Šta je veštačka inteligencija dobro donela automobilskoj industriji

Šta je veštačka inteligencija dobro donela automobilskoj industriji

Ideja o automobilima koji se voze sami još uvek nije sasvim zaživela, ali oni nisu jedina novina vozačkog iskustva koja dolazi do potrošača. Zato se u ovom tekstu bavimo upravo pitanjem šta je veštačka inteligencija dobro donela automobilskoj industriji. Jer i tu neće proći još mnogo vremena, a sadašnje novine će možda postati standard.

Inteligentni sistemi povezuju vaš automobil sa „oblakom“ (cloud-om), i vozila koja koriste ovu tehnologiju, već su dostupna. Tojota, Leksus, Tesla, Krajsler, Kia, Audi i Mercedes samo su neke od automobilskoh kompanija koje su već objavile vozila koja podržavaju cloud. Iako se ovi „pametni automobili“ ne oslanjaju u potpunosti na veštačku inteligenciju da bi uopšte mogli da rade, kao što su samovozaći automobili, oni imaju poželjne dodatne funkcije koje omogućava tehnologija inteligentnih sistema. Evo nekoliko privlačnih funkcija koje je omogućila tehnologija pametnih automobila...

Poboljšana bezbednost

Da li ste videli reklame za one automobile sa senzorima koji će zaustaviti vaše vozilo umesto vas ako se previše približite, tako da biste mogli da udarite drugi automobil? To je samo grebanje po površini tehnologije inteligentnih sistema.

Ova tehnologija koristi algoritme za predviđanje radnji drugih vozila na putu. Može da spreči da vaš automobil udari u drugi, da udarite pešaka, da vam pomogne prilikom prestrojavanja, ili da ostanete u traci uz pomoć pametne tehnologije upravljanja. Pa čak i da predvidi obrasce saobraćaja kako biste brže stigli do svog odredišta. Više automobila na putu, sa ovom tehnologijom, značilo bi manje saobraćajnih nesreća, i unapređeno vreme putovanja.

Mapiranje i GPS navigacija

Iako ne može sam da vas odveze tamo gde treba, vaš automobil za svega nekoliko trenutaka može da vam kaže kako da stignete tamo gde želite. GPS tehnologija u kombinaciji sa inteligentnim sistemima stvara još više mogućnosti. Ford trenutno pokušava da koristi tehnologiju veštačke inteligencije kako bi pomogao vašem automobilu da zapamti vaše vozačke navike, i da vas odvede tamo gde obično idete u vreme kada to činite.

Ako ste korisnik Google mapa, ovo bi za vas moglo da ima još više smisla. Google mape mogu da pamte vaša često posećena odredišta, a možete ih čak i programirati da pamte destinacije kao što su kuća, posao i škola. Ta vrsta tehnologije mapiranja je slična onoj koju vaš automobil već može da koristi sa inteligentnim sistemima, ali Ford predlaže da se napravi korak dalje, tako što će vaš automobil predložiti odredišta za vas na osnovu vaših vozačkih navika, a da ne morate ni da mu kažete gde ste se zaputili.

Nadgledanje vremena i saobraćaja

Koristeći inteligentne sisteme, vaš automobil može da prati stvari kao što su loše vreme i gužva u saobraćaju. Uz vezu sa cloud-om, vaš automobil može da vidi šta se dešava u realnom vremenu, kako bi vam pomogao da zaobiđete zagušenja u saobraćaju, ili eventualne saobraćajne nesreće, kako biste brže i bezbednije stigli do svog odredišta. Zar to nije sjajno?

Potrošnja goriva

Ovaj deo odnosi se više na hibridne i električne automobile, nego na standardna vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Automobil se može automatski prebaciti na rad na električni pogon, umesto na benzinski, za optimalno korišćenje energije.

U budućnosti, ovi automobili će možda moći da predvide ulazak u zone sa niskim emisijama na vašoj ruti, i uštede dovoljno energije baterije, kako bi mogli da pređu sa gasa na električnu energiju, kada se vozite kroz takva područja.

I na kraju...

Današnji proizvođači automobila, sve češće ugrađuju inteligentne sisteme u svoja vozila. Ove sisteme kreiraju kompjuterski naučnici, koristeći složene algoritme, i povezivanje na cloud. Analitika i sposobnost ovih vozila da unapred predvide ishode programabilnih situacija, je još jedan ključni faktor u njihovoj sposobnosti da samostalno rade. Ipak, sve to još uvek ima mnogo „rupa“ koje treba popuniti, tako da se ne zna kada ćemo tačno moći da se nadamo da ovi delovi postanu standardna oprema svakog novog automobila.

A ako ste trenutno bez automobila, i razmišljate o kupovini novog, ono što možemo da vam preporučimo je da za početak onaj koji vas interesuje, iznajmite iz voznog parka neke od rent a car agencija kao što je Autorent. Sve o uslovima najma vozila možete pročitati na našem sajtu, a za sva vaša dodatna pitanja, naše ljubazno osoblje stoji vam na usluzi.

Srećan put i bezbednu vožnju želi vam rent a car Autorent!

 

 

Fotografije: Unsplash.com

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi