10 najbezbednijih automobila na svetu za 2022. godinu

10 najbezbednijih automobila na svetu za 2022. godinu

Dok se bezbednost na putevima tokom poslednjih decenija generalno poboljšala, statistika govori da putevi i dalje ostaju opasno mesto. Ovo je posebno tačno kada se uporedi sa drugim načinima prevoza, kao što je putovanje avionom. Ipak, mnogi od nas uskaču u svoje automobila bez preteranog razmišljanja, nadajući se da će u njima biti zaštićeni.

Srećom, to i nije tako daleko od istine, jer tehnološke inovacije koje se ugrađuju u današnje automobile čine ih najsigurnijim do sada. Ipak, to ne važi za sve njih. Zato smo za vas pripremili listu od 10 modela koji su među najbezbednijim automobilima u autoindustriji danas.

#10. Lexus NX

Oni koji traže luksuzni SUV srednje veličine, svakako treba da razmotre odličan Lexus NX. Lexus je mnogo uložio u integrisanu tehnologiju u okviru ovog modela. Info-teinment sistem je usredsređen na ekran osetjiv na dodir od 9.8 inča, koji nudi Apple CarPlay i Android Auto. Dostupan je i veći ekran, takođe osetljiv na dodir, od čak 14 inča. Tu je i Amazonova Aleksa, pomoćnik koji je ugrađen i sposoban da obavi mnoge korisne zadatke.

NX dolazi opremljen Lexus sigurnosnim sistemom +3.0, a kao deo toga, integrisan je niz funkcija za poboljšanje bezbednosti. Prevencija od sudara sa detekcijom pešaka, sistemom za praćenje linije i dinamičkim radarskim tempomatom za sve brzine, što ga čini jednim od najbezbednijih SUV vozila.

#9. Volkwagen ID.4

ID.4 je drugi model koji će biti pušten iz potpuno električnog asortimana VW. Automobil je dizajniran tako da zadovolji porodicu, sa znatno većom kabinom i prostorom za prtljag. Na testu bezbednosti, dobio je pet zvezdica, a ovu ocenu postigao je zahvaljujući raznovrsnosti pasivnih i aktivnih bezbednosnih sistema, koji su nugrađeni u ovaj automobil.

#8. Polestar 2

Ovaj rođak Volvoa, delimično je u vlasništvu švedskog brenda i kineskog Geely-ja. Shodno tome, bezbednost bi trebalo da bude prilično sveobuhvatna, i na sreću – i jeste, tako da ovaj automobil koristi najsavremenije sigurnosne sisteme kakve ima Volvo.

„2“ je prvi potpuno električni model koji proizvodi ovaj brend, i opremljen je sistemima za ublažavanje sudara, autonomno kočenje i pomoć pri upravljanju, kao delom standardne opreme. Ako se kupci odluče za „Pilot paket“, naprednije funkcije kao što su prilagodljivi tempomat i kamera od 360 stepeni, dodaju se u miks.

#7. Subaru Outback

Ovo je jedan od najgrublje dizajniranih karavana na tržištu. Kombinuje sistem pogona na sve točkove sa prostranim enterijerom i kapacitetom prtljažnika od preko 1.700 litara. Redizajn koji je doživeo u 2020. godini poboljšao je njegovu bezbednost u odnosu na prethodni model, a ovaj automobil se ističe kada je u pitanju zaštita dece, što ga čini odličnim izborom za porodice.

#6. Mercedes C-Class

Najnovija generacija C klase ne najmodernija interpretacija ovog modela do sada. Mercedes tvrdi da njihovim sistemi Intelligent Drive pomažu da se skine veliki teret sa vozača. Sistem Active Distance Assist Distronic pomaže u smanjenju umora vozača u gustom saobraćaju, prateći automobil ispred njega, održavajući brzinu i razdaljinu. A gledajući mehanički, njegovi amortizeri su postavljeni da obezbede stabilizaciju i smanje rizik od skretanja sa puta.

#5. Volvo C40

Volvo je, kao što je opšte poznato, sinonim za proizvodnju nekih od najbezbednijih vozila na svetu. Ovaj švedski brend, svojevremeno je patentirao sigurnosni pojas kakav poznajemo danas, shvativši njegov potencijal za spasavanje života, i učinio tehnologiju dostupnom širem tržištu. Savremeni automobili kao što je C40, ostaju u vrhu klase kada je u pitanju bezbednost.

Karakteristika koju je takođe razvio Volvo,“WHIPS“ (Whiplash Protection System) ili sistem zaštite od trzanja, pojavio se u mnogim njegovim modelima. C40 nije izuzetak u tome, a ovaj sistem trebalo bi da spreči pojavu najgorih slučajeva trzanja, posebno pri naglom kočenju i sudaru.

#4. Mazda 3

Sa svojom kabinom koja stvara vrhunski osećaj i dobrim nivoom informativno-zabavne tehnologije, Mazda 3 pruža odličan paket funkcija i može se reći da za svoj novac, kupci dobijaju mnogo. Ključna pažnja dizajnera očigledno je bila na na bezbednosti automobila, pošto je veliki izbor funkcija uključen kao standardna oprema.

Većina osnovnih stvari je tu, od prilagodljivog tempomata, do upozorenja o napuštanju trake i autonomnog kočenja u slučaju nužde. Ako želite maksimalnu bezbednost, dostupne su brojne funkcije za dodavanje, kao što su praćenje mrtvog ugla i prepoznavanje saobraćajnih znakova.

#3. Mercedes EQS

Ovaj model je prelepo izvajana demonstracija onoga što možemo očekivati od luksuznih automobila u budućnosti. Pokreće ga električni pogon od 329 KS, dok ubrzanje od 0-100 km/h postiže za samo 5.9 sekundi. Posebnu snagu mu daje iznenađujuće velikodušan električni domet od čak 550 km.

Najveća evropska agencija za testiranje bezbednosti „Euro NCAP“ dodelila je ovom automobilu najviši nivo od pet zvezdica. Ono što je pomoglo EQS-u da postigne ovaj rezultat je niz naprednih sigurnosnih sistema koji se standardno ugrađuju. Mercedesov „Paket pomoći pri vožnji“ uključuje funkcije kao što je „Drive Pilot“, sistem koji pmogućava vozaču da skrene pogled sa puta na kratke vremenske periode pri malim brzinama.

#2. Genesis G90

Velika i luksuzna limuzina Genesis G90 je ozbiljno i impozantno vozilo. Nakon redizajna, značajno je unapredjen, tako da je G90 sada kredibilna alternativa drugim luksuznim automobilima.

Daleko je od jeftine opcije, ali kupci za svoj novac dobijaju mnogo. Kada je bezbednost u pitanju, ovaj automobil je izvanredan, a svaka moguća bezbednosna funkcija je deo standardne opreme. Neke od ovih su veoma napredne poput prilagodljivog tempomata, koji je razvijen do nivoa koji čini sistem funkcionalnim čak i na krivinama na putu. Pored toga, on automatski podešava brzinu ako se na putu promeni ograničenje brzine.

#1. Nissan Rogue Sport

Ovaj auto, veoma popularan u SAD i Evropi, prvi put se pojavio 2017. godine. Sa Nissan Connect sistemom i ekranom osetljivim na dodir veličine 7 inča, obezbeđuje i Apple CarPlay kao i Android Auto kompatibilnost.

Za ono što je u suštini porodično vozilo, bezbednost je ključni faktor. Na sreću, Rogue Sport je dostupan sa bezbroj sigurnosnih sistema. Pored uobičajenih karakteristika, veoma je napredan kada je u pitanju zaštita na zadnjim sedištima. Autonomno kočenje unazad sprečava udarac, a shodno tome, deluje kao rezervni par očiju prilikom manevrisanja.

I za kraj...

Kako vam se dopadaju ovi automobili? Da, stvar je jasna, većina vas ne može sebi da priušti da vozi tako nešto. Ali, ako poželite, neke od njih uvek možete da iznajmite kod rent a car agencija kao što je Autorent doo, da ih probate, ili odete nekom takvom limuzinom na put.

Sve što vas interesuje u vezi sa iznajmljivanjem automobila, možete pogledati na našem sajtu. A za sve eventualne nedoumice, stojimo vam na raspolaganju. Srećan put!

 

Izvor fotografija: YouTube.com