Top 3 najprodavanija karavana u Evropi poslednjih godina

Top 3 najprodavanija karavana u Evropi poslednjih godina

Kada se bira porodični auto koji će služiti i za putovanja logičan izbor je bio samo karavan, sve dok se u poslednje vreme SUV vozila nisu pojavila kao najveća konkurencija karavanima. Kada birate porodični auto najbolje je da prvo obavite procenu  za šta sve nameravate da ga koristite, šta volite da radite i da li će vam eventualno auto trebati i za posao. Mnogi karavani na tržištu imaju fantastičan prostor i za putnike i prtljažnik i zaista su u tom smislu daleko superiorniji  u odnosu na SUV modele. Nije lako karavanima da opstaju trenutno na tržištu Evrope, prvo su za konkurenciju imali Mini Van vozila, a sada SUV vozila koja zaista postaju sve luksuznija a istovremeno i pristupačnija.  Naravno ovaj trend se dopada većem broju ljudi širom sveta.  

Funkcionalnost i namena su pokretali prodaju karavana više od emocija decenijama i upravo taj momenat je važno uzeti u obzir kada se analizira prodaja karavana jer su takvi kupci  racionalniji kada kupuju automobile. Međutim, racionalnost ne znači da se po svaku cenu odustaje i od privlačnog izgleda i dobrog dizajna, a tu upravo  na scenu stupaju SUV vozila, koja nude  prostor za prtljag kao karavani, ali sa dodatkom privlačnog dizajna. Ta činjenica najviše objašnjava pad globalne potražnje za karavanima tokom poslednjih godina. Na ulicama  Kine ili SAD, prava je retkost sresti karavan, a nisu ni dostupni na mnogim latinoameričkim tržištima, tako da Evropa ostaje njihovo najveće tržište. Videćemo koliko će to potrajati.

A sada da vidimo koja su to top 3 najprodavanija karavana u Evropi poslednjih godina : 

1. Škoda Superb Estate

Ovaj model je ponos češke kompanije i predstavlja pravi veliki porodični auto. Počeo je da se proizvodi sada već daleke 2001. godine i prva generacija se proizvodila 7 godina. Treće generacija traje i dan danas i zaista ako izaberete ovaj auto nećete pogrešiti. Česta su poređenja sa Passatom. Zapravo ta poređenja i jesu opravdana jer se Škoda Superb proizvodi uz pomoć B5 platforme, a poznato je da je po njoj napravljen i Passat. Dakle da zaključimo, ovaj model karavana  može da bude odličan automobil za vozače kojima nije imperativ marka automobila, a kojima je potrebno mnogo prostora, komfor i naravno praktičnost i pristupačnija cena. Samo, daleko od toga da se ovaj auto ne može nazvati  luksuznim. U zavisnosti od paketa, oprema može da bude izuzetno bogata i zanimljiva.
 

skoda superb estate

2. BMW 5 Series Touring

Ovaj model ima malo izmenjeni zadnji deo pa zbog toga ima vazdušno oslanjanje na zadnjoj osovini kao standard. Što se tiče komfora tu je na nivou prve klase automobila.
Osim verzija na benzin ili dizel, sa četiri ili šest cilindara, dostupna je i efikasna plug-in hibridna verzija. Kada se obore sedišta dobija je ogromni tovarni prostor zapremine od 1.700 litara. Kada je u pitanju  dodatna opreme  o detaljima ne morate da vodite računa jer i osnovni paket podrazumeva mnogo toga.

 

3. Ford Focus Estate

Ford Focus Estate je odličan auto za duga porodična putovanja. Ovo je noviji model izuzetno komforan i stabilan. Pokazao se kao jedan od najtraženijih karavana u Evropi ne samo zbog velike zapremine prtljažnika i mesta za putnike, već i zbog izuzetno modernog i atraktivnog dizajna. Cenovno je dosta pristupačniji od ostalih karavana vršnjaka što mu dodatno daje  na popularnosti. Dakle, visina utovara je smanjena za više od 4 cm, a dužina prtljažnika je povećana za 2,5 cm u standardnoj verziji i za 17,5 cm sa preklopljenim zadnjim sedištima (u ovom slučaju zapremina prtljažnika dostiže 1650 litara).
 

Ford Focus Estate

Za kraj...

Mora se priznati da trenutna popularnost karavana nije na nekom zavidnom nivou, ali niko ne može da tačno predvidi kakvi će trendovi biti u budućnosti. SUV vozila su trenutno na tronu ali često umeju da razočaraju vlasnike baš zbog prtljažnika, jer je često otvor previsok ili uzan, pa ne mogu da se ubace široki ili veliki predmeti kao kod karavana. Držimo palčeve da se karavani izbore za svoje mesto na tržištu, a do tada srećan put želi Vam Autorent rent a car