Zanimljiva istorija servo upravljača

Zanimljiva istorija servo upravljača

Svako ko je nekada vozio automobil bez servo upravljača, zna da to nije nimalo lako. Veoma je teško smotati volan u krivini, a o parkiranju i da ne govorimo. Ako niste od onih koji redovno vežbaju, posle nekoliko takvih motanja po uskim gradskim ulicama, bolovi u rukama vam ne ginu. U ovom tekstu, bavićemo se zanimljivom istorijom servo upravljača, pa ako smo vas zainteresovali, ostanite sa nama do kraja ovog teksta.

Za početak, vratićemo se u kasne 1800-te, kada je servo upravljač izmišljen, od strane inženjera koji su želeli da automobile učine bezbednijim za sve. O da, ideja o servo upravljaču postoji toliko dugo. Ali da krenemo od početka.

Šta je servo upravljač?

Hajde prvo da definišemo servo upravljač. Servo upravljač je mehanizam koji omogućava vozačima da lakše upravljaju svojim automobilom, umesto da ga snažno okreću jer su točkovi zaključani u mestu. Potreba za ovim, počela je kada su automobili postali složeniji i više se njima nije upravljalo uz pomoć poluga, već nožnim pedalama unutar njih. Vozačima je bilo teško da upravljaju svojim automobilima jer su morali da okreću automobil okretanjem pedala.

Ko je bio pronalazač servo upravljača?

Zasluga za ovaj izum pripada inženjeru po imenu Frensis V. Dejvis. Naime, kasnih 1800-ih, Dejvis je radio sa kompanijom koja je proizvodila konjske zaprege. Ove vrste kompanija bile su neke od prvih koje su automobile videle kao direktnu konkurenciju i tražile su načine da svoja vozila učine bezbednijim od tih novonastalih mašina – pa su počele da na njih stavljaju kočnice!

Dejvis je primetio koliko je vozačima bilo teško da upravljaju svojim automobilima, jer su morali snažno da okreću volan. To ga je navelo da izmisli ono što je nazvao „upravljački uređaj“. Njegov uređaj, bio je deo mehanizma pričvršćenog za prednje točkove, što je vozačima omogućilo mnogo lakše okretanje.

Prvi patent za servo upravljač

Dejvis je svoj prvi patent za servo upravljač prijavio 1898, a odobren mu je 1899. godine. Međutim, tehnologija je stavljena u upotrebu tek mnogo kasnije. Prvi svetski rat izazvao je zastoj u proizvodnji automobila, jer je fabrikama bilo naloženo da se prebace na proizvodnju municije i drugih ratnih zaliha.

Nakon završetka rata, automobili su polako počeli da se vraćaju na puteve, pa je tako prvi automobil sa servo upravljačem bio Marmon Riley, koji je debitovao 1921. godine na Spidveju u Indijanapolisu. Motor ovog automobila koristio je planetarni sistem zupčanika za pogon hidrauličnih pumpi koje su radile zajedno da pomeraju dve ruke, pričvršćene za oba prednja točka nezavisno, kako bi ih lako okretale.

Međutim, bilo je potrebno još petnaest godina da ovi sistemi počnu više da se koriste. Do 1936. godine, samo oko trećine svih automobila na putevima imalo je servo upravljač. Sve do kraja Drugog svetskog rata, ovaj broj nije počeo da raste jer su fabrike ponovo bile prebačene na proizvodnju municije.

Servo upravljač konačno postaje standardni deo

 

 

Danas je servo upravljač suštinski deo većine automobila i nešto što uzimamo zdravo za gotovo. Teško je zamisliti vreme kada su vozači morali da okreću volan svom snagom, da bi skrenuli tamo gde su želeli. Ali, kao što smo već rekli, ako ste to ikada morali da radite, pa posle toga prešli na auto sa servo upravljačem, sasvim vam je jasno koliko je ovo značajan deo svakog automobila.

Problemi koje možete imati sa servo upravljačem i kako ih rešiti

Postoji nekoliko problema koji se mogu pojaviti na servo upravljaču, a uzroka za to ima nekoliko.

#Curenje

Curenje može doći sa bilo kog mesta u sistemu servo upravljača vašeg automobila, uključujući creva i zaptivke. Dobra vest je da do curenja uglavnom dolazi sporo, tako da obično imate vremena da to popravite pre nego što postane previše problematično. Ako curenje zanemarite neko duže vreme, ono može oštetiti ceo sistem i izazvati probleme koji će vas koštati skuplje.

#Sporije upravljanje

Ako primetite da je za okretanje volana potrebno mnogo više vremena nego što je normalno, ili ako osećate jak otpor pri okretanju, to može biti uzrokovano vazduhom u pumpi servo upravljača. Najbolji način da vidite šta se dešava sa vašom pumpom je da auto odvezete u servis, gde će vaš mehaničar moći da dijagnostikuje problem.

#Nema struje

Ako okrećete volan i ništa se ne dešava, možda postoji problem sa pumpom servo upravljača vašeg automobila. Ovo će zahtevati ili zamenu ili popravku pumpe, da bi vaš servo upravljač ponovo radio.

Ovo su neki od najčešćih problema sa servo upravljačem, pa ako primetite neki od njih, najbolje što možete da uradite je da svoj automobil odmah odvezete u servis. Mehaničari će brzo otkloniti kvar i vratiti vaš automobil u formu.

I za kraj...

 

 

Kao što vidite, servo upravljač je fascinantan izum koji danas vaše iskustvo vožnje čini mnogo lakšim, ali njegovi prvi dani nisu bili baš sjajni. Većina današnjih automobila koje srećemo na putevima ima ovu korisnu funkciju, a njihovim vozačima je teško da zamisle vožnju bez nje.

A sada kada znamo kako je ova napredna funkcija nastala, shvatamo koliko smo srećni što je naši automobili poseduju. A ako se nešto i pokvari, ne brinite, postoji mnogo načina da se to popravi, pa da ponovo uživate u vožnji svog četvorotočkaša.

Servo upravljač je standardna oprema svih automobila u voznom parku rent a car agencije Autorent. Automobili se redovno servisiraju, o čemu brine naš tim stručnjaka. Vaše je samo da uživate u vožnji, a za sve što vas interesuje u vezi sa uslovima najma vozila, naše ljubazno osoblje je uvek tu za vas. Srećan put, želi vam Autorent!