5 glavnih razloga za izbegavanje upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje iznajmljenog automobila

5 glavnih razloga za izbegavanje upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje iznajmljenog automobila

Mobilni telefoni su nešto bez čega danas mnogi ne mogu da zamisle ni trenutak. Stalno su uz nas, jer ih osim za razgovore i razmenjivanje poruka koristimo i za mnoge druge stvari, pa ih tako koristimo i onda kada ne treba, a to je u toku vožnje. Globalno gledano, upotreba telefona tokom vožnje je nepoželjna. Ipak, mnogi nesmotreni vozači i dalje to rade, bez obzira što za to u najmanju ruku mogu biti kažnjeni, a o mogućim saobraćajnim udesima i da ne govorimo. Još kad automobil koji vozite nije vaš već iznajmljen kod rent a car agencije kao što je Autorent, situacija je još ozbiljnija. Zato ostanite sa nama, pokušaćemo da vam predočimo 5 glavnih razloga za izbegavanje upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje iznajmljenog automobila.

#1. Globalna statistika

Na globalnom nivou, za veliki broj današnjih saobraćajnih udesa krivac je mobilni telefon, to jest vozači koji su ih koristili tokom vožnje. Ni Srbija nije izuzetak po tom pitanju, jer se mnogo nesreća dogodilo upravo iz istog razloga. Ali uprokos strogim zakonima, mnogi vozači i dalje bezbrižno koriste mobilne telefone tokom vožnje i to čak i bez dodatne opreme.

#2. Ometanje vozača

Nekadašnji telefoni služili su samo za primanje telefonskih poziva i eventualno slanje poruka. Dok su ovi današnji, pametni, sve manje telefoni a sve više mali kompjuteri. Zbog svega toga, mnogo se lakše može dogoditi da počnu da ometaju vozača. Jer, na njima dobijamo obaveštenja o pristigloj pošti, o događajima na društvenim mrežama, na njima slušamo muziku, gledamo video zapise, pretražujemo mape puta, u toku smo sa najnovijim vestima i tako dalje.

Kada na to dodamo i funkciju telefona, koja nam pomaže da budemo u kontaktu sa porodicom i prijateljima, računica je jasna. Svakog momenta može vam stići obaveštenje o nečemu što vas može zainteresovati i naterati da pogledate u svoj telefon. Nažalost, koliko god to trajalo kratko, posledice mogu biti nesagledive.

#3. Slanje SMS i ostalih vrsta poruka tokom vožnje

Među rizicima koji su povezani sa upotrebom mobilnog telefona tokom vožnje, slanje poruka je apsolutno na vrhu. To je zato što vam je pažnja potpuno usmerena na telefon, mnogo više nego što bi trajalo javljanje na poziv. Jer, na poziv se možete javiti i bez dodirivanja telefona, dok je za kucanje poruka potrebno da telefon držite u ruci i po njemu kucate, što jednostavno zahteva svu vašu pažnju. To je razlog koji posebno naglašavamo i upozoravamo na opasnost ukoliko i dalje praktikujete kucanje poruka dok sedite za volanom.

#4. Nepredvidive prepreke na putu

Na putevima Srbije, saobraćajna signalizacija je uglavnom dobra, tako da ćete u najvećem broju slučajeva biti obavešteni ukoliko nailazite na bilo kakve prepreke. Ali, u većim gradovima, poput Beograda, Novog Sada ili Niša, često se može desiti da vam na pešački prelaz iznenada izleti pešak, posebno onda kada ga najmanje očekujete. Recimo onda kada se vama upali zeleno svetlo, a njemu crveno. Mnogi o tome i ne razmišljaju, misle da je dovoljno što ulicu pokušavaju da pređu na pešačkom prelazu, tako da krenu, bez obzira što je za njih upaljeno crveno svetlo.

Na ruralnim delovima autoputa pak, možete naići na divljač ili domaće životinje koje pasu negde pored, pa u nekom momentu krenu da pređu put. Naizgled, životinje su se pojavile niotkuda, tako da ćete morati da manevrišete da ih izbegnete. Stepen budnosti u takvim momentima mora da bude visok, tako da jednostavno ne možete sebi da priuštite i dodatnu smetnju od strane mobilnog telefona.

#5. I napokon – zakoni!

Upravo tako, postoje zakoni koji zabranjuju upotrebu mobilnih telefona tokom vožnje, naročito ako ga koristite bez dodatne opreme. Ovo namerno pominjemo na kraju, jer zakoni i kazne ne bi trebalo da budu jedina motivacija koja će vas odvratiti od korišćenja mobilnog telefona u toku vožnje.

Trebalo bi da i sami osetite potrebu da mobilne telefone u toku vožnje izbegavate, bez obzira na zakon, pošto to znači da ćete biti usredsređeniji na vožnju, bez ometanja sa strane. Jer, kaznu ćete platiti, ali šta ako se dogodi nešto mnogo gore, što ne može da se ispravi? Naravno da to niko ne želi. Zato se i trudite da vaš mobilni telefon tokom vožnje ne bude u vašim rukama.

I za kraj…

Tokom vožnje, uvek treba biti usredsređen na put, tako da bilo kakva ometanja treba svesti na najmanju moguću meru. Ovo posebno važi ako ne vozite svoj, već automobil rent a car agencije kao što je Autorent. Naravno da agencija obezbeđuje osiguranje za automobil iz svog voznog parka, ali se korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje smatra nepažljivim rukovanjem vozilom, tako da u tom slučaju na osiguranje ne možete da računate. O uslovima najma možete razgovarati sa osobljem ili pročitati na našem sajtu.

Ako zbog korišćenja telefona u toku vožnje negde udarite automobil ili izazovete bilo kakav udes, sva oštećenja biće naplaćena u punom iznosu onog momenta kada vozilo dovezete nazad, da ga vratite agenciji.

Zato, budite pažljivi i zaboravite na korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje jer sve to može veoma skupo da vas košta. A za sve informacije vezane za iznajmljivanje automobila, ljubazno osoblje rent a car agencije Autorent, stoji vam na usluzi.