Sve što treba da znate o polimerizaciji farova

Sve što treba da znate o polimerizaciji farova

Polimerizacija farova aktuelna je unazad nekoliko godina, ali još uvek je mnogim vozačima nepoznanica i što se tiče cene i procedure i trajnosti. Cena polimerizacije farova je pristupačna -  između 2.000 i 4.000 dinara, jer ne rade svi  polimerizaciju istim proizvodom, a upravo cena setova za polimerizaciju će odrediti zapravo cenu ove usluge. Ono što će vam u svakom servisu reći je da  polimerizacija ima mnogo više prednosti u odnosu na klasično poliranje. Farovi su obično napravljeni od polikarbonatnog polimera. Tokom vremena, prašina, ostaci, atmosferske čestice i ultraljubičasto (UV) zračenje mogu oštetiti površinu. Upravo zato je potrebno održavanje najmanje jednom u nekoliko godina, u zavisnosti od uslova vožnje. Neke vrste oštećenja, poput pukotina koju su napravili kamenčići zahtevaju promenu farova, ali većina zamagljenih farova može se vratiti u prvobitno stanje uz profesionalnu restauraciju farova. Polimerizacija farova je zapravo jedan jednostavan proces za koji je potrebno nekih 15-20 minuta i može se najbolje predstaviti kroz četiri jednostavnih koraka. 
Prvi postupak podrazumeva čišćenje farova i u tu svrhu možete koristiti bilo koje sredstvo za čišćenje stakla. Posle toga se vodenom šmirglom glanca far dok površina ne bude čista što podrazumeva da su otklonjene sve neravnine i stari sloj. Nakon toga se sačeka da se far osuši (kompresorom ili prirodno) a farovi kada se osuše biće u ovoj fazi  biti dodatno zamućeni. Sledeći postupak je nanošenje polimera odnosno kraj polimerizacije.

Da li polimerizaciju farova možemo raditi sami?

Srećna vest za sve one koji vole samostalno da sređuju svoj auto je da proces polimerizacije farova možete uraditi sami. Na tržištu je ogroman broj setova koji se razlikuju cenovno, ali pomoću kojih možete dobiti sasvim zadovoljavajući efekat. Cene tih setova mogu drastično da se razlikuju, u zavisnosti od toga o kojem je proizvođaču reč, koliko tečnosti za polimerizaciju se dobija, kvaliteta tečnosti i prateće opreme, itd.

Ono što bi trebalo da znate kad su u pitanju setovi za polimerizaciju farova je zapravo to, da je ta tečnost veoma, veoma otrovna. Zato budite veoma obazrivi, ništa ne započinjete dok ne stavite zaštitne rukavice, masku i naočare. Farove ćete prvo šmirglati, dakle  kao da radite klasično poliranje, ali se za polimerizaciju koristi  papir samo do granulacije 1200, nikako preko toga. Neki setovi sadrže detalje poput krep trake, za zaštitu delova oko fara i šmirglu u više granulacija. Kada ovo odradite, sipate tečnost za polimerizaciju u posudu za zagrevanje. Potom, montirate poklopac sa „levkom“, i to uključite u struju i sačekate 5 do 10 minuta. Čim  počne da izlazi para to je znak da treba početi sa obradom fara. Sa udaljenosti od oko 1 cm ravnomerno parom prelazite po faru koji će postati kristalno čist i providan na onim mestima gde dolazi u kontakt sa parom.

Zašto je važno da farovi budu čisti?

Farovi su non stop izloženi različitim spoljašnjim uticajima zbog kojih matiraju. Dakle, vremenom počinju da gube na providnosti pa  svetlost ne prolazi kroz njih kako bi trebalo. Kada su farovi zamagljeni i dodatno zaprljani, to će dosta negativno uticati na vidljivost u vožnji. Posebno u lošim vremenskim uslovima, kao što su kiša, magla, sneg. Plastični farovi su  početkom 90-ih godina, zamenili staklene farove. Plastični farovi imaju velikih prednosti kao što su manji troškovi,  bezbednost pešaka, lakši su, otporniji i naravno moderniji. Mana ovih farova je upravo to što plastika nije tako otporna na spoljne uticaje, pa matiraju.

 

Zakon o bezbednosti u saobraćaju propisuje obavezno upaljena kratka svetla preko celog dana, što je posebno bitno u slučaju smanjene vidljivosti, kao što je slučaj u kišnim danima. Upaljena svetla će vam pomoći da bolje vidite ispred i ujedno pomoći i drugim učesnicima u saobraćaju vas bolje uoče. Redovno kontrolišite da li rade farovi i održavajte ih čistim. Nadamo se da vam je tekst koristio, srećan i bezbedan put, želi Vam Autorent rent a car.