Top 3 trenutno najprodavanija automobila u Evropi

Top 3 trenutno najprodavanija automobila u Evropi

Svetska automobilska industrija je zasnovana na proizvodnim lancima. Velike fabrike automobila su ranije  u najvećem broju slučajeva u svojim pogonima proizvodile što je moguće veći broj delova. To danas nije praksa. Promenjen je  celokupan sistem rada, pa je proizvodnja delova usmerena na dobavljače. Tako je moguća ušteda  i povećana efikasnost svojih pogona. Ovakva filozofija proizvodnje i poslovanja je dala dobre rezultate, ali  današnja kriza sa virusom Covid-19, na momente je prekidala lance sa  dobavljačima.

Broj registracija novih automobila u Evropi pao je u januaru 2021. za četvrtinu. Najveća auto tržišta  su trpela zbog obnavljanja mera i  ograničenja tokom talasa koronavirusa, pokazali su  podaci Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA). UN prognozira da će pandemija smanjiti svetsku ekonomiju za 3,2 odsto, a da se ekonomska previranja i zastoj prozvodnje u autoindustriji već negativno odražavaju na automobilska tržišta.


Električna vozila su postavila rekord u maju sa 16 odsto tržišnog udela u poređenju s 11 odsto iz aprila 2021. Potražnja za čisto električnim automobilima je povećana za 261 odsto, na 83.700 vozila, a za „plug-in“ hibridima za čak 299 odsto na 87.700 jedinica. Tržišni udeo SUV/krosovera je skočio s 40,2 odsto iz maja 2020. na 44,6 u junu 2021.
Vrlo retko se dešava da neki model automobila uspe da ugrozi VW Golf  odnosno da ga skine sa trona kada je reč o prodaji. To je u februaru uspelo Peugeotu sa modelom 208, a tokom jula,  nova Dacia Sandero izbila je u sam vrh i postala evropski bestseler.
Mali hečbek :  Dacia Sandero bio je najprodavaniji evropski automobil u julu sa ukupno prodatih 20.446 primeraka, što je prvi put od lansiranja ovog modela 2008. godine. VW Golf je sa 19.425 jedinica pao na drugo mesto, dok je na trećem mestu Toyota Yaris, sa 18.858 prodatih primeraka.

Top 3 trenutno najprodavanija automobila u Evropi su : 

1. Dacia Sandero

Dacia Sandero je baziran na platformi Logan. Važi za izuzetno pouzdan automobil i u svom rangu je jedan od boljih automobila. Automobil je prijatne unutrašnjosti sa dovoljno mesta i prostora za pet odraslih osoba. Dacia Sandero je izuzetno udoban i komforan automobil, a uz to ima i brojne pogodnosti koje nude razne benefite i olakšice za vozača. Automobili su opremljeni komandama za električno podizanje prozora na prednjim i zadnjim vratima, a instrument tabla je pregledna i funkcionalna.
Menjač i volan su optimalno postavljeni, pa i uz korekciju položaja sedišta, u zavisnosti od konstitucije samog vozača, ove dve važne komponente ostaju jednako pogodne za korišćenje i upravljanje.

2.VW Golf 8

Golf 8 je izabran za najbolji automobil u Nemačkoj po izboru magazina Auto Motor und Sport, Auto Bild i Auto Zeitung.
Golf 8 je od svog predstavljanja dostupan u svim važnijim verzijama, uz GTI, GTD i GTE modele. Velika potražnja za hibridnim modelima je takođe doprinela ovom uspehu. Zbog toga je do kraja godine svaki treći prodati Golf bio hibrid.U odnosu na sedmicu Golf 8 je nešto duži, za nijansu uži, sa milimetar kraćim međuosovinskim rastojanjem.
Instrumenti su od sada digitalni. Umesto analognih, ispred vozača  se nalaziti displej dijagonale 10,25 inča, dok je multimedijalni dijagonale 8,25. Golf 8 će  ima LED farove i zadnja svetla, s tim što će se LED matrix farovi dobijaju uz doplatu. Standard će biti paljenje motora na dugme, automatski klima-uređaj, sistem za prevenciju nenamernog napuštanja saobraćajne trake i sistem za automatsko kočenje sa prepoznavanjem pešaka.

3. Toyota Yaris

Toyota Yaris nudi mnogo više nego što se može očekivati od ove klase automobila. Povoljna je cene, dustupan i kao limuzina  i kao hečbek. Izuzetno mala potrošnja goriva, pa shodno toga vam štedi novac na duže staze. Dakle izuzetna pristupačnost, moderan dizajn čini je privlačnom za kupce, pa ne čudi da je uvek na vrhu lestvice najviše prodavanih automobila.



Nadamo se da Vam je tekst bio zanimljiv,  Vaš Autorent rent a car!