Kada je vreme za zamenu starog vozila

Kada je vreme za zamenu starog vozila

 

Nećemo otkriti rupu u saksiji ako kažemo da većina vozača nema tu mogućnost da često menja svoje voljene četvorotočkaše.

Ali, kao i sve na ovom svetu, i vozila ostare i dođu na onu tačku kada svojim vlasnicima donose više problema nego koristi. Održavanje i redovan servis mogu u nekoj meri da produže njihov životni vek, ali na kraju je bezbednost vožnje toliko kompromitovana da mora da se razmišlja o novom (ili polovnom ali ispravnom) vozilu.

Postavlja se pitanje kada je pravo vreme za zamenu starog automobila? U nastavku vam donosimo nekoliko indikatora:

 

Velike i skupe popravke postaju sve češće

Male i redovne popravke, kao i zamena pokvarenih i istrošenih delova je deo tekućeg održavanja kod vozila. Povremeni kvarovi su na neki način i očekivani. Redovni odlazak na servis (najmanje jednom godišnje) je isto tako veoma važna preventivna mera.

Međutim, kada odlasci kod majstora postanu sve češći, a popravke budu sve veće i skuplje, znači da se kraj bliži. Velika je greška naviknuti se na česte, na prvi pogled manje popravke i zamene delova. One će vremenom biti sve veće i skuplje, i u nekom trenutku će koštati više od vrednosti samog vozila.

Tada je jeftinije zameniti auto nego nastaviti sa bacanjem novca na popravke, i stalno očekivati da će se verovatno uskoro ponovo pokvariti.

 

Vozilo ne može da prođe na tehničkom pregledu

Vlasnici vozila imaju zakonsku obavezu da jednom godišnje obave tehnički pregled, kako bi se proverilo stanje vozila i utvrdilo da li svi delovi i sistemi rade u skladu sa propisima i da li su sigurni. Proveravaju se kočnice, svetla, gume, akumulator, sigurnosni pojasi, itd.  

Ukoliko mehaničari otkriju neki problem, onda ne može da se izvrši registracija vozila dok se taj kvar ne otkloni. Neke popravke ne koštaju mnogo, ali one veće mogu da budu veoma skupe i neisplative.

 

Pojava “čudnih” znakova

Starija vozila imaju svoje karakteristične zvuke, škripanja, lupanja, zujanja, na koje se vlasnici vremenom naviknu i ne obraćaju im pažnju. Ali ti zvuci mogu da budu indikatori da se nešto u motoru i ostalim delovima vozila počinje kvariti (na primer, “krljanje” prilikom menjanja brzina je znak da su zupčanici u kutiji menjača istrošeni).

Ne treba ignorisati te znakove, nego vozilo odmah odvesti kod majstora. Još je opasnije ne obraćati pažnju na svetla upozorenja koja se nalaze na kontrolnoj tabli. Velika većina vozača ih doživljava kao nešto “normalno” i nastavljaju sa vožnjom. Te lampice su postavljene sa ciljem da upozoravaju na potencijalne opasnosti po sigurnost i bezbednost vozila.

stari auto

Velika potrošnja goriva

Što je vozilo starije to je potrošnja goriva veća.

Kada primetite da vam je potrebno mnogo više goriva nego ranije, uprkos tome što preduzimate sve mere štednje, znajte da je motor mnogo star i da više ne može da bude efikasan i štedljiv kao kada je bio nov.

Nekada se to rešavalo tako što se prelazilo na drugo gorivo - na auto plin (tačniji naziv je tečni naftni gas ili TNG) ili metan. Ali cene TNG-a su danas mnogostruko veće nego ranije, tako da ta opcija više nije ekonomski isplatljiva.

Osim starosti, na potrošnju goriva utiče i bolja aerodinamika savremenih vozila i noviji motori koji su daleko efikasniji i troše manje goriva za isti nivo snage.

 

Niko ne želi da se vozi sa vama

Ljudi instiktivno osećaju kada je vožnja nebezbedna. Kada primetite da vaši prijatelji i porodica odbijaju vožnju u vašem starom i nebezbednom automobilu, da više vole da na posao odu autobusom nego da ih vi vozite, treba da počnete da planirate zamenu svog vozila.

 

Evolucija potreba

Vozilo se kupuje kako bi se zadovoljile određene potrebe. Ove potrebe mogu sa vremenom da se menjaju.

Da navedemo najčešći primer: proširila se porodica i sada vam je potrebno veće vozilo. Ili, našli ste novi posao u drugom gradu, a to zahteva duže putovanje kao i brži i snažniji automobil. Česti su i suprotni primeri: kada se ode u penziju, više nije potrebno svakodnevno voziti, tako da nema logike da se zadrži veliki SUV koji mnogo troši i ima skupo održavanje, sada je potrebno manje i jeftinije vozilo.

 

Vaše vozilo pobuđuje negativne emocije

Ako vas vaše vozilo počne nervirati i ljuti zato što se tako često kvari, što mu je vožnja postala neudobna, što je počelo da troši mnogo goriva, što je previše malo i skučeno, ili jednostavno vam je dosadilo i postali ste ljubomorni na tuđe automobile, počnite da razmišljate o njegovoj zameni.

Nemojte da dozvolite da nešto materijalno, pa makar to bio i vaš skupo plaćeni auto, bude izvor negativnih emocija i stresa.

 

Završna reč

Ukoliko imate staro vozilo, koje treba što pre da se zameni, a ne možete da kupite novo, možete da ga iznajmite. U rent a car agencijama postoji opcija nazvana Abonman program koji omogućava dugoročne najmove po veoma povoljnim cenama. U ponudi su nova i veoma sigurna vozila koja možete da iznajmljujete dok ne budete u mogućnosti da kupite sopstveno vozilo.

Još jedna prednost iznajmljivanje je što možete da menjate razne modele vozila, kada god se promene vaše želje i potrebe.

 

https://www.pexels.com/search/old%20car/