Buđ u garaži i kako je izbeći

Buđ u garaži i kako je izbeći

U mnogim kućama buđ je čest ptoblem. Kupatila, vešernice i garaže su najčešća mesta na kojima se buđ pojavljuje. Okruženje koje je mračno i vlažno, koje se teško provetrava, idealna je osnova za razmnožavanje buđi. U želji da pomognemo, u ovom tekstu govorićemo o buđi u garaži, i kako je izbeći, kako preduprediti njen nastanak.

A buđ u garaži (i bilo gde drugde) može da:

# predstavlja zdravstveni rizik

# ošteti strukturu vaše kuće

# dovede do skupih popravki vašeg automobila

# ošteti vaše stvari.

Zato se u ovom tekstu fokusiramo na buđ u garaži, kako je identifikovati, šta je uzrokuje, kako je ukloniti i kako sprečiti njen ponovni nastanak.

Da li je buđ u garaži opasna?

Buđ je gljivična izraslina koja proizvodi mirkoskopske spore koje su svuda oko nas. Postoji preko 100.000 različitih vrsta buđi ili plesni. One koje su uobičajene u domaćinstvu, su klasifikovane kao alergene, patogene i toksične. Poslednji tip, koji uključuje „crnu buđ“, predstavlja najveći zdravstveni rizik.

Spore plesni u vazduhu mogu biti iritantne za ljude sa astmom i određenim alergijama. Spore postaju problematičnije kada nađu pogodno okruženje za rast, na primer u garaži.

Na neke ljude većina vrsta plesni u domaćinstvu uopšte ne utiče. Dok drugi, sa određenih zdravstvenim stanjima kao što su astma, alergije, emfizem i bronhitis, mogu biti pogođeni ako u garaži imaju buđ.

Neke od studija, takođe su pokazale da su novorođenčad i deca koja žive u sredinama sa visokim nivoom buđi, izloženiji riziku od razvoja astme. Dakle, da, buđ može biti izuzetno opasna za neke ljude.

Kako prepoznati buđ u garaži?

Buđ se prvenstveno hrani organskim materijama, i može da vreba bilo gde u garaži, na primer na podu, zidovima, plafonu i mekim predmetima. Postoji nekoliko načina da saznate da li vaša garaža ima ovaj problem:

# možete otkriti znake rasta buđi na većim površinama

# možete osetiti telesnu reakciju na prisustvo buđi (uključujući i alergijsku reakciju, kašalj, iritaciju kože, svrab očiju i simptome astme)

# kućna buđ je crna, bela, zelena, siva ili narandžasta, sa nejasnom ili sluzavom teksturom i izgledom nalik na mrlje.

Šta uzrokuje buđ u garaži?

Većina garaža ima idealne uslove za razvoj buđi, posebno one nedovršene. One uglavnom nemaju mnogo prirodnog svetla i efikasne ventilacije, a sklone su visokoj vlažnosti i kondenzaciji.

Spore buđi se šire vazduhom, insektima, životinjama, vodom, alatima u dvorištu i mnogim drugim metodama. Viša temperatura i nivoi padavina između ranog proleća i jeseni, čine ovo glavnim periodom godine, pogodnim za razvoj buđi.

A kada se spore buđi natalože na vlažnoj površini, potrebno je 24-48 sati da ona počne da raste. Buđ voli da raste na organskim materijalima kao što su karton, drvo i tkanina. Ali, uslovi životne sredine nisu jedini razlog za stvaranje buđi u garaži.

Prosečna garažna vrata otvaraju se 3-5 puta dnevno, što sporama buđi daje mnogo mogućnosti da uđu u zatvoren prostor. Garaže su, takođe, čvorište za pristup kući, tako da se spore plesni mogu transportovati unutra na odeći, obući i torbama za kupovinu.

A šta još može izazvati pojavu buđi u garaži?

Postoje još neki faktori koji garažu mogu učiniti gostoljubivim okruženjem za pojavu buđi. Evo nekoliko primera:

# šteta od vode, usled pucanja cevi ili popave koja nije pravilno rešena

# krov koji prokišnjava

# garažna vrata koja su predugo otvorena kada pada kiša ili sneg, posebno kada je vetrovito

# nema podnog odvoda ili je drenažni sistem blokiran

# previše kiše, leda i snega koji spada sa vozila i ostaje na podu

# loše zatvorena garažna vrata

# ventilacioni sistem koji ne radi kako treba

# garaža nije potpuno osušena nakon pranja automobila ili poda

# stari frižider koji stoji u garaži i povećava nivo kondenzacije u njoj.

A kako sprečiti pojavu buđi u garaži?

Postoji mnogo preventivnih mera koje možete preduzeti, a ovo su neke od njih:

# Koristite građevinske materijale otporne na buđ (drveni klinovi privlače buđ, pa prilikom gradnje, bolje koristite metalne; ne ostavljajte gipsane zidove neobojenim, i koristite boju otpornu na buđ)

# Kontrolišite nivo vlažnosti: koristite odvlaživač za efikasno upravljanje nivoom vlažnosti u garaži (nivo treba da bude između 35 i 60% vlažnosti)

# Odmah se pozabavite viškom vode: ukoliko vam se dogodi poplava, odmah temeljno očistite garažu; ako imate curenje na krov ili pucanje cevi, isto tako; koristite brisač, sunđer ili krpu, da uklonite vodu na podu

# Instalirajte sistem za ventilaciju garaže: poboljšajte protok vazduha tako što ćete osigurati da ima dovoljno ventilacije

# Uklonite smeće i nered: uklonite sve nepotrebne predmete iz garaže, kao što su kartonske kutije i stari nameštaj; održavajte svoju garažu organizovanom, koristeći sisteme za skladištenje ormara iznad glave ili na zidovima

# Napravite adekvatnu podnu drenažu: pravilno nagnut pod garaže i efikasan sistem odvoda će se pobrinuti za većinu viška vode na podu

# Povećajte količinu prirodnog svetla: garaže koje dobijaju više prirodnog svetla su manje idealno okruženje za rast buđi.

Dobro, a kako se rešiti buđi ako je već nastala?

Buđ se širi kako raste, tako da je neophodno delovati odmah, čim je primetite. Uklanjanje manjih površina buđi u garaži možete uraditi i sami, ali ako je površina veća, biće bolje da angažujete stručnjaka.

Da biste se sami rešili buđi, prvo se uverite da je prostorija dobro provetrena. Nosite rukavice, zaštitne naočare i dobru masku, da biste zaštitili lice tokom čišćenja.

Nikada nemojte „na suvo“ ribati buđavo mesto. Prvo ga poprskajte sredstvom za buđ, toplom vodom ili mešavinom vode i izbeljivača. Proizvod namenjen za uklanjanje buđi je najbolja opcija, ali i prava mešavina vode i deterdženta, destilovanog belog sirćeta i izbeljivača, takođe mogu biti efikasni. Imajte na umu da neke od ovih tečnosti mogu da naprave mrlje i oštećenja na nekim površinama.

Nakon što ostavite sredstvo na kratko da deluje, istrljajte područje četkom sa čvrstim vlaknima. Pregledajte područje nakon što ga isperete, pa ako je potrebno, ponovite postupak dok sva buđ ne nestane. Dobro osušite zahvaćeno područje i malo oko njega, a onda pratite narednih nekoliko nedelja da biste bili sigurni da se buđ ne pojavi ponovo. A ako je problem ozbiljniji, potražite pomoć profesionalca.

I za kraj...

Parkiranje u garaži je najbolja opcija, kako leti, tako i zimi, jer vaš auto štiti od vremenskih neprilika, ali i od mogućnosti krađe. Naravno, ništa nije dovoljno sigurno, ali će vašem automobilu svakako produžiti životni vek.

Isto tako, garaža je prednost i ako je automobil koji vozite iznajmljen kod rent a car agencije kao što je Autorent. Jer, svi se trude da sačuvaju svoj automobil, ali iznajmljen čuvaju još više, u čemu im garaža može biti izuzetno korisna. Nadamo sa da će vam naš tekst pomoći da izbegnete pojavu buđi u svojoj garaži, a ako je ipak imate, da je se rešite. Srećno!

 

Fotografije: Unsplash.com

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi