Iznajmljenim vozilom po Zapadnoj Srbiji

Iznajmljenim vozilom po Zapadnoj Srbiji

Pandemija korona virusa nas je naterala da promenimo neke naše poglede i planove u vezi putovanja i odmora.

Umesto tradicionalnih destinacija sada se više fokusiramo ka pronalaženju i otkrivanju lepih mesta za odmor koje se nalazi u našoj okolini.

Jedna od tih destinacija je svakako Zapadna Srbija.

Kada kažemo Zapadna Srbija, mislimo na prostor koji se proteže od Kosjerića na severu, reke Drine na zapadu, Sjenice na jugu, i Ivanjice, Arilja i Požege na istoku.

Na ovom pretežno brsko planinskom području se nalazi  mnoštvo prirodnih i kulturno – istorijskih znamenitosti koje vredi posetiti.

Ovom prilikom preskočićemo najpoznatije turističke centre, Kopaonik i Zlatibor, o njima se dosta piše i skoro sve zna, i koncentrišemo se na neka manje poznata ali prelepa mesta.  

 

8 znamenitosti zapadne Srbije koja se moraju posetiti

 

1. Cer

Cer je planina u blizini Šapca koja je bogata prirodom ali i istorijom. Na širem području ove planine tokom Prvog svetskog rata se odigrala čuvena cerska bitka.

Cer se može otkrivati i obilaziti peške, biciklom, motorima, automobilima i uživeti u pogledu sa nekog od brojnih vidikovca.

 

2. Tara

Tara je naša princeza među planinama, koja je rame uz rame sa Kopaonikom i Zlatiborom, ali na sreću nije toliko komercijalizovana.

Zbog svog prelepog pejzaža, gustih i netaknutih lišćarskih i četinarskih šuma, livada i pašćnjaka, ali i zbog  bogatog kulturno  istorijskog nasleđa, Tara je proglašena za nacionalni park.

Planina je dugačka je 50 km, široka oko 20 km, ukupna površina je 183 kvadratna kilometra. Najviši vrh Kozji rid je visok 1591 metar.

Na području Tare se nalazi i jezero Zaovine, jedno od najlepših veštačkih jezera kod nas.

 

3. Golija

Kao i Tara i Golija je jedna od naših najlepših planina koja još nije “otkrivena” za masovni turizam. Prostire se na površini od 75 138 hektara i nalazi se između reka Ibra, Moravice i srednjeg toka Studenice, kao i planina Radočela i Peštera.

Najviši vrh Golije Jankov kamen je visok 1833 m.

Zbog svog bogatog biljnog i životinjskog sveta, Golija se našla na listi UNESCO–, kao jedini rezervat biosfere u Srbiji.

Osim uživanja u prirodi, na Goliji možete planinariti, pešačiti, voziti bicikl ili jednostavno meditirati. Ako vam je potrebno bekstvo od paklenih letnjih temepratura, Golija je pravo mesto za vas.

 

4. Reka Drina

Reka Drina je jedna od najdužih I vodom najbogatijih reka na Balkanu. Nastaje spajanjem reka Pive I Tare i dugačka je 346km.

Poznata je po čistoći vode, što je danas retko, po njenom prelepom kanjonu i po bogatstvu ribnog fonda i ostalog životinjskog i biljnog sveta.

Na Drini se organizuje splavarenje i krstarenje kanjonom, a najpoznatija je Drinska regata.

 

5. Ovčarsko – kablarska klisura

Ova klisura zbog svojih lepota je zaštićena kao prirodno dobro prve kategorije. Nastala je tako što je reka Zapadna Morava probila je svoj put između planinskih masiva Ovčara i Kablara

Posebno je cenjena među planinarima i alpinistima zato što pruža izuzetno adrenalinsko uzbuđenje.

Sportski ribolovci nalaze svoj kutak na veštačkom jezeru Međuvršje.

Speleolozi uživaju u pećinama Kađenica i Turćinovac.

Na širem području klisure se nalaze deset manastira starih nekoliko vekova, zbog kojih je nazvana “Srpska sveta gora”.

 

6. Zlatar

Zlatar i Zlatarsko jezero se tek probijaju i razvijaju svoj turistički potencijal.

Glavni aduti ove destinacije su prijatna klima, bogati biljni i životinjski svet, reke  Lim, Uvac i Bistrica, ali i izuzetna gostoprimljivost ljudi koji žive na ovom području.

Zlatar vole oni koji žele miran odmor, ali svoje mesto nalaze i adrenalinski zavisnici koji vole aktivan odmor, pešaćenje, planinarenje i vodene sportove.

U znamenitosti koje možete da posetite u ovom kraju spadaju crkve brvnare u Kućanima, Radijevićima i Peti, manastir Mileševa iz 13-og veka, manastir Banja, Manastir Sv. Nikole, Zavičajni muzej, itd.  

 

7. Divčibare

Divčibare se nalaze u blizini grada Valjeva. Još uvek je relativno neotkrivena širokoj javnosti i svakako je mesto koje se jednostavno mora posetiti.

Na Divčibarama možete sresti kanjone i vodopade, bogat životinjski i biljni svet, vidikovce sa kojih”puca” predivan pogled, znamenitosti bogate istorijom, kao što su Crkva Svetog Dimitrija i spomen kosturnica sa ostaicama srpskih i austrougarskih vojnika iz Kolubarske bitke.

 

8. Pešterska visoravan

Pešterska visoravan je najveća visoravan na Balkanskom poluostrvu. Još uvek je puna neistraženih predela i netaknutih prirodnih lepota. Nalazi se na 1150 metara nadmorske visine i prostire se na 63 kvadratna kilometra.

Okružena je planinama Jadovnik, Ozren, Giljeva, Golija, Javor i Žilindar.

Zbog veoma oštrih zima ovu predivnu visoravan, po kojoj neretko mogu da se vide stada divljih konja, dosta često nazivaju “Srpski Sibir”. Ovde je izmerena najniža temeperatura u Srbiji -38.3 stepena.

 

I na kraju...

Ovo su samo deo destinacija koje se nalaze na području Zapadne Srbije.Možemo još spomenuti i planinu Rajac, reku Uvac sa svojim meandrama, Ravnu Goru, Takovski kraj, Maljen, Kosjerić, Petničko jezero,  klisuru reke Gradac, slapove Taorskih vrela, ali i mnogobrojne banje – da pomenemo samo Atomsku banju Trepča, Ovčar banju, Slatinsku banju, itd.

Zapadna Srbija svakako nije grčko ili crnogorsko more, ovde je odmor drugačiji, ali svakako ništa manje kvalitetan.

Naša preporuka je da iznajmite vozilo i krenete u višednevnu avanturu otkrivanja Zapadne Srbije.

Nećete zažaliti, to iskustvo će vam dugo trajati.