Dnevna ili noćna vožnja kada su u pitanju duža putovanja iznajmljenim autom?

Dnevna ili noćna vožnja kada su u pitanju duža putovanja iznajmljenim autom?

Svake godine u sezoni godišnjih odmora imamo polemike oko toga koje doba dana je najbolje za polazak na letovanje. Argumenti protiv putovanja po danu su uglavnom gužve i vrućine 
dok je umor najveći argument protiv noćne vožnje. Kada god da se odlučite da krenete na letovanje, morate da pravite redovne i česte pauze. Pauze  mogu da budu i kratke, a posle nekoliko sati vožnje treba se propisno odmoriti. Dakle treba napraviti jednu dužu pauzu. Univerzalni savet koji važi i za dnevnu i za noćnu vožnju jeste da na put krećemo odmorni. Dakle, nikako pravo s posla ili ako ste imali naporan dan. Umoran,  nervozan vozač, pod stresom, sam sebi je najveći neprijatelj.


Mnogo je razloga koji govore u prilog tome da na odmor treba krenuti danju. Recimo, danju naročito treba da voze oni koji nose naočare ili sočiva. Danju su otvorene pumpe, rade sve prodavnice, apoteke servisi... Do svog odredišta stižete predveče, uveče i od sledećeg dana sledi zasluženi odmor.
S druge strane pobornici noćnih putovanja visoke dnevne temperatura, kao i putovanje po najvećem suncu, navode kao glavni razlog zbog čega ne žele da putuju po danu.

Saveti ako ste se odlučili za dnevnu vožnju

Pre puta proučite rutu kojom ćete se kretati do željene destinacije. Tako će vam putovanje biti što jednostavnije i ugodnije. Pronalaženje pravog puta u toku same vožnje umnogome remeti vašu koncentraciju i dodatno vas razdražuju, pa biste tako mogli ugroziti svoju i bezbednost drugih u saobraćaju.
Ukoliko su najavljeni loši vremenski uslovi poput vremenskih nepogoda, jakih pljuskova sa grmljavimom, olujnog vetra, grada i slično, odložiti put. Mada  imajte na umu i da velike vrućine predstavljaju rizik po bezbednu vožnju.

devna voznja

Pauze koristite pametno: 

  • U pauzama tokom vožnje savetuje se ispijanje dovoljne količine vode i bezalkoholnih osvežavajućih napitaka.
  • Preporuka je da vozač tokom 24 sata može voziti ukupno devet sati, a bez prestanka najviše četiri i po sata. 
  • Nakon  vožnje od 4,5 sata treba da se napravi pauza od 45 minuta.

Vodite računa i o načinu na koji koristite klima uređaj u kolima. Razlika u  temperaturi i temperaturi u vozilu treba da bude od pet do 10 stepeni, a idealno je oko sedam stepeni.
Nikako ne izlazite iz vozila naglo, već pre zaustavljanja prvo isključite klima uređaj i otvorite prozore. Nagla promena temperature može izazvati kolaps i neželjene posledice po ljudski organizam. 

Argumenti za noćnu vožnju do letovališta

Tokom noći definitivno su manje gužve, za porodične ljude koji kreću na put sa decom, to je idelno vreme zbog toga što deca prespavaju put. Roditeljima to ide u prilog jer  nema previše dodatnog angažmana oko dece.Noćna vožnja do mora se, dakle, ne preporučuje ljudima koji su navikli da ranije ležu ili onima koji imaju problem s vidom.Uključite duga svetla jer je smanjena vidljivost, a neosvetljen put može predstavljati veliki rizik. Naravno duga svetla se ne preporučuju u situaciji ako vam u susret idu druga vozila.
 

nocna voznja


Tokom vožnje duga svetla se zamenjuju kratkim, izuzev u slučaju preticanja kako ne biste vozača automobila koji pretičete zaslepili svetlom u retrovizoru.
Statistika je pokazala i da mnogi vozači (pa čak i iskusni) imaju problem da održe rastojanje između vozila u noćnim uslovima.  
Proverite na kojim deonicama su stajališta, ugostiteljski objekti, pumpe, moteli, hoteli kako biste bili sigurni u svoju i bezbednost svojih saputnika.
Obavezno u samom automobilu imajte dovoljno tečnosti vode, a ukoliko vam pomaže kofein ili „nešto slatko“ ne zaboravite i na sve ono što vam može obezbediti dobru koncentraciju.

Praktični saveti za noćnu vožnju :

  • Sedište automobila podesite u samom automobilu tako da je naslon u najboljem mogućem uspravnom položaju kako biste izbegli da vam se prispava.
  • Podesite ventilaciju u automobilu kako biste osigurali dovoljnu količinu svežeg 
  • Unutrašnji retrovizor podesite za vožnju po mraku, kako biste izbegli situaciju da vas farovi drugih automobila zaslepe tokom puta.
  • Vozila koja vam dolaze u susret mogu imati i duga svetla te izbegavajte da direktno, tokom vožnje, gledate u njih.

Za kraj:


Bezbedna vožnja ne zavisi samo od dela dana niti od uslova na putu, zavisi i od nas samih, ali i od ispravnosti vozila. Sva naša vozila se  redovno održavaju i servisiraju.Srećan put želi Vam Autorent!