8 iznenađujućih uzroka ometanja u vožnji

8 iznenađujućih uzroka ometanja u vožnji

Svedoci smo svakodnevnih saobraćajnih nezgoda u kojima je glavni krivac ometena vožnja. Ono što se najčešće dešava je nedozvoljena upotreba mobilnog telefona, ali pored toga, postoji čitav niz razaloga koji mogu da dovedu do saobraćajnih nesreća sa kobnim ishodom. U želji da pomognemo, pripremili smo za vas listu od 8 iznenađujućih uzroka ometanja u vožnji, na koje verovatno nikada niste ni pomislili. Evo naše liste...

#1. Vožnja dok ste ljutiti ili tužni

Osećate se uznemireno ili ljutito? Odvojte malo vremena da se smirite i ohladite glavu pre nego što sednete za volan. Nedavna velika studija o 1600 sudara u periodu od tri godine pokazala je da vozači koji su primetno ljutiti, tužni ili uznemireni, dovode sebe i ostale učesnike u saobraćaju u rizik koji je skoro deset puta veći. Zato, smirite se i opustite, pre nego što krenete dalje.

#2. Omiljena pesma

Istraživanja pokazuju da vrsta muzike koju slušate, kao i jačina zvuka, može uticati na vašu vožnju. U izraelskoj studiji koja je obuhvatila 85 tinejdžera, vozači početnici koji su glasno slušali svoje omiljene melodije, bili su mnogo više skloni pravljenju grešaka i pogrešnih proračuna. Nasuprot tome, tinejdžeri koji su slušali pesme koje nisu sami birali (pevljive lagane pesme, meki rokenrol ili lagani džez), pokazali su smanjenje lošeg ponašanja u vožnji za čitavih 20%! To ne znači da ne možete da se njišete dok vozite – samo smanjite jačinu zvuka i gledajte put ispred sebe.

#3. Vaš pas

 

U jednom nedavnom istraživanju, 84% ispitanika reklo je da su se vozili sa svojim kućnim ljubimcima. Međutim, samo 16% je reklo da je koristilo opremu za ograničavanje kretanja svojih kućnih ljubimaca dok su putovali sa svojim psima. Nasuprot tome, 17% je reklo da su dozvolili svom ljubimcu da im sedi u krilu dok su za volanom, a 13% je priznalo da ga je hranilo ili mu davalo poslastice u toku vožnje. Da biste izbegli umiljate smetnje, i zaštitili svog ljubimca u slučaju sudara, obavezno ga stavite u odgovarajuću korpu ili sedište pogodno za njega, pre nego što krenete na put. On će biti mirniji a zajedno ćete biti sigurniji na putu.

#4. Deca

Istraživači su otkrili da deca putnici u automobilima ometaju vožnju četiri puta više nego odrasli, a bebe čak osam puta više. Međutim, jedan australijski istraživač je ovu lestvicu pomerio još dalje, izračunavši da prosečan roditelj zapravo skreće pogled sa puta na na svaka 3 minuta i 22 sekunde, tokom 16-minutnog putovanja! Možda toga niste svesni, ali, s obzirom da na zadnjem sedištu imate najdraže saputnike, obratite pažnju.

#5. Hands-free tehnologija

Po jednoj od studija, razgovor preko spikerfona, slanje poruke ili e-pošte glasovnim komandama, po pitanju ometanja vožnje, nije ništa bolje od klasičnog ručnog korišćenja pametnog telefona. Kada završite sa glasovnim komandama, bićete ometeni i narednih 27 sekundi, dok se ponovo vraćate u režim vožnje. Kao rezultat toga, možda nećete primetiti znakove, pešake, ili čak druga vozila. Zato, dok vozite – telefon stavite što dalje od sebe.

#6. Puna bešika

 

Idete na putovanje? Pravite što češće pauze. U 2011. godini, jedna bolnička studija je dovela do zaključka da potreba za hitnim odlaskom u toalet dok vozite, umanjuje vaše rasuđivanje, i da vam je fokusiranje na vožnju podjednako loše kao da u krvi imate 0.5 promila alkohola! O, da!

#7. Posezanje za stvarima na zadnjem sedištu

Pre polaska na put, uverite se da sve što vam je potrebno, imate pored sebe na mestu suvozača ili u pregradama ispred vas. Prema jednom nedavnom istraživanju, dohvatanje flaše sa vodom, torbe ili neke druge potrepštine sa sedišta iza vas, verovatnoću da ćete u toku vožnje doživeti saobraćajnu nesreću povećava čak devet puta! Zato, pripremite se pre polaska, pa makar putovanje trajalo i svega nekoliko minuta.

#8. Jedenje za volanom

Jedna nedavna anketa otkrila je da je 70% od 1000 ispitanih vozača priznalo da jede ili pije tokom vožnje. S obzirom na potencijalno prolivanje pića po sebi, opekotina od hrane, i masnog i klizavog volana, da li je čudno što je posebna studija pokazala da oni koji jedu i voze povećavaju svoje šanse za saobraćajnu nesreću za čak 80%?! Ništa čudno, ali pamet u glavu, pa sedite, završite obrok i obrišite ruke pre nego što ih ponovo stavite na volan i nastavite put. Što je sigurno – sigurno je!

I za kraj...

 

Pretpostavljamo da na ove uzroke ometanja uglavnom ne mislite. Vozite već dugo, sigurni ste u svoju vožnju, pa mislite da ćete se u svakoj novonastaloj situaciji snaći. A pritom, dovoljno je da vam u krilo padne malo vruće hrane, ispale iz lepinje, koja će učiniti da reagujete instiktivno i pokušate da je sklonite sa sebe. Za to vreme, već se može desiti da skrenete sa puta i završite u jarku ili se, ne daj Bože, zakucate u vozilo ispred vas. Za to je dovoljna sekunda nepažnje, jer ste instiktivno reagovali na vruću hranu u krilu.

A sve to, pašće vam još teže ako niste vozili svoje, već vozilo iznajmljeno kod rent a car agencije kao što je Autorent. Za izazivanje sudara tako ćete biti krivi vi sami, a to vam nikako ne ide u prilog. Zato, vozite sigurno i ne skrećite pogled sa puta.

Srećan put i sigurnu vožnju želi vam rent a car Autorent!

 

Fotografije: Unsplash.com