Zašto su dizelaši izbor većine Srba?

 Zašto su dizelaši izbor većine Srba?

Opšte poznata činjenica je da vozači u Srbiji vole automobile sa dizel motorima, u prilog tome ide i broj uvezenih polovnjaka. Ubedljivo se više uvoze, traže i kupuju dizelaši zbog one čuvene rečenice koju i vrapci u Srbiji čini se znaju napamet : Dizelaši su isplativiji i jeftiniji za korišćenje i održavanje. Ako tvrdite suprotno zamerate se velikoj većini rođaka, komšija, kumova tako da na slavama, porodičnim proslavama bolje je da mišljenje zadržite za sebe ako imate benzinca i plinaša. Ako počnete priču o metanu verovatno će vas gledati još čudnije. Šalu na stranu, svi pravi i stručni poznavaoci automobila, koji su se podrobnije bavili analizama i upoređivanjem slažu se da iako dizelaši troše manje goriva, ono je skuplje, a skuplje je i održavanje i servis dizelaša. Računajte da u prvoj godini korišćenja morate uložiti minimum 500 eura, a svakom narednom sve je veće ulaganje.

U Evropi su takse za upotrebu putničkih vozila na dizel odavno već praksa, tako da se vozači odavno stimulišu da se okrenu automobilima koji ne koriste dizel. Paradoks je da je Nemačka jedna od prvih država koja je počela sa oštrim merama zabrane iako je dizel motor jedan od simbola snage nemačke moći i industrijskog razvoja. Lokalne samouprave širom Nemačke imaju pravo da uvode zabrane za starije dizel motore. Tako da se dešava u praksi da dizalašima bude zabranjeno da se voze pojedinim danima ili u pojedinim gradskim područjima.

dizelasi, dizel, automobili

U mnogim zemljama Evropske unije dizelašima je odzvonilo

Evropska unija važi za trećeg zagađivača u svetu, pa je logična odluka da je Evropski parlament doneo istorijsku odluku da se od 2035. godine potpuno zabrani prodaja novih automobila sa unutrašnjim sagorevanjem. Interesovanje za dizel vozila u Evropi je naročito počelo da opada poslednjih 10godina. U 2014. godini je izdat novi standard Euro 6. Ovaj standard zahteva da dizel automobili ne emituju više od 0,08 grama azot oksida po kilometru. Moguće je integrisati inovacije i nove tehnologije pa da dizel motori budu ekološki prihvatljivi i svi zeleni standardi ispunjeni. Ali ta oprema prelazi cifru od preko 5000evra po vozilu tako da je neisplativa. Na proleće se očekuje da će zalihe biti najniže u poslednjih 12 godina i da se očekuju nestašice. I pre krize koju je izazvao rat u Ukrajini se globalno tržište naftom promenilo. Rafinerije su se više okrenule preradi lakših goriva, tako da su stvoreni veće količine benzina, na uštrb dizela.

Kakva je budućnost dizelaša u Srbiji?

Naravno Srbija kaska za zemljama u okruženju, što je i logično zbog standarda i činjenice da vozimo najstarije automobile u Evropi. Ali začas će januar 2024. od kada će definitivno biti zabranjen uvoz polovnih automobila Euro 3 i Euro 4. Naši susedi Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija odavno primenjuju Euro 5 normu, dok se u Hrvatskoj, Bugarskoj, Mađarskoj koje su članice EU vozila dodatno oporezuju u zavisnosti od stepena zagađenja.

dizel, dizelasi, gorivo, auto

Programom za zaštitu vazduha od 2022. do 2030. godine koji je usvojila Vlada Republike i koji je objavljen u Službenom glasniku, Srbija se obavezala da ispoštuje dokument, a za primenu je namenjen fond od čak 2,6  milijardi evra. Namenjeni su podsticaji za podmlađivanje voznog parka. Vlasnici vozila sa dizel motorima Euro 1, Euro 2 i Euro 3 standarda dobiće podsticaje za kupovinu mlađih vozila. Vlasnici vozila koji ispunjavaju uslov za dobijanje subvencije će davati svoj stari automobil na reciklažu koja će se obavljati u ovlašćenim centrima.

Dakle, uskoro nas sve ovo čeka, pa ćemo se baviti i na dalje ovim temama kako bude još više dostupnih informacija. A do tada, srećan put želi Vam Autorent rent a car