vole automatike. Zato obratite pažnju prilikom iznajmljivanja automobila kakav je menjač brzina, jer vam to može delovati frustrirajuće ako nije ono na šta ste navikli.

Ako ste navikli na vožnju automatika, manuelni manjač će biti potpuno drukčije iskustvo za vas, naročito kada treba da se zaustavite na uzbrdici. Koristite ručnu kočnicu, ako osetite da nećete stići da odreagujete prilikom kretenja na uzbrdici, da se ne bi dogodilo da vam automobil krene unazad, jer to može dovesti do sudara.

#6. Automatik

Za mnoge od nas, vožnja automatika možda deluje kao da ne kontrolišemo automobil u potpunosti, mada je to samo privid. Jer, automatik se vozi još lakše. Što se nožnih komandi tiče, sve je potpuno isto, samo što nemate kvačilo. Zbog toga je vožnja još jednostavnija, a kontrola veća i rad motora uglađeniji ako za obe pedale, i za gas i za kočnicu, koristite desnu nogu.

#7. Dizajn enterijera automobila

Da li vam se nekada dogodilo da pokazivači pravca ili migavci, u nekim automobilima stoje na nekom drugom mestu i pokreću se drugačije od onih na koje ste navikli? Iako se svi automobili standardno isporučuju sa istim osnovnim instrumentima za vožnju, svako vozilo se može razlikovati u odnosu na to gde se komande nalaze. Ovo zavisi od samog dizajnera enterijera automobila, koji je rešio da ih smesti na neko određeno mesto. To može biti malo zbunjujuće dok se ne naviknete, tako da kada uđete u automobil koji ste iznajmili kod rent a car agencije, potrudite se da odvojite malo vremena da proverite gde se šta nalazi.

Testirajte sve, pre nego što krenete. I brisače, i svetla, i migavce, dakle sve osnovne komande, da se ne bi desilo da krenete, pa da u momentu kada vam zatreba, ne možete da nađete nešto od tih komandi. To može biti izuzetno opasno, pa je zato bolje potrošiti malo vremena da se upoznate sa automobilom, pre nego što ga izvezete na put.

I za kraj...

Nadamo se da vas naši saveti nisu odvratili od odabira određenog tipa automobila za iznajmljivanje. U našem bogatom voznom parku, sigurno ćete naći neki baš po svojoj meri. Ali pre nego što rešite da iznajmite automobil, pogledajte prvo uslove najma, a za sve vaše eventualne nedoumice, ljubazno i iskusno osoblje rent a car agencije Autorent, stoji vam na usluzi.