7 saveta kod iznajmljivanja vozila u Beogradu

7 saveta kod iznajmljivanja vozila u Beogradu

Iznajmljivanje vozila u Beogradu više nije privilegija bogatih, nego je jedna od vrsta transporata sa kojom ćete brže i lakše završiti svoje saobraćajne potrebe, sa kojom na duže staze možete i uštedeti i koja vam omogućuje da vozite nove i atraktivne modele automobila.

Ali pre nego što sednete u iznajmljeni auto, treba da se upoznate sa najčešćim pitanjima i nedoumicama.

U produžetku, navodimo nekoliko osnovnih smernica i saveta u vezi iznajmljivanja vozila u Beogradu koji će vam pomoći da se odlučite za najbolju opciju.

rent a car beograd

1. Rezervirajte vozilo što je moguće pre

Rane rezervacije se preporučuju iz najmanje dva razloga:

  • Jeftinije je – ukoliko rezervišete nekoliko nedelja ili meseci unapred možete dobiti željeno vozilo dosta jeftinijie.
  • Lakše se dođe do vozila – kada je sezona i kada je velika navala na rent a car agencije (kada se vraća dijaspora iz inostranstva, kada je sabor u Guči ili EXIT, za vreme praznika, produženih vikenda, letovanja i sl.), može se desiti da nema slobodnih vozila. Sa ranom rezervacijom vi ste potpuno sigurni da će vas na aerodromu Beograd čekati model i klasa vozila koja vam najviše odgovara.

Rezervacije su omogućene preko Interneta i veoma se lako izvode, potrebno je samo nekoliko klikova.

 

2. Proverite da li su dokumenti vozila u redu

Pre nego što iznajmite vozilo, zatražite od službenika da vam pokažu i predaju sva potrebna dokumenta. Pre nego što potpišete ugovor, proverite da li je istekla registracija, da li je vozilo osigurano, da li je saobraćajna dozvola i svi ostali dokumenti automobila u redu, itd.

Na ovaj način delujete preventivno i izbegavate potencijalne i krajno nepotrebne nevolje, pa i novčane kazne na putu.

 

3. Fotografišite automobil kada ga preuzimate i kada ga vraćate

Pre nego što preuzmete vaše vozilo preporučujemo da ga slikate. Isto tako i kada ga vraćate.

Male ogrebotine, poderana sedišta i sitniji kvarovi koji je napravio prethodni vozač mogu da promaknu neprimećeni i da padnu na vas. Fotografija je vaš dokaz, a danas sa modernim pametnim telefonima napraviti sliku nije uopšte teško.

Tako niko ne može da vas lažno optuži da ste napravili neku štetu na vozilu. Olakšaćete i sebi i rent a car agenciji.

 

4. Izbor automobila vršite u skladu sa svojim potrebama

Za neke klijente je izbor adekvatnog vozila složeno, zato što ne mogu da odaberu pravi auto koje će najbolje da zadovolji njihove potrebe.

Naš savet je da birate auto shodno vašim željama i potrebama. Tako na primer, ako je vozilo potrebno za duži put treba odabrati sedan ili limuzinu, ako je potrebno za gradsku vožnju treba odabrati manji gradski auto, za terenske vožnje odabrati robusni i izdržljivi SUV, ako se traži luskuzna varijanta za dolazak na neku proslavu, svadbu, rođendan i sl, iznajmite limo servis.

Nije na odmet da odradite jedan probni krug pre nego što potpišete ugovor.

 

5. Platite depozit kreditnom karticom

Kada iznajmite vozilo u Beogradu, morate da platite depozit za vozilo. On može da se plati kreditnom karticom i gotovinom. Naša preporuka je da ga platite kreditnom karticom.

Razlog je taj da kada depozit platite kreditnom karticom, kada vratite automobil, iznos se automatski vraća.

Kada ga platite gotovinom, može se desiti da u poslovnici nemaju dovoljno keša da vam vrate, pa ćete morati da čekate da vam ga uplate na vaš bankovni račun.

U agenciji Autorent gotovinu i debitne kartice uopšte ne prihvatamo.

rent a car beograd

6. Vodite računa o gorivu

Dosta vozača na vodi računa o potrošnji goriva. 

Treba znati pravilo da se u našoj agenciji vozilo preuzima i vraća sa istom količinom goriva. Prilikom vraćanja vozila, razlika u količini goriva se naplaćuje 3 eur/lit kao i usluga ponovnog punjenja po ceni od 10 eur.

Da vam se ne bi desilo ova situacija, vodite računu o potrošnji goriva i ostavite dovoljno vremena da možete da posetite najbližu benzinsku pumpu kako bi dopunili rezervoar.

 

7. Iznajmite vozilo od sigurne i renomirane kompanije

Ukoliko iznajmljujete vozilo u Beogradu, najbolje je da ga iznajmite kod sigurne i poznate kompanije.

Tražite agenciju koja nema sakrivene troškove koje vas čekaju kada vratite vozilo, koja ima jasne uslove najma i nema “sitna slova” u ugovoru.

Ukoliko od ranije imate prijatno iskustvo sa nekom rent a car agencijom, držite se nje i nemojte je menjati.

Ako ste prvi put u Beogradu, i ne poznajete stanje na terenu, istražite tržište, pogledajte na Internetu revije i komentare (ne)zadovoljnih klijenata, raspitajte se kod nekog koji često koristi iznajmljena vozila.

Trudite se da pronađete renomiranu rent a car agenciju koja je legalna, upisana u registru agencije za privredne registre (APR), ima svoj matični i PIN broj i sve ostale neophodne papire za rad.

Živimo u vreme Interneta, danas ništa ne može da se sakrije, tako da odvojite malo vremena i iskoristite njegove mogućnosti.

 

Završna reč...

Ovo su samo nekoliko saveta kojih se trebate pridržavati prilikom iznajmljivanja vozila u Beogradu.

U rent a car agenciji Autorent imamo odličan izbor novih i tehnički ispravanih modela vozila sa svaku vašu potrebu, a od naših radnika dobićete pravi savet u vezi ovih i svih drugih pitanja.