Sve što treba da znate ukoliko planirate da kupite kabriolet

Sve što treba da znate ukoliko planirate da kupite kabriolet

Ako ste neko ko uživa u vožnji, velika je verovatnoća da ste u nekom momentu razmišljali o posedovanju kabrioleta. Možda se maštali kako u nedeljno popodne putujete negde u prirodu, sa vetrom u kosi, noseći opremu za piknik na nekom romantičnom mestu sa voljenom osobom. Ili, o odlasku na neku plažu, sa kabrioletom punim veselih drugara. Zato smo za vas pripremili ovaj tekst, u kome ćete pronaći sve što treba da znate ukoliko planirate da kupite kabriolet.

Posedovanje kabrioleta je zaista privlačna ideja. Ako ste novi u tome, postoji nekoliko pitanja koja bi trebalo da postavite sebi pre nego što odaberete pravi model za sebe. A evo i nekoliko osnovnih stvari, na koje bi trebalo obratiti pažnju.

Tvrdi ili meki krov?

Ovo je verovatno prva, i najveća odluka koju ćete morati da donesete ako nameravate da kupite kabriolet, jer je vrlo očigledno da će tvrdi ili meki krov igrati najveću ulogu u tome koji ćete model na kraju odabrati. Očigledan izbor može biti da se odlučite za naizgled bolju čvrstinu i sigurnost tvrdog krova, ali oba izbora imaju i prednosti i mane, pa ćemo se potruditi da vam ukažemo na njih.

Prednosti kabrioleta sa tvrdim krovom

# Tvrdi krov pomaže u održavanju strukturne čvrstine vozila, stvarajući osećaj bezbednosti i sigurnosti u odnosu na meki krov

# Tvrdi krov nudi bolju izolaciju, pa je zbog toga i tiši na putu

# Tvrdi krov donosi najbolje od kabrioleta, ali i ostalih kupea, sa fiksnim krovom

Prednosti kabrioleta sa mekim krovom

# Meki krov je lakši od tvrdog, i zauzima manje prostora u prtljažniku, unapređujući time i njegove praktične karakteristike

# Brže i lakše se otvara i zatvara, za razliku od tvrdog krova

# U zavisnosti od vaših želja i mogućnosti, meki krov može ponuditi “autentičnije” iskustvo kabrioleta i njegov vrhunski izgled.

Ipak, oba ova izbora imaju i svoje nedostatke

Tvrdi krovovi su teži, glomazniji, i potrebno im je više vremena da se otvore i zatvore. Za razliku od njih, meki krovovi ne izgledaju tako sigurno i izolovano, a ujedno su i komplikovaniji za održavanje.

Da se razumemo, kada birate između ove dve vrste krova, ne postoji loš izbor, ali kvaliteti jednog ili drugog krova vam mogu više ili manje odgovarati. Sve je to ipak stvar ličnog izbora.

Ručno ili automatsko otvaranje krova?

Jedna stvar koju treba imati na umu, posebno ako želite neki stariji model, možda čak i oldtajmer, je pitanje ručnog ili automatskog otvaranja krova. Jer svi tvrdi krovovi otvaraju se automatski, znači – pritiskom na dugme, dok je to slučaj tek sa modernim mekim krovovima. Oni stariji modeli su se uglavnom otvarali i slagali ručno.

Ovo naravno nije kraj sveta, ali u zavisnosti od nekoliko faktora poput pristupačnosti, nivoa vaše fizičke snage i opšteg apetita za ručnim nameštanjem krova kada je to potrebno, možda ćete se ipak kloniti ručnog modela otvaranja.

Praktičnost, naspram faktora zabave

Kada kupujete kabriolet, to sasvim sigurno radite imajući u vidu iskustvo vožnje. Niko ne kupuje kabriolet zbog većeg prtljažnika ili karakteristika porodičnog auta. Kabriolet je model automobila koji se kupuje isključivo zbog sopstvenog zadovoljstva.

Zato je mnogo važnije utvrditi da li određeni model ima onaj faktor zabave u nedeljno popodne o čemu smo pisali na početku ovog teksta, što će ga učiniti vrednim novca koji ste spremni da na njega potrošite. A to možete utvrditi samo putem probne vožnje.

Ipak, obratite malo pažnje i na praktičnost, dakle na ono za šta nameravate da ga koristite. Na primer, koliko vam je prostora potrebno za ptrljag, što može da utiče na izbor tvrdog ili mekog krova. Pored toga, ako vaš kabriolet treba da bude osnovno, a ne pomoćno vozilo koje ćete izvoziti na krstarenje tek s vremena na vreme, moraćete da se uverite da ima sve što vam je svakodnevno potrebno, zajedno sa svojim očiglednim karakteristikama, kao kabriolet model.

Najbolje vreme za kupovinu kabrioleta

Logika bi sugerisala da je najbolje vreme za kupovinu polovnog ili novog kabrioleta proleće ili leto, da biste u vetru u kosi mogli da uživate odmah, ali nije tako. Trebalo bi birate vreme kada je ta mogućnost najmanje privlačna, a to je jesen ili zima. Zašto?

Pa, zato što cene kabrioleta imaju tendenciju da rastu zajedno sa spoljnom temperaturom! Zbog toga ćete ipak poželeti da to uradite u manje privlačnom periodu, to jest, u kasnu jesen ili zimu.

Isto tako, ako ste na strani prodavca, sasvim je sigurno da ćete bolju cenu dobiti sa prvim jačim sunčanim zracima, tako da je bolje da sa prodajom krenete u proleće. Od aprila do septembra, sasvim sigurno ćete za svoj auto dobiti bolju cenu.

I za kraj…

Lepo je imati kabriolet, ali nažalost, danas su retki oni koji sebi mogu da ga priušte, naročito kao drugo vozilo koje će voziti tek povremeno, iz čistog zadovoljstva. Mnogima je teško i održavanje jednog automobila, pa se sve češće odlučuju da prodaju svoj, a voze automobil iznajmljen kod rent a car agencije kao što je Autorent.

Ako i vi spadate u ovu drugu kategoriju, ili se spremate da krenete na letovanje, a nemate mnogo poverenja u svoj sadašnji automobil, razmislite o iznajmljivanju. Sve o uslovima najma možete pročitati na našem sajtu.

Srećan put!