Top 7 najpopularnijih automobila u 2022. godini

Top 7 najpopularnijih automobila u 2022. godini

Automobilska industrija je prošla kroz nekoliko veoma izazovnih godina. Može se reći da uprkos lošim uslovima, teškoj geopolitičkoj situaciji, ove godina je uspela da  ostvari izvanredne poslovne rezultate. Pre svega automobili iz premijum-sektora su zabeležili porast prodaje. Tokom letnjih meseci bio je rekordan profit, nemački koncerni zauzeli su čelne pozicije po rastu zarade. U periodu od juna do septembra 2022. Folksvagen je ostvario najveći promet, a Mercedes-Benz najveći profit.

Automobilski proizvođači u Evropskoj uniji,  u okviru zone slobodne trgovine i Velikoj Britaniji su prošlog meseca isporučili za 7,9 odsto više automobila u odnosu na isti period prošle godine. Takav podatak je zvanično saopšten od strane Evropske asocijacije proizvođača automobila. Kad su u pitanju najpopularniji i najtraženiji automobili u nastavku teksta ćemo ponaosob predstaviti top 5. Pobednik izbora za evropski automobil 2022. godine  će biti  proglašen 13. januara 2023. godine na salonu automobila u Briselu. Žiri čini 58 članova iz 22 zemlje, a uži izbor je izabrano 7 finalista. Podsetićemo vas na automobile koji su pobeđivali poslednjih 5 godina na ovom takmičenju:

  • 2018 Volvo XC40
  • 2019 Jaguar I-Pace
  • 2020 Peugeot 208
  • 2021 Toyota Yaris
  • 2022 Kia EV6

Evropski automobil godine za 2022.


Krajem novembra objavljen je  spisak koji čini  sedam automobila koji se nalaze u užem izboru za Evropski automobil godine 2023.
Pobednik će biti zvanično proglašen 13. januara, na sajmu automobila u Briselu.
Automobili koji su se našli užem izboru su Jeep Avenger, Kia Niro, Nissan Ariya, Peugeot 408, Renault Austral, Subaru Solterra/Toyota bZ4X i Volkswagen ID Buzz.

Jeep Avenger

Ovaj model je potpuno novi, potpuno električni kompaktni SUV koji je predstavljen kao deo Stellantis Dare Forward dugoročnog strateškog plana. Električni domet od 400km, tehnološki napredni enterijer, veliki prostor sviđa se sve većem broju kupaca. Potpuno novi model Jeep Avenger stiže u salone početkom 2023. godine.
Novi Jeep Avenger, biće predstavljen i na  drugim tržištima, kao što su Japan i Južna Koreja.

Kia Niro

Kia je krajem novembra 2021. godine u Seulu prikazala novu, drugu generaciju modela Niro. Novi Niro proizvodi se u hybrid (HEV), plug-in hybrid (PHEV) i u potpuno električnoj varijanti (EV). Niro PHEV kombinuje 1,6 litarski GDI četvorocilindrični benzinac i novi elektromotor (za ukupno 136 kW/185KS), uz litijum-jonske baterije od 11.1 kWh. Moguća je i vožnja u elektro modu, i to do 60 km dok potpuno električni Kia Niro EV ima elektromotor sa 150 kW/204KS i 255 Nm. Sa jednim punjenjem baterija od 64.8 kWh može da se pređe 463 km (punjenje od 10% do 80% kapaciteta traje 43 minuta).

Nissan Ariya

Ovaj model je zaista veoma popularan i kao moderni električni crossover osvojio je nagradu za dizajn Red Dot u Nemačkoj. Ariya je nagrađena za izvanredne inovacije. Pre svega kao jedno savršeno električno vozilo i za visokokvalitetan dizajn. Pravi je predstavnik kompanije  Nissan jer se na ovom modelu ogleda taj japanski futuristički pristup.

Peugeot 408 First Edition 

Peugeot 408 se izdvaja po veoma sportskom dizajnu i nudi niz detalja po kojima se  razlikuje od normalnih verzija. Spolja se nudi samo u metalik boji „Opal Obsession Blue”.

peugeot 408

 

Renault Austral

Austral je model koji je zvanično naslednik Kadjara. Ovaj Renoov novi hibrid ima zadatak da opravda poverenje i bude bolji od svog prethodnika. U početnoj verziji ima 1,2-litarski benzinski trocilindraš uparen sa sistemom blagog hibrida, a vozaču je ukupno na raspolaganju 130 ks. Za ovakav Austral u Francuskoj je potrebno oko 33.400 evra, što je daleko viša cifra u odnosu na Kadjar.

Toyota bZ4X

Toyota bZ4X je najbolji električni SUV u   klasi, zahvaljujući svojim izvanrednim mogućnostima pogona na sva četiri točka, Toyota bZ4X iskustvo vožnje je zaista neverovatno. Baterija takođe ima sjajne performanse. Toyota bZ4X ima domet od više od 450 km sa jednim punim punjenjem.

Volkswagen ID Buzz

Ovaj model je predstavljen još pre pet godina, a prvi primerci su tek sada spremni za kupce. ID Buzz košta čak 64 580 evra. ID Buzz dobio je nedavno nagradu "Nemački automobil godine".

wolksvagen

 

Nadamo se da vam je tekst bio zanimljiv, nastavićemo da vas redovno obaveštavamo o svim novostima iz autoindustrije.Srećan put želi vam Autorent rent a car.