Kako do bezbedne vožnje u tropskim danima?

Kako do bezbedne vožnje u tropskim danima?

 

Svi smo svedoci postepenog procesa promene klime. O globalnom zagrevanju se sve više govori prethodnih godina kao glavnom uzroku promene klime. Razlog je veća emisija ugljen-dioksida u odnosu na period pre industrijalizacije.
Za promene klime kojima je bilo potrebno nekoliko desetina ili stotina hiljada godina da se dese, sada je treba svega nekoliko decenija tvrde mnogi meteorolozi.Kada nastupe nesnosne vrućine, svaka aktivnost nam teško pada. U letnjim  mesecima, svako traži način da se rashladi. To se naročito odnosi i na  rashlađivanje u automobilu koji, često bude ostavljen više sati da stoji na suncu.


Leta su dakle neosporno  na našem podneblju postala znatno toplija nego ranije. Setite se 80ih i 90ih kada smo do mora išli bez klima uređaja u automobilu i nekako sve te lako podnosili. Danas klima uređaj u autu  nije luksuz već potreba. Vozač i putnici se u vrelom automobilu često unervoze. Najvažnije je da vožnja bude prijatna naročito ako se radi o dužim putovanjima. Ako putujete sa decom onda su još specifičnije okolnosti.Čak iako uživate u svim čarima leta, pa vam ne smetaju ekstremne temperature, morate da pomognete automobilu da se "rashladi". Pregrejani motor može oštetiti vozilo, zato ćemo u nastavku teksta dati par korisnih saveta koji mogu biti od pomoći.

1. Redovno servisiranje klime

Klima uređaj je uvek od koristi, samo ako se koristi na propisan način. Dakle, važno je podesiti temperaturu tako da bude 5 – 6 stepeni niža nego spoljna, da organizam ne bi pretrpeo šok po izlasku iz vozila. Klimu je neophodno redovno servisirati u ovlašćenim servisima,  jer neadekvatno odrađen servis zamene filtera i dopunjavanja sistema može da se odrazi negativno na zdravlje. Dešavaju se problemi sa respiratornim sistemom i disajnim organima.

 2. Parkirajte automobil u hladu 

 Parkiranje u hladu je važno jer tako možete produžiti životni vek autu.Naučnici su pokazali kako se volani na suncu zagreju na temperaturu od 52 stepena nakon sat vremena, a kontrolne table do 69 stepeni. Sigurnosni pojasevi mogu biti vreli, posebno oni metalni delovi na njima. Možete imati pri ruci manju pumpicu sa vodom pa da ih pre upotrebe isprskate. Tu istu prskalicu sa vodom možete povremeno da koristite i tokom vožnje, kao osveženje.
 

parkiranje automobila u hladu

3.Nemojte sve vreme držati otvorene prozore

Tokom vožnje nemojte sve vreme držati otvorene sve prozore. Naime ovo je posebno opasno za putnike na zadnjem sedištu, naročito za decu.
Najbolje ćete se rashladiti ako otvorite dva prozora i to prednji levi i zadnji desni, ili prednji desni i zadnji levi.

4. Pravite pauze tokom vožnje 

Kada je na stazi narandžasti meteoalarm kao upozorenje od tropskih vrućina teško je voziti duže relacije. Zato je neophodno da se prave pauze u vožnji na svaka dva sata po 15 minuta. Provetravanje vozila je takođe veoma bitno i ne treba to zaboraviti.
Velike vrućine predstavljaju dodatni rizik po bezbednu vožnju, jer mnogo brže dovode do umora i iscrpljenosti. Umor je uzročnik svake treće saobraćajne nezgode na putevima, a neminovan je pratilac dugih vožnji. Pogotovo u noćnim i nepovoljnim klimatskim uslovima, poput velikih vrućina. Kako biste sprečili ili odložili nastanak umora u toku vožnje, pre putovanja se dobro naspavajte i odmorite.
 

pravljenje pauze u voznji

5. Proverite antifriz 

Iako vozači misle da tokom leta ne treba obraćati pažnju na antifriz, on ima mnogo važniju ulogu  samog hlađenja motora, a to je da spreči vodu da napravi havariju u motoru vašeg automobila.
Obavezno je da proverite, pre samog puta, i nivo tečnosti u hladnjaku ali samo ako je motor hladan i to bar 20 minuta.
Ne zaboravite na tečnost za klima uređaj, a sam proces provere nivoa tečnosti je dobar pokazatelj koliku rashladnu moć ima klima u vašem automobilu.
 Ukoliko klima dobro radi, nije potrebno dodati tečnost, a za duga putovanja klima je svakako obavezna za ugodno i bezbedno putovanje.

Nadamo se da Vam je tekst koristio, srećan put želi Vam Autorent rent a car.