Zamagljivanje prozora u vozilima

Zamagljivanje prozora u vozilima

 

Jesen, zima pa i rano proleće su godišnja vremena hladnih i vlažnih dana kada se na prozorima vozila javlja ono neprijatno i dosadno zamagljivanje koje smeta vozačima i ugrožava njihovu bezbednost.

Šta uzrokuje zamagljivanje prozora u automobilu?

Zamagljivanje uzrokuje vlaga u vazduhu koja se u unutrašnjost vozila može uneti na različite načine:

  • preko otvorenih prozora
  • preko  ljudskog daha
  • preko mokre odeće usled kiše ili snega,
  • preko mokrih cipela i čizama,
  • unošenjem mokrog kišobrana, kabanice, torbe i sl. 
  • ukoliko se unese hrana ili pića koja isparavaju

Ukoliko u vazduhu ima višak vodene pare ona se kondenzuje na hladnom prozorskim staklu u vidu finog sloja magle. Dešava se da je kondenzacija toliko intenzivna da u potpunosti onemogućava (bezbednu) vožnju.

 

Kako sprečiti zamagljivanje prozora

Kao što je slučaj sa većinom problema, i sa zamagljivanjem prozora najbolje rešenje je u skladu sa narodom poslovicom “bolje sprečiti nego lečiti”.

U nastavku pogledajte nekoliko naših saveta kako sprečiti zamagljivanje na automobilskom prozorima.

 

Smanjite vlagu unutar vozila

Već smo naglasili da je najznačajniji faktor koji utiče na zamagljivanje prozora velika koncentracija vlage u vazduhu.

Shodno tome, da bi se sprečilo i smanjilo zamagljivanje treba smanjiti unos vlage. Zato:

  • pokušajte da vaše cipele i odeća budu suvi pre nego što uđete u automobil
  • ukoliko napolju pada sneg, dobro očistite i otresite obuću
  • proverite da li ispod podnih obloga ima vlage ili vode. Možda vrata ne zatvaraju dobro i na tim mestima  se skupila vlaga
  • ako imate pukotinu na šoferšajbni, gotovo sigurno se preko nje unosi vlaga u unutrašnjost, što otežava odmagljivanje. Morate što pre da je zamenite
  • kada su dani vlažni, izbegavajte da u vozilu unosite toplu hranu i pića koja isparavaju. Ako baš morate da jedete unutra onda širom otvorite prozore i vrata

 

Održavajte prozore čistim

Ako se na prozorima nakupi prljavština i masnoća, vlaga će se lepiti na njima i problem sa zamagljivanjem će biti još ozbiljniji.

Zato često i redovno čistite prozore sredstvima za čišćenje stakla.

 

Ne dozvolite da vam stakla zamrznu i da se na njima nahvata sneg

Kada prozori zamrznu, oni postaju savršen medijum za “hvatanje” vlage iz vazduha i veoma lako se zamagle.

Postoje dosta sredstava koji spečavaju zamrzavanje. Nabavite ih na vreme i nanesite na šoferšajbnu i druge prozore ukoliko se očekuju niske temperature.

Ukoliko se očekuju padavine snega, stavite na vetrobransko staklo karton ili plastičnu foliju.

 

Krenite na vreme

Kada dođe hladno i vlažno vreme svakom iole iskusnijem vozaču je jasno da će prozori morati da se čiste. Potrebno je barem 10 ili 15 minuta da se motor zagreje i da se zagreje unutrašnjost vozila.

Zato ujutru pre nego što se krene na posao treba odvojiti malo više vremena za tu aktivnost, a ne samo rukom očistiti a ustvari samo zamrljati prozore.

 

Preventivno otvaranje prozora

Ukoliko ste prošli kroz pljusak da bi došli do vozila, prozori neće odmah da se zamagle nego tek kasnije kada već krenete da vozite. Nemojte da čekate taj momenat, nego odmah preventivno otvorite prozore.

zamaglenost prozora

Kako se rešiti zamagljenih prozora

Ukoliko niste preuzeli neke od navedenih preventivnih mera, ili i pored njih prozori su se ipak zamaglili, moraćete da ih očistite. Pročitajte ove  savete kako treba i kako ne treba čistiti zamagljene prozore na autu:

 

Nemojte koristiti prljave i masne maramice

Prva reakcija vozača kada im se zamagle prozori je da ih obrišu rukavom od jakne, rukavicom ili prvom salvetom i maramicom koja im se nađe pri ruci.

Ali tako se problem zamagljivanja ne rešava zato što će na staklu ostati masnoća i prljavština koja zapravo olakšava sakupljenje i lepljenje vlage. Staklo će na tom mestu veoma brzo ponovo da zamagli i što je najgore, teže će se očistiti.

 

Povećajte temeperaturu u vozilu

Vaš prvi korak ka uspešnom odmagljivanju prozorskog stakla je povećanje toplote u vozilu. Topao vazduh može da primi veće količine vodene pare, tako da će magla sa prozora vrlo brzo da se izgubi. Grejanje treba uključiti na maskimum i na duvanje.

 

Ukljućite klima uređaj

Čekati vozilo da se zagreje ponekad nije opcija, žurite i nemate vremena da čekate da se motor zagreje. Umesto grejanja možete da uključite klima uređaj da duva hladno. U vvozilu neće biti toplije, ali klima uređaj će izvići vlagu iz unutrašnjosti. Ne zaboravite da isključite funkciju re-cirkulacije kako topli vlažni vazduh ne bi cirkulisao u vozilu nego što brže izašao napolje.

 

Otvorite prozore

Otvorite malo prozore kako bi pomogli da topli vlažni vazduh izađe napolje. 

Vozite neko vreme sa tako otvorenim prozorima, možda će vam biti malo hladnije, ali nećete imati tu dosadnu maglu na šoferšajbni.

 

I na kraju

Svako od nas se susreo sa zamagljenim prozorima.

Velik broj vozača potcenjuje ovaj problem i nema motivaciju ni želju da gubi vreme u borbi sa maglom na svojim prozorima. Što je naravno greška. Osim što je neprijatna i smanjuje vidljivost, zamagljenost predstavlja ozbiljnu opasnost po bezbednost u  saobraćaju.

Naš najtopliji savet je da nikada ne krećete na put kada ne vidite dobro i da preduzmete preventivne i aktivne mere kako biste odmaglili prozore na vašem vozilu.