Top 5 sportskih automobila po izboru naše rent a car agencije

Top 5 sportskih automobila po izboru naše rent a car agencije

Ako bi se definisao pojam sportski automobil u najkraćim crtama bi definicija bila sledeća : Sportski automobil je auto kompaktne karoserije, koji ima dva sedišta, dvoja vrata, visoke performanse i prefinjeni dizajn. Neki bi možda čak i vezali ove automobile samo za brzu i ludu, adrenalinsku vožnju. Samo mora da se napravi razlika između trkačkih i sportskih automobila. Model Vauxhall 25 HP se smatra prvim sportskim automobilom na svetu. Prodat je na aukciji u Londonu za 516.700 funti.
Dizajnirao ga je engleski inžinjer Laurence Pomorey, a automobil je u svetu definitivno poznatiji kao Prince Henry. Princ Henry je danas prava retkost. Danas postoji samo sedam ovakvih sportskih automobila. Inače prvi model je bio napravljen za engleskog biznismena T.W. Badgeryja koji je kupio jedan od samo četiri takva modela proizvedena 1914. godine. Sam naziv "sportski automobil" se prvi put pominje u novinama "The Times"  1919. godine.


Sportski automobili mogu biti manje ili više luksuzni, ali  ono što im je zajedničko je mala težina i moglo bi se reći manevarske sposobnosti prilikom vožnje. Od 1950. godine su sportski automobili dobili aerodinamični izgled. Ljudi se oduševljavaju ovim automobilima kad god ih vide i zaista je pravilo da se na sajmovima najviše zadržavaju tamo gde su izloženi sportski automobil. Iako mame uzdahe, retko se ko odluči na kupovinu sportskog automobila.

Svaki zaljubljenik u sportski model automobila će reći da mu je prvi susret sa takvim autom bio ogroman izazov i da uvek morate biti svesni limita. Najiskusniji instruktori vožnje savetuju da  prvo namestite sedište, tako da ugao između butine i potkolenice bude 90 stepeni. Uvek treba prilagoditi brzinu pri ulasku u krivinu, dakle sporije ulaziti a brži biti na izlasku iz krivine. Proklizavanje i škripa guma u krivini će možda na pešake ostaviti pogrešan utisak da ste mnogo brzi, ili da divljate, a vi upravo tu oduzimate gas.

Ovo su top 5 sportskih automobila po izboru naše rent a car agencije : 

1. Porsche 911 kao omiljeni luksuzni sportski automobil

Porsche 911 je luksuzni sportski coupe auto koji se proizvodi već 59 godina. Može se reći i da je jedan od najpopularnijih i najpoznatijih svetskih automobila. Dizajn je pretrpeo minimalne promene, tako da ovaj model ostao dosledan svom prvobitnom obliku i izgledu uprkos konkurenciji i kritikama medija. Može se reći da je ovaj model simbol Porsche-a i da se bukvalno celokupna ponuda ove nemačke kompanije zasniva upravo na njemu. I oni koji vole i oni koji ne vole sportske automobile moraju da se slože da je Porsche 911 definitivno automobilska ikona. 

2.Aston Martin DB10

Ovaj automobil nije naslednik njegovog prethodnika DB9, već je specijalno napravljen i dizajniran za ovaj film i agenta Bonda 007. 
Vizuelno, automobil izgleda prelepo, dizajn je savršen, mešavina sportkih i elegantih linija, a sve to dopunjuje se novim, svežim linijama.

3. Ferrari 488 GTB

Ferrari 488 GTB je jedan od najlepših superautomobila. Mnogi će reći da je to jedan od najlepših automobila koji su ikada videli. Od 0 do 200 km/č ubrzava za 8.3 sekunde. Maksimalna brzina je 330 km/č.

4. Mercedes-AMG GT (C190 / R190)

To je sportski automobil proizveden u kupe i roadster karoserijama nemačkog proizvođača automobila Mercedes-AMG. Automobil je predstavljen 9. septembra 2014. i zvanično je predstavljen javnosti u oktobru 2014. na sajmu automobila u Parizu. Vozač Formule 1 Luis Hamilton pomagao je u razvoju. Mercedes-AMG GT u prodaji je bio u dve verzije (GT i GT S) u martu 2015. godine, dok je GT3 trkačka varijanta automobila predstavljena 2015. godine.

5. Mazda MX-5

Ovaj model je bio pravo osveženje na tržištu kada se pojavio 1989. godine.  U aprilu 2016,  kompanija je objavila da je prodato preko milion  ovih automobila, tako da je Mazda ušla u Ginisovu knjigu rekorda.

Nadamo se da Vam se svideo naš izbor top 5 sportskih automobila, srećan put i bezbednu vožnju želi Vam Autorent rent a car