10 najčešćih razloga zbog kojih vozilo počne da poskakuje prilikom ubrzavanja

10 najčešćih razloga zbog kojih vozilo počne da poskakuje prilikom ubrzavanja

 

Poskakivanje, trzanje i gašenje vozila prilikom startovanja i ubrzavanja nije tako redak problem, posebno kod starijih modela vozila. Iako ne izgledaju preozbiljno, uopšte ne smeju da se ignorišu. Oni mogu da budu znak da nešto nije u redu sa motorom i da može da se razviju veći i teži problemi koji će zahtevati skupe popravke.

Razlozi za poskakivanje vozila mogu da budu sledeći:

 

1. Prekidi u dotoku goriva

Ukoliko postoji problem u ravnomernom i stalnom dotoku goriva onda motor ne radi dobro i vozilo ima problem da ubrza i održava svoju brzinu. Pre nego što se gorivo ubaci u cilindre motora gde će da sagori i tako svoju hemijsku energiju pretvori u mehaničku snagu koji pokreće vozilo, ono se meša sa vazduhom i tako se dobija eksplozivna mešavina. Ako nešto prekine ovaj proces, javiće se problemi i vozilo će početi da se trza i poskakuje.

 

2. Zapušeni injektori (mlaznice, dizne)

Prljave dizne goriva su među najčešćim razlozima zbog kojih vozilo pri polasku i ubrzavanju počinje da se trza i poskakuje. Dizna je mala, ali vrlo važna komponenta u sistemu za ubrizgavanje goriva. Njena osnovna funkcija je da ravnomerno i pravovremeno ubrizgava gorivo u cilindare motora kako bi se omogućilo sagorevanje i stvaranje potrebne snage za vožnju. Prljavi i zapušeni injektori dovode do toga da sagorevanje goriva nije dobro i ravnomerno, motor gubi snagu, vozilo počinje da poskakuje, a u težim slučajevima može i da se ugasi.

 

3. Neispravne svećice

Još jedan razlog (koji je u starijim vozilima veoma čest) za trzanje i poskakivanje auta tokom vožnje su istrošene, zamašćene i korodirane svećice. U takvom stanju oni ne mogu dovoljno brzo da bace iskru i zapale smešu goriva u cilindrima, što utiče na pravilno sagorevanje i rad motora.

 

4. Prljavi filteri za vazduh

Filteri za vazduh imaju važnu ulogu da ne dozvoljavaju prljavštini i prašini da dopru do unutrašnjosti motora. S vremenom, prljavština se na njima taloži i ukoliko se ne reaguje može i da ih zapuš. Na taj način se strujanje vazduha blokira. Filteri za vazduh mogu jednostavno da se prebrišu i očiste, ali posle nekog vremena moraju da se zamene. Ne sreću, spadaju u jeftinije delove, pa nisu prevelik udarac za kućni budžet.

 

5. Oštećeni cilindri motora

Motor sa oštećenim cilindrima neće dobro raditi. Na početku će se javiti poskakivanje i trzanje vozila, gašenje motora, a ukoliko se problem ne reši, mogu da se jave teži kvarovi - na kraju motor uopšte neće hteti da se pokrene. Iz tog razloga je veoma važno da se i najmanje poskakivanje vozila, i najmanja promena zvuka u radu motora shvati ozbiljno i da se poseta automehaničarskom servisu ne odlaže.

probemi sa radom motora

Izvor slike Tim Mossholder preko Pixelsa

6. Zapušeni katalizatori

Katalizatori imaju ulogu da filtriraju nepotrebne i štetne materije u izduvnim gasovima i da ih pretvaraju u manje štetne. Osim što smanjuju zagađivanje životne sredine, takođe poboljšavaju efikasnost rada motora. Vremenom, katalizatori mogu da se zasite, štetne supstance počinju da se talože na nima i na taj način blokiraju prolazak gasova. Kada vozač pritisne pedalu gasa, dolazi do poskakivanja i trzanja vozila. Katalizatori mogu da se očistite specijalnim sredstvom za čišćenje ili da se zamene. Spadaju u malo skuplje rezervne delove.

 

7. Oštećen dovod goriva

Gorivo do motora dolazi preko dovodnih creva. Ako se ona zapuše, oštete ili pojave rupice na njima, dovod goriva neće biti dobar, javiće se do gubitka pritiska i problema u radu motora. U ekstremnim slučajevima, neispravan dovod goriva može da uzrokuje da se motor i vozilo zapale.

 

8. Oštećen kabl gasa

Poskakivanje vozila može da se desi i ako se ošteti ili zaglavi kabl na papučici gasa. Radi se o pletenoj metalnoj žici koja povezuje papučicu gasa sa motorom. Kada se pritisne gas, onda se preko ovog kabla otvara ventil koji je zadužen za ubacivanje goriva u cilindre motora. Na taj način se kontroliše ubrzavanje i brzina vozila. Neispravan ili prekinut kabl gasa može da dovede so potpunog zaustavljanja vozila tokom vožnje, što je izuzetno opasna situacija.

 

9. Neispravan karburator

Karburator je odgovoran za pravljenje optimalne smeše goriva i vazduha koja se ubrizgava u cilindre motora. Ukoliko je karburator oštećen ili zbog nekog razloga ne radi dobro, rad motora neće biti pravilan a vozilo će početi da poskakuje. Radi se o problemu na starijim modelima, nova vozila uopšte nemaju karburator, smesa za gorivo se meša i ubrizgava u cilindre na potpuno drugačiji način.  

 

10. Poijave vlage u motoru

Ukoliko se u motoru i na instalacijama pojavi vlaga (najčešće se to dešava zimi zbog snega i leda), motor ne radi dobro i pri ubrzavanju se javljaju neugodni i snažni trzaji i poskakivanja. Rešenje za ovaj problem je parkiranje na suvom i toplijem mestu (garažiranje).

trzaji neisporavnog motora

Izvor slike mali maeder preko Pexelsa

Završne reči

Problemi trzanja i poskakivanja vozila se najviše primećuju kod starijih modela, ali mogu da se jave i kod novih ukoliko nisu dobro održavani. Za vlasnike je najvažnije da kada primete i najmanji trzaj i problem u radu motora, da odmah reaguju i da što pre pristupe rešavanju problema i otklanjanju njegovog uzroka. Kvar se vrlo lako može proširiti a popravka postaje komplikovanija i skuplja.

Naslovna slika:  Pixabay preko Pixels

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi