Automobili kao veoma važan deo kinematografije

Automobili kao veoma važan deo kinematografije

Automobili su zaista jedan veoma važan deo filmske umetnosti, mnogi filmovi poznati su upravo po automobilima jer zaslužuju podjednaku pažnju kao i glumci. Mnogi automobili su zapravo bili inspiracija za mnoge fantazije i specijalne efekte u filmovima, a nakon filmskih projekcija brendovi tih automobila su toliko postali popularni što se odrazilo na prodaju. Automobili se non stop pojavljuju na ekranima, u TV emisijama, filmovima, reklamama, muzičkim spotovima. Prevashodno se pojavljuju u scenama koje treba da dočaraju način prevoza, a ne kao reklamno vozilo. Naravno postoje i namenske scene koje su dogovorene u reklamnu svrhu, kada postoji saradnja brendova i produkcijskih studija.

Top 10 marki automobila koje su najviše reklamirane na filmu i televiziji su : Mercedes-Benz 259, Chevrolet 246, Ford 162, Kadilak 162, BMV 139 , Land Rover 136,  Audi 130, Dodge 109, Range Rover 104 i  Ferari 100. U mnogim filmskim ostvarenjima automobili su podjednako važni kao i likovi, o čemu svedoči činjenica da je Aston Martin Džejmsa Bonda pre nekoliko meseci prodat na aukciji za preko 1,5miliona dolara. Redakcija Carwow je objavila podatke istraživanja koje su sproveli o markama automobila koji su se najviše pojavljivali u filmovima. Kao marka automobila najčešće se pojavljuje Ford, ali ovaj podatak ne treba da čudi jer se filmovi najviše snimaju u Sjedinjenim Američkim Državama, a tamo je model Ford Crown Victoria najčešći policijski službeni auto. Na drugom mestu je Chevrolet, pa Mercedes Benz, Fiat, Volkswagen...

Aston Martin kao sinonim za filmove o Jamesu Bond-u

Prvi automobil koji uz tajnog agenta 007 Džejmsa Bonda vezao brend Aston Martin bio je model DB5 iz filma "Goldfinger", specijalni efekti su još više doprineli da ovaj auto postane omiljeni, najatraktivniji, najobožavaniji auto iz filmova. U filmu "Goldfinger" pored svih specijalnih moći i funkcija koje auto ima možda iz današnjeg ugla je zasigurno najinteresantniji dodatak ekrana sa mapom, tako da su autori bili vizionari i predvideli današnju navigaciju. Kompanija je zbog popularnosti ovih modela automobila vratila 2020. godine ovaj auto u proizvodnju. Zapravo lansirana je ograničena mala serija sa 25 primeraka. Cena je bila neverovatna - 3,5 miliona dolara po automobilu. Automobili iz serijala filmova o Jamesu Bond-u su zaista postali podjednako popularni kao glumci. Rediteljima je poznato da prosečan scenario i film može biti blokbaster ako imate dobar automobil u glavnoj ulozi.
Toliko je primera legendarnih filmskih ostvarenja za čiji uspeh su  dobrim delom zaslužni automobili. Svima je poznat batmobile, Betmenov auto, spušten, elegantan i dugačak sa sjajnim ubrzanjem, karoserijom otpornom na metke, bombe, dakle auto koji je dostojan jednog super junaka...

james bond

Čuveni filmski automobili

Mnogo je automobila koji filmofili pamte, pa ćemo opet kao nešto što svi znaju navesti  automobil podmornicu iz filma o Džejmsu Bondu "The Spy Who Loved Me" (Špijun koji me je voleo) iz 1977.  koji je nastao za potrebe snimanja podvodne scene bekstva.
Ekipa ovog filma iz serijala je zapravo modifikovala Lotus Esprit i pretvorila ga u pravu malu podmornicu. Zanimljiva je priča o ovom autu jer mu se posle snimanja izgubio svaki trag.
Kasnije se ispostavilo da se ovaj eksponat podvodni Esprit desetak godina nalazio u brodskom kontejneru, u jednom skladištu. Kada je istekla desetogodišnja zakupnina, po proceduri sadržaj kontejnera je prodat na aukciji za svega 100 dolara. Posle kupovine novi vlasnik je shvatio šta se nalazi unutra, model je restaurirao i preprodao ga na specijalnoj aukciji održanoj u Londonu 2013, a novi kupac je bio niko drugi nego osnivač i vlasnik kompanije Tesla, Ilon Mask, koji ga je platio 550.000 funti.


Navešćemo primer Ford Falcon XB GT Pursuit Special iz 1973. Ovaj model je omiljen svim fanovima koji vole brzu vožnju akcije i filmske potere. Policijski Ford Falcon iz prvog filma serijala "Pobesneli Maks" (1979.) spada među omiljene modele.
Ne sme se izostaviti ni Ferrari 250 GT SWB California Spyder iz 1961. Zadivljujući crveni Ferrari kabriolet proslavio se u filmu "Ferris Bueller's Day Off" iz 1986. Ferrari je napravio svega 37 primeraka ovog modela. Na aukcijama je dostigao neverovatnu cenu od 17 miliona dolara.

ferrari

 

Nadamo se da vam je tekst bio zanimljiv, a o novostima i zanimljivostima iz sveta autoindustrije nastavicemo redovno da pišemo, srećan put želi Vam  Autorent rent a car !