Kako da zaštitite svoj automobil od oštećenja koja mogu nastati od soli i rizle na putu

Kako da zaštitite svoj automobil od oštećenja koja mogu nastati od soli i rizle na putu

Tokom jake zime, često se suočavamo sa snegom, ledom i hladnoćom. Ali šta je sa solju i rizlom na putu, koji su neminovni pratilac ovih vremenskih uslova? Naravno da cenimo to što se radi u interesu javne bezbednosti – kamena so pomaže da se led topi, a čak i ako se smrzava, rizla drži so na mestu.

Ali bez obzira koliko su korisne, one automobilima mogu naneti veliku štetu. Povećavaju rđu koja eventualno već postoji, mogu da nagrizu završni premaz na podvozju automobila, pa čak i da narušavaju performanse vožnje. Vrata, blatobrani, hauba i vrata prtljažnika su najpodložniji rđi, jer zadržavaju mnogo vlage.

Zima je vreme kada se svojim automobilima, osim uobičajenih trasa, upućujemo i ka zimskim centrima, u kojima su uslovi za vožnju još teži. Zato je preporučljivije da, ako krećete na takvo putovanje, a nemate baš siguran auto, iznajmite neki iz bogatog voznog parka rent a car agencije kao što je Autorent. Na taj način nećete morati da brinete o zaštiti automobila jer će to uraditi naši profesionalci, a na put ćete krenuti sigurnim autom koji vas neće izdati onda kada vam je najpotrebniji.

Ali da se vratimo na savete koje smo za vas pripremili, koji se tiču zaštite vašeg automobila u vreme zimskih padavina, od oštećenja koja mogu nastati od soli i rizle na putu.

#1. Očistite i premažite spoljašnjost svog automobila voskom

Vosak štiti površinu boje kao nevidljivi štit. Obavezno nanesite dobar, jak premaz pre nego što počne zimska sezona, da biste ga zaštitili od korozivne soli. Premažite i podvozje, bilo sami ili za to angažujte stručnjaka. Ako to ne možete da uradite sami, možete odvesti svoj auto u neku od brojnih perionica, gde će to za vas učiniti profesionalci.

#2. Održavajte gume svog automobila čistim

Pre početka zime, obično prvo menjamo gume, mada ima i onih koji imaju gume za sve sezone ili sa zimskim voze preko cele godine. U svakom slučaju, kada ih postavljate, gledajte da budu čiste i da na njima nema soli, a onda nastavite da to proveravate i čistite tokom hladnih meseci. U protivnom one mogu da pokupe kamenčiće iz rizle, koji će prilikom vožnje izletati i udarati po podvozju, a može se desiti i da odlete pa oštete auto nekog drugog učesnika u saobraćaju, i tako vam stvore neprijatnosti koje vam baš i nisu neophodne.

#3. Koristite usluge uslužnih perionica

U nekim perionicama koristi se tehnička voda, koja može da sadrži i tragove soli. Da biste bili sigurni u potpunu kontrolu kvaliteta, koristite usluge uslužnih perionica. U njima se koriste creva kojima se vozilo pere pod visokim pritiskom, tako da možete da sperete so čak i sa teško dostupnih delova, kao što su podvozje, oko točkova i iza blatobrana.

A ako živite u kući, pa imate prskalicu za travnjak, možete je upotrebiti da operete podvozje svog automobila tako što ćete prskalicu staviti ispod njega i ostaviti je da radi nekoliko minuta. Tako ćete sprati svu so sa automobila bez mnogo muke.

#4. Operite automobil preko dana

Prilikom pranja automobila zimi, trudite se da to radite preko dana, kako bi vozilo imalo vremena da se osuši. Temperatura noću pada, a sasvim sigurno ne želite da se ostaci vode na njemu smrznu. Spoljna temperatura treba da bude bar 4˚C, da bi auto mogao da se osuši. A da bi vozilo bilo čisto tokom cele sezone, perite ga na svakih desetak dana. Isto tako, da biste izbegli da se brave zamrznu, otvorite i zatvorite vrata nakon završetka posla.

#5. Izbegavajte vožnju kroz bare

Vozite pažljivo ako je vreme vlažno, pa na putu ima bara. Ne samo da su pune prljavštine, već i skupljaju so poput magneta. Pritom, naravno, kada vidite baru, nikada ne znate šta se ispod nje nalazi, niti koliko je duboka. Zato gledajte da ih zabiđete kad god je to moguće, jer se mnogo puta desilo da je neko prešao preko bare i u njoj ostavio točak.

#6. Izbegavajte vožnju pre ili posle snežne oluje

Ako baš morate da vozite po lošem vremenu, izbegavajte da to radite neposredno pre ili posle snežne oluje. Jer, veća je verovatnoća da ćete u to vreme naleteti na sveže bačenu so, koja će se u vlažnim uslovima lako zalepiti za vozilo.

#7. Nemojte da vozite po dubokom snegu

Kako zbog nege automobila, tako i iz bezbednosnih razloga, ako ne morate, nemojte da vozite po dubokom snegu. Za početak, možete da se zaglavite u njemu, pa da morate da tražite pomoć jer ne možete da se izvučete. A dubok sneg može da nabije so u donji deo automobila, odakle ju je onda teško ukloniti. Ovo često dovodi do korozije, pa kad se osuši, čak i do problema sa upravljanjem.

I to bi, otprilike, bilo to…

Vaš automobil je član porodice koji ponekad najviše troši, a tokom zime, treba mu i malo više ljubavi i nege. Ako želite da vam duže traje, moraćete da mu posvetite malo više pažnje. U protivnom, može se desiti da vas ostavi negde na putu, kada vam je najpotrebniji.

Uprvo zbog toga, ako baš i niste sigurni u njega, trudite se da ga tokom zime vozite samo kada su vremenski uslovi povoljniji. A za neka duža putovanja, koristite usluge rent a car agencija poput Autorent-a. Naši automobili su redovno servisirani, zaštićeni i sasvim sigurni, tako da njima možete putovati bez brige.

Srećan put!