Vožnja električnog automobila u zimskom periodu

Vožnja električnog automobila u zimskom periodu

Uslovi vožnje se po hladnom vremenu menjaju, bez obzira na tip automobila koji vozite. Ali, ako vam je prva zima kao vlasniku električnog automobila, možda se pitate postoji li nešto drastično drukčije što dolazi sa vašim novim tipom automobila? U ovom tekstu bavićemo se upravo vožnjom električnog automobila u zimskom periodu pa, ako je to i vaša priča – nastavite da čitate.

Verovatno ste se zapitali da li će vaše novo vozilo zimi imati performanse kao sličan benzinac ili dizelaš. Ali, ne brinite. Pogledajte kakvi su uslovi u Norveškoj, gde se prosečna temperatura zimi ne penje iznad O˚C, a po izveštaju Rojtersa za 2021. Godinu, 65% svih novih automobila u zemlji bila su potpuno električna vozila. Danas je taj procenat verovatno i mnogo veći. Oni trenutno vode u Evropi po broju prodatih električnih automobila, a da li mislite da bi to radili, da su ova vozila nepraktična za njihovu klimu? Sigurno ne bi.

Možda će vas iznenaditi kada čujete da električna vozila imaju bolju vuču od svojih rođaka sa benzinskim i dizel motorima. To je zbog teške baterije, koja se nalazi ispod automobila, što mu onda daje niži centar gravitacije.

Odsustvo brzina u električnim automobilima je odlično za zimsku vožnju, jer im daje trenutni obrtni momenat, ali takođe, znači i da je lakše primeniti snagu, i polako krenuti pri vožnji po snežnim ili zaleđenim putevima. Međutim, kako su električni i hibridni automobili generalno teži, to može da znači da će svako klizanje po ledu biti teže za kontrolu. Ipak, kada vozite po ledu, savet je da vozite polako i oprezno, ma kakav automobil da imate.

Baterije električnih automobila zimi

Navikli smo da automobili na benzin i dizel pate od smrznute tečnosti, istrošenih baterija i ponekad dugog odmrzavanja, kada pokušate da napustite kuću, što je frustrirajuće, ali se prihvata kao normalan deo posedovanja automobila. Novopečeni vlasnici električnih vozila će se prirodno zapitati da li će na bateriju uticati niske temperature, i šta to onda znači za njih kao vozače.

Litijum-jonska baterija, koja je najčešći tip koji se koristi u električnim automobilima, ima litijum jone koji se kreću između dva dela baterije, i tako stvaraju električnu energiju. Hladno vreme usporava hemijske reakcije na koje se litijum-jonske baterije oslanjaju, da apsorbuju i oslobađaju električnu energiju, što onda ograničava ukupne performanse baterije.

Ovo nije trajno smanjenje snage baterije, ona radi normalno i sa punim potencijalom van temperatura smrzavanja, posebno zato što se neophodne funkcije usisavanja energije, kao što su sistemi grejanja, manje koriste.

Smanjenje električnog dometa

Najveća razlika za električni automobil kada vozite zimi su performanse baterije. Norveška automobilska federacija je 2020. godine testirala 20 električnih vozila u stvarnim zimskim uslovima, što je ekstremnije hladno vreme nego kod nas, i otkrila da, u proseku, domet električnog vozila opada samo za oko 20%.

To znači da ćete imati manji domet dok vozite zimi, u poređenju sa vožnjom po toplijem vremenu, što je potpuno normalno, i znači da ćete verovatno morati da punite bateriju češće. Zao obavezno planirajte unapred, ako idete na duže putovanje. Jer, zimi će električni automobil izgubiti domet kao rezultat korišćenja dodatnih funkcija kao što su konstantno grejanje automobila, plus grejači sedišta, što sve zahteva dodatnu energiju iz baterije, koju ne koristite tokom letnjeg vremena.

Ako se nađete na neočekivano malom dometu dok ste na putu, nećete nužno odmah biti „nasukani“, ako se baterija potpuno isprazni pre nego što stignete do stanice za punjenje. Električni automobili će vam dati dovoljno upozorenja na mali domet, a onda obično imaju još bar desetak kilometara, pre nego što dostignete nulu, kako biste mogli da dođete do bezbednog mesta za zaustavljanje ili mesta za punjenje, ako je u blizini.

Punjenje baterije

Fotografija: Unsplash.com

Jedna velika razlika koju ćete primetiti kada vozite električne automobile zimi je ta što punjenje automobila može trajati duže. Faktori životne sredine su jedna od kljčnih stvari koja utiče na vreme potrebno za punjenje, a hladno vreme usporava proces.

Ako bateriju punite kod kuće, ili na poslu ceo dan, malo je verovatno da ćete primetiti veliku razliku, ali ćete možda primetiti da će to trajati duže na javnom, brzom punjaču, u poređenju sa toplijim vremenom, zbog dodatnih zahteva za strujom, sa kojima se suočavaju. Zato na dužem putovanju dobro isplanirajte ponovna punjenja, da biste izbegli kašnjenje.

Priprema za zimsku vožnju

Dobra vest je da postoje stvari koje možete da uradite, da biste se pripremili za vožnju električnog automobila zimi. Održavanje vašeg automobila pokrivenog tokom hladnog perioda će mu u velikoj meri pomoći, jer održava ceo automobil toplijim nego da stoji nezaštićen. Ako nemate garažu ili pristup nekom ograđenom parkingu, čak i korišćenje cerade će pomoći da ga zaštitite od najgore hladnoće, i olakšate bateriji da zadrži bar deo svoje topline.

Električni automobili obično dolaze sa gumama sa niskim otporom kotrljanja i višim pritiskom, tako da troše manje energije. Prelazak na zimske gume će vam omogućiti bolju kontrolu, jer pružaju više prijanjanja, i imaju u sebi više silicijum-dioksida, kako bi ostale mekše po hladnom vremenu. Neki modeli takođe imaju opciju pogona na sva četiri točka, što će vam takođe pomoći ako vozite po klizavim uslovima.

Prethodno „kondicioniranje“ vašeg automobila, pri kome ste ga pokrenuli i zagrejali pre kretanja, takođe će pomoći jer priprema automobil za stvarnu upotrebu. Ako ste kod kuće i imate punjač, on će preuzeti struju direktno iz zidnog punjača, pomažući da se zadrži što je više moguće, kada isključite punjenje. Mnogi električni automobili koriste aplikaciju koja omogućava zaključavanje, što vam daje mir da je automobil siguran dok je na punjenju.

Korišćenje regenerativnog kočionog sistema će takođe pomoći prilikom vožnje zimi, jer će vratiti malu količinu punjenja u bateriju, dok je koristite. Iako neće u potpunosti napuniti bateriju, pomoći će vam da vozite malo duže dok koristite više funkcija, poput grejanja.

Primena ekološkog režima će pomeriti fokus izlazne snage na bateriju, i ograničiti upotrebu dodatnih uređaja u automobilu. Ako ga ne koristite stalno, zgodno je da možete da se prebacite na njega dok idete ka stanici za punjenje, i zadržite u bateriji malo više „života“.

Planirajte svoje rute, posebno ako putujete na neko novo mesto, ili dalje od uobičajenih odredišta, kako biste bili sigurni da će vam punjač uvek biti na dohvat ruke. Javne stanice za punjenje mogu biti zauzetije zbog toga što i drugi imaju smanjen domet električnih vozila, ali i zato što se baterije sporije pune po hladnom vremenu.

I, da rezimiramo...

Fotografija: Unsplash.com

Iako ne možete da kontrolišete vremenske prilike, možete da kontrolištete korišćenje svog automboila, pa pravovremeno reagujete. Biti spreman i znati kako vaš električni automobil radi, je ogromna prednost u zimskom periodu. Smanjenje upotrebe više funkcija, korišćenje ekološkog režima vašeg automobila i upotreba zimskih guma će uticati na to, kako vaš električni automobil radi po zimskom vremenu.

Pored toga, uviđanje da punjenje može potrajati duže nego inače, smanjuje rizik od „zaglavljivanja“ negde, sa praznom baterijom. Javni punjači mogu biti zauzeti, posebno ako se nalazite u oblasti u kojoj nema mnogo dostupnih.

Na sreću, dokazi iz zemalja poput Norveške pokazuju da korišćenje električnog automoila zimi nije samo izvodljivo, već se zaista ne razlikuje od pokretanja benzinskih i dizel modela, što znači da vlasnici električnih vozila nemaju čega da se plaše kada dođe vreme za zimsku vožnju.

Srećan put i sigurnu vožnju, želi vam rent a car Autorent!

 

Naslovna fotografija: Unsplash.com