Sedam saveta za vožnju levom stranom puta

Sedam saveta za vožnju levom stranom puta

Saobraćajni propisi u svetu su manje više unificirani i slični, ali svaka država ima po neko svoje jedinstveno pravilo. A jedno od najekstrmenijih je vožnja levom stranom puta.

U većini zemalja vozi se desnom stranom ali u njih pedesetak (da nabrojimo samo neke: Velika Britanija, Kipar, Japan, Indija, Pakistan, Australija, Novi Zeland, Južna Afrika, Tajland, Singapur, Malezija, Indonezija i tako dalje) je propisano drugačije - mora da se vozi levom stranom

Većina vozača ne može samo tako da promeni stranu vožnje, potrebno im je izvesno prilagođavanje i navikavanje.

Naravno, nije lako ni ljudima koje ceo život voze levom stranom kada ih put nanese u krajeve gde se vozi desnom stranom puta.

U nastavku donosimo vam nekoliko saveta kako da se lakše i brže prilagodite vožnji drugom stranom ulice.

 

 7 saveta kako da se prilagodite vožnji levom stranom

 

1. Potražite pomoć

Ne treba se ustručavati zatražiti savet i pomoć. Zamolite nekog koji je naviknut da vozi “obratno” da bude na suvozačkom mestu i da vam pomogne.

Iskusni saputnik može na vreme da vas upozori na grešku, da vam da pravovremen savet, da vas izvuče iz neprijanih situacija. Zapamtite da je koncentracija najvažnija. Zato je pomoć pored vozača značajna da se on može koncentrisati na nove uslove u vožnji

Dužina pomoći je individualna i zavisi od brzine navikavanja, nekome je potrebno više dana, neko ovakvu vožnju savlada za nekoliko sati.

voznja levom stranovm puta

2. Upoznajte se sa vozilom

Vozila koje se prodaju u zemljama gde se vozi na levoj strani se razlikuju od ostalih. Položaj volana i drugih komandi na koji ste dosad navikli, je sada obratan.

To može da utiče na koncentraciju vozača i sporost njegovog reagovanja. Na primer, imate situaciju gde treba brzo da podignete ručnu kočnicu, ali ona je sada na levoj strani i na “slabijoj i sporijoj” levoj ruci. Isto se dešava i sa menjačem brzina.

Naš savet je da pre nego što krenete u avanturu vožnje levom stranom ulice, provedite neko vreme u vozilu, proučavajući i navikavajući se na novi raaspored. Popravite retrovizore kako bi vam odovarali (uglovi su sada drugačiji), držite obe ruke na volanu, obratite pažnju kako dajete žmigavce, itd.

 

3. Pričajte naglas pri skretanjima

Verovatno najteži deo vožnje levom stranom su skretanja. Sva skretanja na koje je vozač naviknut da ih pravi na desno, sada mora da ih radi obratno.

Glasno pričanje može da pomogne.

Pre nego što treba da skrenete, glasno viknite “levo” ili “desno”. Iako će nekom to delovati zabavno i čudno, ovaj način pomaže u boljoj koncentraciji i lakšeg navikavanja.

Isto uradite i pri preticanju sporijih vozila, pošto njihovo obilaženje sada treba da se izvede na drugoj strani.

 

4. Ne žurite

Navikavanje na nove uslove vožnje nije lako, posebno nekom ko se prvi put susreće sa njom.

Potrebno je vreme i zato bez žurbe.

Vozite umorenom brzinom, pa čak i nešto sporije nego što ste navikli, kako biste mogli na vreme da reagujete, da zakočite, ubrzate ili skrenete.  

Ukoliko vam je vožnja zamorna, pravite češće pauze. Stanite pored puta, pojedite nešto, popijte kafu kako bi se malo odmorili i poboljšali koncentraciju.

Ako idete na sastanak, krenite dosta ranije, kako ne biste morali da žurite.

 

5. Budite sigurni u sebe

Svaki instruktor vožnje zna da kada je kandidat nervozan i uplašen, obavezno pada na vozačkom ispitu.

Nemojte da razmišljate negativno, male greške su moguće (i verovatno izvesne), treba se čuvati od onih velikih i opasnih. Zato budite sigurni u sebe i nemojte da paničite. Vozači su solidarni i kada vide da imate probleme svako će vam pomoći, ako ništa drugo mahnuće vam rukom u znak podrške.

 

6. Smanjite smetnje i ometanja

Smetnje i ometanja u vožnji nisu nikada dobri, ali posebno su opasne kada vozite u uslovima na koje niste navikli.

Zato nemojte da pišete poruke ili da vozite jednom rukom dok pričate na mobilnom telefonu, a najbolje je da ga isključite. Budite pažljivi kada menjate stanice na radiju, sada je ono levo od volana, nemojte da jedete ili pijete u toku vožnje, umirite decu i kućne ljubimce da vas ne bi ometali.

Već smo rekli, koncentracija je krucijalna.

 

7. Nabavite osiguranje

Saobraćajne nesreće su moguće.

Ukoliko nemate osiguranje obavezno ga nabavite. Ako iznajmljujete automobil najbolje je uzeti kasko ili neki drugi paket koji će vas u potpunosti zaštititi.

Kada znate da ste osigurani i sigurni, bićete opušteniji i spokojniji u vožnji.

 

I na kraju...

Vožnja levom stranom ne predstavlja bauk, dovljno je nekoliko dana i iskusan vozač će brzo da se navikne. Ali ako ipak ne spadate u tu kategoriju, možda je najbolje iznajmiti vozilo sa vozačem, tako ćete biti mirni, sigurni i uživati u vožnji i putovanju.