Iznajmljivanje vozila za poslovna putovanja

Iznajmljivanje vozila za poslovna putovanja

Poslovna putovanja su jedan od najčešćih razloga za iznajmljivanje vozila. Ukoliko firma nema svoj vozni park, služben put sa iznajmljenim vozilom je najbolja opcija.

Na taj način se ne gubi dragoceno vreme (a zna se da je u biznisu vreme novac) čekajući taksi ili javni prevoz, dobije se ispravno, novo, luksuzno vozilo koje ostavlja utisak, a na kraju, što nije nebitno, prođe se jeftinije.  

U produžetku pročitajte nekoliko saveta na koje stvari treba obratiti pažnju prilikom iznajmljivanja vozila za poslovna putovanja.

 

Odaberite adekvatno vozilo

Pre nego što pogledate modele na sajtu rent a car agencije, razmislite kakvo vam vozilo tačno treba.

Ako idete na sajam ili organizujete prezentaciju, putujete sa više kolega, i nosite veliku količinu prtljaga – razne uređaje, mašine, promotivne  materijale, itd, trebaće vam veće vozilo, u obzir dolazi čak i kombi.

Ako treba da ostavite utisak i potvrdite renome vaše kompanije trebaće vam neka luksuzna limuzina, džip ili SUV. Možete da iznajmite limo servis sa vozačem.

Ako vam je potreban gradski automobil, želite da uštedite novac na gorivu i da se ne mučite sa nalaženjem parking mesta, onda iznajmite manji model.

 

Rezervišite vozilo nekoliko dana unapred

Poslovna putovanja moraju ozbiljno i dobro da se isplaniraju. Ne sme da vam se desi da pred sam polazak ostanete bez vozila zato što je sezona i rent a car agencije nemaju vozilo za vas. Zato rezervišite vozilo unpred. Što je sastanak važniji, to rezervacija treba da bude obavljena ranije.

Rezervišite potrebno vozilo najmanje sedam dana unapred. Dobićete povoljnije cene i tip vozila koji želite.

Ranu rezervaciju posebno preporučujemo ukoliko putujete u drugu državu.

Preporučujemo da sa rent a car agencijama uspostavite poslovni odnos iznajmljivanja njihovih vozila na bazi dugoročnog najma (naziva se još i abonman program). O prednostima dugoročnog najma možete pročitati OVDE.

 

Ne zaobilazite manje rent a car agencije

Kao i u većini industrijskih grana i na ovom tržištu dominiraju velike rent a car agencije.

Kada se radi o poslovnim putovanjima, firme su se nekako navikle da surađuju sa većim kompanijama, ali to ne znači da je to najbolja opcija.

Postoje lokalne, srednje i manle rent a car agencije koje su veoma aktivne, mnogo više ulažu u korisničku podršku, imaju moderan vozni park i veoma lako mogu da isprate specifične potrebe poslovnih ljudi.

Neke su se upravo specijalizovale za ovu klijentelu dok su velike kompanije više fokusirane na masovnije iznajmljivanje i maksimiziranje profita. Osim luksuznih vozila kod manjih kompanija mogu da se dobiju povoljniji uslovi i niže cene.

 

Odredite samo jednog vozača

Mnoge rent a car agencije imaju dodatne naknade za više vozača. Obično na službeni put kreće više ljudi i većina su vozači, ali bolje da samo jedan bude upisan kako vozač. Osim ako se radi o veoma dugačkom putovanju koje zahteva da se vozači menjaju.

Da potsetimo da vozač mora da ima važeću vozačku dozvolu i putni dokument radi potvrde indentiteta. Za putovanja u inostranstvu potrebna je međunarodna dozvola.

 

Informišite se o uslovima iznajmljivanja

Pre nego što potvrdite svoju rezervaciju, pažljivo pročitajte uslove i odredbe na sajtu rent a car agencije.

Ako imate i najmanjih nejasnoća i pitanja, pošaljite im e-mejl ili ih nazovite telefonom. Pre polazak na put rasčistite sve nedoumice, kao na primer: da li će vam se naplatiti ako kasno podignete/vratite vozilo, ako pređete više kilometara, da li se vozilo podiže sa punim rezervoarom, itd.

Raspitajte se i o visini i načinu plaćanja depozita, da li je potrebna platežna kartica ili je dovoljna gotovina, kada se on vraća, i sl.

 

Kupite osiguranje

Rent a car agencije prodaju više paketa osiguranja koje pokrivaju različite neprijatnosti koje mogu da se dese na putu.

Neke situacije može da pokrije i vaše sopstveno ili osiguranje vašeg preduzeća. Ako niste adekvatno pokriveni sopstvenom polisom osiguranja, bolje je da kupite neko koje prodaje rent a car agencija. Bilo koje osiguranje je bolje nego nikakvo osiguranje.

Pre putovanja najbolje da vi ili neko iz pravne službe vaše firme nazove rent a car agenciju i osiguravajuće društvo i dogovori sve potrebne detalje.

 

Pregledajte auto pre nego ga preuzmete

Pre preuzimanja vozila veoma je važno da se ono pažljivo pregleda. Obratite pažnju na svaku ogrebotinu i udubljenje ma koliko izgledalo beznačajno. Snimite vozilo iz svakog ugla digitalnom kamerom ili mobilnim telefonom. Tako ćete dokazati da niste vi krivac za nastalu štetu.

U zapisniku koji potpisuje i klijent i agent rent a car agencije treba da se navede svako oštećenje, čak i ono najmanje.

Rent a car agencija, više zbog gužve i nesporazuma nego iz loše namere, može račun za štetu za koju niste vi krivi da pošalje na vašu firmu.

 

Umesto zaključka

Od učesnika važnog poslovnog sastanka se traži da budu odmorni, fokusirani i puni energije. To se teško postiže ukoliko je put dugačak a transportno sredstvo sporo i neudobno.

Zato razmislite o iznajmljivanju vozila koje može u potpunosti da zadovolji vaše potrebe prilikom poslovnog putovanja.